Cum arată o zi din viața cadrelor medicale ce luptă cu Covid-19. ”Nu sunt în stare nici să mănânc"

Ultima actualizare: 02-11-2020 19:26

Aproape 40 % dintre testele recoltate în ultimele 24 de ore au fost pozitive, iar câteva localități au depășit rata de infectare de cinci la mia de locuitori.

 

În spitale sunt peste 11.000 de pacienți cu SARS COV 2, iar medicii cad pe capete victime ale noului virus.

Un reportaj în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Bacău ne arată o zi din viața celor care de opt luni sunt pe baricade în lupta cu un inamic ce se dovedește în fiecare zi tot mai puternic.

Reporter: La ce vă gândiți prima dată când intrați în tură?
Medic: Mă gândesc să ajung acasă în siguranță înapoi”.

De sub mască ne vorbește medicul Bianca Purcărin. Ea însăși fostă pacientă infectată cu Sars Cov 2, se pregătește să intre în tură la ATI.

Acum intrăm în zona roșie. 12 pacienți de la Terapie Intensivă au nevoie de ea.

Pacient: ”Se usucă gâtul de la oxigen. Mă doare capul și urechea”.

Medic: ”Aici e cel mai grav caz. Intubat și ventilat cu patologie cardiacă și cu multiple, sperăm să reușim să-l detubăm”.

Medic: ”Gata, bunicu! Deschide ochii dragule, bună dimineața!”.

Pe unul dintre paturi zâmbește Petronela Silav, asistentă în secția în care este internată de 9 zile. Acum e mai bine.

Petronela Silav, asistent medical: ”M-am protejat mereu și am zis că nu o să ajung să fiu, dar am avut toate simptomele și psihic a fost foarte greu, încă trăiesc niște emoții”.

Dr. Bianca Purcărin: ”Suntem epuizați, sunt foarte multe gărzi, foarte multe ture pentru asistenți”.

Reporter: Cât de obosită ajungeți acasă?
Asistenta Ioana Păpădie: Nu sunt în stare nici să mănânc și să am grijă de propriul meu copil. Suntem rupți. Noi suntem și suportul psihologic. De aceea am și făcut acești botoșei, să ridicăm puțin moralul, mai ales la cei tineri”.

4.041 de noi cazuri
10.566 de teste

În spitalul din Bacău sunt tratați acum 100 de pacienți cu COVID-19.

 

Rata de pozitivare, aproape 40%

 

În toată țara s-au înregistrat peste 4.000 în plus din numai 10.500 de teste făcute în ultimele 24 de ore. Rata de pozitivare este de aproape 40 %.

Opt județe au intrat în scenariul roșu, iar Zalău a depășit 5 la mia de locuitori. Personalul medical de la spitalul județean e decimat.

Alina Tarba, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Zalău: "Momentan avem 70 de persoane infectate din rândul cadrelor medicale”.

Virgil Țurcaș, prefectul județului Sălaj: ”Transmitere comunitară înseamnă că oricare suntem aici putem fi considerați o persoană suspectă. Am luat în calcul ideea unei limitări a circulației”.

32 de localități din județul Timiș au rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori. Numărătorile de luni dimineață arată că Timișoara a ajuns la 5,58.

În acest context, numai de noi depinde dacă măsurile luate de autorități vor fi mai dure decât până acum.

Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara: "În ritmul ăsta, dacă vom continua să nu fim responsabili și să luăm totul în bătaie de joc, nu știm unde să ajungem".

11.702 persoane internate
916 pacienți la ATI
86 de decese

La Spitalul de Urgență din Craiova au avut loc scene de coșmar. Un bolnav cu suferințe psihice diagnosticat cu COVID a devastat o parte din secția de cardiologie.

În toată țara sunt acum internați peste 11.000 de pacienți cu forme medii sau grave, iar acasă sunt sub tratament 30.000 de persoane.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO