Cum ar putea fi legalizat canabisul în România. Ministerul Sănătăţii a luat primele măsuri
Canabisul medicinal ar putea fi legalizat în România, iar doctoriile care îl conţin, să fie subvenţionate de stat.
''Pot prelungi, sau chiar salva viaţa unor pacienţi care suferă de boli grave, cum sunt epilepsia, cancerul, sau afecţiunile auto-imune'', spun specialiştii. Deocamdată, ministerul Sănătăţii a înfiinţat o comisie care analizează beneficiile acestor tratamente. Ministrul finanţelor plusează chiar, şi spune că în câţiva ani am putea avea şi o dezbatere, despre folosirea canabisului... în scop recreativ.
Davis a fost diagnosticat cu sindromul Dravet, o formă gravă de epilepsie. Face tratament de mai bine de 5 ani, dar mama lui spune că pastilele nu mai au efect iar din această cauză au revenit crizele puternice. În România deocamdată nu sunt aprobate medicamentele care conţin canabis medicinal, care l-ar ajuta mult pe copil.
Peste ocean există deja un medicament pe bază de canabis folosit în tratarea pacienţilor cu forme grave de epilepsie. Urmează să fie aprobat şi de Agenţia Europeană a Medicamentelor, iar apoi ar putea fi disponibil şi în România.
Dr. Dana Crăciun, neurolog pediatru: “E un preparat de canabis purificat..componenta THC, cea halucinogena, este îndepărtată în cea mai mare parte, sunt doar urme şi componenta canabidiol, cea care are acţiunea terapeutică anticriză epileptică, este medicamentul care e luat. Aduce un plus în epilepsiile extrem de rezistente”.
Adele Chirică: ''Am primit promisiunea că va fi compensat sută la sută şi că va fi adus cât mai repede''
Însă nu orice preparat care conţine canabis este recomandat de doctori, ci doar cele pentru care s-au făcut studii clinice. Iar aici intră şi medicamentele folosite în tratarea altor afecţiuni grave cum ar fi cancerul, scleroza multiplă, anxietatea sau stresul postraumatic. Se prescriu deja în 19 ţări europene, 29 de state din America, dar şi în Australia, Israel şi Canada.
Ministerul Sănătăţii ia în calcul că aceste tratamente să fie compensate de statul român şi a înfiinţat o comisie care trebuie să analizeze condiţiile de utilizare a canabisului medicinal că terapie ajutătoare în bolile cronice şi bolile rare.
Comisia de la Ministerul Sănătăţii trebuie să stabilească afecţiunile pentru care va fi prescris canabisul medicinal. Apoi va trebui să armonizeze legislaţia din Romanai cu cea europeană pentru că medicamentele care conţin anumite substanţe interzise la noi să poată fi administrate.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Trebuie să avem în vedere faptul că avem de respectat o convenţie internaţională. Este necesar să discutăm despre orice terapie care ar putea ajuta pacienţii nostri''
Medicamentele care conţin canabis medicinal vor fi prescrise de doctorii specialişti şi vor fi eliberate doar pe baza unor reţete speciale.
Deocamdată vorbim doar despre legalizarea canabisului medicinal, însă ministrul de finanţe, Eugen Teodorivici, nu exclude că în viitor să fie organizate dezbateri a căror temă să vizeze intrarea în legalitate a canabisului în scop de relaxare.
„Probabil că şi în România, în anii care urmează, se va ajunge la o discutie, dezbatere publică. În Vestul Europei sunt legalizate mai multe practici, atunci de ce să nu analizezi dacă practica europeană este de luat în calcul'', a spus Eugen Teodorovici.
Consumul pentru relaxare al marijuanei este tolerat în puţine locuri, în oraşul Amsterdam, din Olanda, iar din octombrie 2018 a fost acceptat şi în Canada. În România legea interzice posesia, consumul, cultivarea sau comercializarea de canabis, în scop de relaxare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: canabis, medicamente, marijuana, retete, legalizare, eugen teodorovici, sorina pintea,
Dată publicare:
20-03-2019 18:17