Cum afectează canicula gravidele sănătoase. Simptomele la care trebuie să aibă grijă
Temperaturile extreme îi pun în pericol în primul rând pe românii cu sănătatea șubredă.
Însă medicii spun că sunt tot mai frecvente nașterile înainte de termen, în asemenea zile, și la gravidele sănătoase, atunci când femeile nu stau acasă, nu se hidratează destul, ori fac efort peste puterile lor. Cel mai frecvent apar pusee de tensiune, care afectează direct oxigenarea și hrănirea fătului. Și bebelușii se pot deshidrata în doar 5 minute.
În zilele toride, suferă nu doar pacienții cronici, ci și gravidele sănătoase. Medicii americani au constatat că numărul nașterilor cu 2-3 luni înainte de termen a crescut alarmant când temperaturile s-au apropiat de 40 de grade. S-a întâmplat și la noi, mai ales la în cazul pacientelor cu hipertensiune, care au uitat să-și monitorizeze tensiunea în zilele fierbinți.
Cătălina Măgineanu, medic obstetrică-ginecologie: „Tensiunea poate să crească și prin simplu disconfort dat de căldura excesivă.”
Primele semne sunt durerea de cap, amețeala și vertijul. Tensiunea poate depăși 17-19 în câteva zeci de minute. Prin ecografie, ginecologul verifică dacă la făt ajung cantități normale de nutrienți, iar fluxurile de sânge sunt în limite normale. Cu roșu vedeți circulația în artere, iar cu albastru este cea venoasă. Cel mai sumbru scenariu este inversarea fluxurilor și preeclampsia, care, necontrolată, impune cezariana de urgență.
Vorbim și de tulburări, de modificări ale analizelor. Tot ce înseamnă funcție renală, funcție hepatică, lucru care implică o naștere prematură, cu o posibilă afectare a fătului.
Automat, copilul care nu ajunge la termen are o greutate mai mică, se adaptează mai greu mediului extrauterin și petrece mai mult timp în spital. Așa că cea mai sigură conduită este prevenția.
Femeie: „Am stat în casă, la răcoare, în pat.”
Femeie: „Afară a fost mai greu, într-adevăr.”
Reporter: Ați ieșit?
Femeie: „Doar la nevoie.”
Femeie: „E mai greu să facem lucruri pe care le făceam înainte de sarcină.”
Plimbările sunt permise înainte de 10 și după 7-8 seara, pe distanțe mici, cu mici gustări și neapărat cu o sticlă cu apă, din care să bea echivalentul unui pahar la fiecare 20 de minute. Leșinul gravidei înseamna un risc major de traumatisme, inclusiv de naștere din cauza șocului.
Mamele care alăptează au nevoie de 3 litri de apă pe zi. Iar nou născutul, cu un sistem fragil de termoreglare, are voie să stea acum numai la umbră.
Oana Neață, medic primar neonatolog: „Copilul nu expus direct. Am avut situații când mama nu și-a dat seama, a fost expus cu piciorușele la soare și după a făcut o ușoară arsură. 40 aproape afară, în mașină se pot percepe temperaturi de 60-70 de grade. Gândiți-vă cât rezistă un bebeluș.”
Reporter: Cât de repede se deshidratează?
Oana Neață, medic primar neonatolog: „5 minute sunt suficiente.”
Femeie: „Cam 22 de grade încercăm să ținem în cameră. Eu consider că asta e temperatura optimă.”
Aerul condiționat poate merge și în camera sugarului, dacă nu bate direct spre el.
Și bebelușii au nevoie de o hidratare corectă. Cei care primesc lapte matern pot fi alăptați mai des, iar cei alimentați cu formule de lapte vor fi hrăniți mai des decât intervalul standard de 3 ore. Sugarii sub 6 luni nu au nevoie de apă sau ceai. Atenție și la cum îi îmbrăcați pe cei mici. Fără mâneci și pantaloni lungi, mâinile și picioarele trebuie să fie descoperite, altfel există riscul de hipertermie, care aduce tulburări de respirație și deshidratare.
Buzele și pielea uscate, privirea în ceață și apatia sunt semne de urgență maximă și e nevoie ajutor medical imediat.
Sursa: Pro TV
Etichete: canicula, gravida, bebelus, sanatate, plimbare, vreme,
Dată publicare:
04-08-2023 19:06