Cum arată cea mai mare dronă militară românească și ce poate să facă. Ofertele din afara țării au început deja să apară
Obiectivele militare vor fi păzite din aer cu ajutorul dronelor. Agenția de Cercetare pentru Tehnologii Militare a Armatei a demarat un proiect prin care va echipa o dronă cu senzori și sisteme optice inteligente.
Dronele vor decola automat și vor alerta echipele de intervenție.
Agenția de Cercetare pentru Tehnologii Militare va plăti 250.000 de euro pentru o dronă echipată cu senzori și sisteme optice de ultimă generație, astfel încât platforma multirol să fie folosită în premieră pentru misiuni de supraveghere.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cpt. dr. ing. Bogdan Ciubotaru, șeful secției de cercetare pentru inteligență artificială: „Acest sistem ar trebui să fie portabil și să permită ridicarea automată a unei drone care ulterior va merge în diferite zone să identifice potențialele amenințări. Spre exemplu, în momentul unei intruziuni, vor detecta o problemă, vor trimite o alertă către corpul de pază, iar drona se va ridica automat, va merge, va identifica riscul și va transmite date în timp real către echipa de pază și protecție”.
Dacă sistemul inovator se va dovedi eficient, Armata ar putea cumpăra mai multe drone, mai ales că România nu este doar importator, ci și producător de avioane fără pilot, inclusiv de utilitate militară. La Clinceni, la doar doi pași de Agenția Armatei, o echipă de cercetători civili dezvoltă de ani buni drone militare.
Ing. Marius Dima, producător de drone militare: „Chiar reușim să facem avioane fără pilot, pentru supraveghere, avioane țintă, diverse modele. Avionul este din material compozite, fibră de sticlă, fibră de carbon, avem dezvoltat aici inclusiv partea de pilot automat, ceea ce este în interioprul avionului. Partea de PCV-uri, cablajele electronice, absolut tot”.
Un sistem de trei astfel de drone produse la Clinceni costă în jur de 100.000 de euro. Printre clienți se numără și Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Serbia, dar și din țări ale Africii.
Cea mai mare dronă românească de utilitate militară este un multicopter ce poate fi folosit pentru transportul răniților din teatrele de operații, dar și pentru aprovizionarea cu muniție. Un astfel de aparat de zbor fără pilot, ce ajunge să cântărească aproape 300 de kilograme după ce este echipat cu tehnologie de ultimă generație, ajunge să coste câteva sute de mii de euro.
Emanuel Popp, producător de drone militare: „Este o mare oportunitate pentru industria locală, atât de stat cât și provată. Tehnologia românească nu este de neglijat deja. Avem șanse să cosntruim drone sau UAV-uri după tehnologii integral românești”.
Multe din dronele produse sau dezvoltate în România au certificare NATO tocmai pentru că reușesc să stea în aer ore întregi, dar mai ales să rămână invizibile pentru radare și protejate de orice încercare de bruiere a comunicațiilor cu solul.