Tatuajele cu Nelson Mandela, moda in Africa de Sud. Marturiile celor care au ales sa-si deseneze pe trup chipul presedintelui

Ultima actualizare: 06-12-2014 07:14
Nelson Mandela

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a devenit, la un an de la moartea sa, una dintre figurile preferate pentru cei care opteaza pentru un tatuaj, alaturi de Iisus si Marilyn Monroe, relateaza AFP, citata de Mediafax.

La 5 decembrie 2013, cand Mandela a decedat la varsta de 95 de ani, Mpumelelo, in varsta de 27 de ani, a decis sa se tatueze.

"Este artistic si este o amintire pentru toata viata. Intr-o zi le voi explica si copiilor mei", a declarat el. Dupa trei ore de incizie si un cost considerabil de 364 de euro, respectiv cat un salariu de muncitor, el contempla rezultatul intr-o oglinda si se declara multumit. "Este exact ce voiam, merita", a declarat el.

Mpumelelo nu este singur. Din Johannesburg si pana in Cape Town, saloanele de tatuaj remarca aceasta moda Mandela. Nu este vorba doar despre tatuaje cu figura lui Mandela, ci si cu frazele celebre rostite de acesta, aforisme precum: "Am parcurs acest drum lung catre libertate. Am incercat sa nu ezit".

"Devine intr-adevar popular in acest zile", marturiseste Chris De Villiers, artist la un salon de tatuaj din Cape Town. "Si nu a devenit asa de la o zi la alta, ci a crescut lent si sigur".

Nadia Smith, angajata la un alt salon din Johannesburg sustine ca a realizat cinci tatuaje Mandela de la moartea liderului sud-african.

"Am fost intotdeauna un fan al lui. El a trecut prin incercari si a continuat sa mearga inainte", afirma Marcel Bosthumus, in varsta de 21 de ani, venit dintr-un mic oras minier pentru a-si face un tatuaj.

Sa ai un tatuaj cu Mandela, asa cum altii isi tatueaza delfini sau trandafiri sau capete de mort, te incurajeaza sa ii urmezi exemplul fostului sef de stat.

"Lectia cea mai importanta pe care mi-a servit-o este ca trebuie sa ierti pentru a avansa", explica Leeshan Ramasamy, in varsta de 42 de ani.

Militant antiapartheid cand era student, Leeshan a ales ca model un portret al lui Mandela, cu zambetul pe buze, imbracat intr-una dintre camasile africane colorate pe care le purta in timpul presedintiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO