Cum arata cel mai vechi tatuaj facut in Romania, in urma cu 138 de ani. Ce semnificatie aveau desenele atunci
Iubitorii de tatuaje sunt asteptati la Palatul Sutu, din Bucuresti, unde s-a deschis o expozitie inedita, cu tatuaje vechi de peste 100 de ani.
Nu sunt schite sau gravuri, ci bucati de piele conservata, desprinse de pe cadavre. Colectia a fost realizata in secolul al-19-lea, de Nicolae Minovici, unul dintre promotorii medicinei legale din Romania.
Moda tatuajelor a aparut in Romania la sfarsitul secolului XIX, asa cum noteaza medicul legist Nicolae Minovici in lucrarea sa "Tatuaje in Romania", din 1898. Pe vremea aceea, arta tatuarii era stapanita de greci, iar cei care se tatuau erau, in general, delincventi, prostituate sau nebuni.
Cel mai vechi tatuaj din expozitie este acesta, realizat in 1876 pe trupul unui barbat. Infatiseaza o femeie care are in mana stanga o batista, cel mai probabil de adio, iar cu dreapta tine un baiat care pare ca-si ia si el la revedere cu un buchet de flori.
Specialistii cred ca barbatul era un militar sau un detinut, nevoit sa stea mult timp departe de familie.
Si acest tatuaj, realizat manual, cu un ac, in 1927, a fost facut in amintirea sotiei. Plecarea Lizei intr-o alta lume a fost reprezentanta de un ingeras cu luna si stelele la picioare.
Iata aici un cuplu la prima intalnire. Ramurile de maslin simbolizeaza norocul pe care l-au avut sa se gaseasca unul pe celalalt.
Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti: "Foarte interesant este tatuajul unui revolutionar, facut in 1916, este in limba germana si este legat de dorinta posesorului de a transforma tara lui intr-o republica."
Iar aceasta coroana regala a apartinut probabil unui aviator englez. Un alt tatuaj celebru infatiseaza un pompier care salveaza dintr-un incendiu o femeie, posibil dansatoare.
Iar acesta este tatuajul lui Alexandru Popescu, un croitor bucurestean care a luptat in legiunea straina in anii '20: "Este portretul prietenei sale si a fost in zona toracelui, iar cele doua stelute au fost tatuaje pe umerii personajului."
Primii interesati de aceste tatuaje sunt studentii de la medicina.
Tatuajele pot fi admirate la expozitia de la Palatul Sutu din capitala pana pe 30 aprilie 2015.