Cum afectează canicula „regulile” în turism. Vacanțele în țări precum Italia, Grecia și Spania vor scădea chiar și cu 10%
Canicula începe să schimbe regulile în turism. Soarele care arde tot mai puternic alungă vizitatorii în vârf de sezon estival din destinații preferate până acum - Italia, Spania și Grecia.
Iar fenomenul va deveni tot mai apăsător în următorii ani, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Afectată va fi și țara noastră, alături de alte 50 de regiuni europene, dacă indicele termic își păstrează creșterea. Oamenii au început deja să se îndrepte spre țările nordice, acolo unde temperaturile sunt mai prietenoase.
Dacă temperatura globală va continua să crească, vacanțele programate în țări precum Italia, Grecia, Franța, Cipru și Spania vor scădea chiar și cu 10%, după cum arată raportul Comisiei Europene. Asta înseamnă sute de milioane de turiști alungați pe timpul verii de căldura insuportabilă sau incendiile de vegetație, estimează cei din domeniu. Deja se văd schimbări. Au crescut, de pildă, vacanțele programate în extrasezon, când vremea e mai suportabilă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mara Eliza Barza, specialist în comunicare turism: „Ne vom găsi tot timpul motive să asociem și cu o sărbătoare să ne luăm câteva zile de vacanță. Clasicele vacanțe de două săptămâni vara și iarna se vor transforma în minivacanțe pe durata întregului an”.
Totuși, vacanțele de primăvară sau toamnă au limitările lor. Deși acum sunt mai ieftine, cu vreme plăcută pentru plimbare și stat la plajă, nu pot fi prea lungi pentru familii.
Cosmina Vladu, directorul unei agenții de turism: „Cel mai important, după mine, pe lângă disconfortul termic, este vacanța copiilor. Pentru că nu poți să lipsești de la școală, depinzi de o anumită perioadă și chiar nu ai ce să faci. Guvernele vor hotărî să facă modificări, deși mie mi se pare foarte dificil în acest moment, probabil că vom asista la o reorganizare a vacanțelor”.
De efectele caniculei nu va scăpa nici România, după cum arată raportul Comisiei Europene. În cazul țării noastre, sudul țării, care include și litoralul, va fi cel mai afectat. Deja în miezul verii căldura este tot mai greu de suportat. Însă avantajul țării noastre este că nu se bazează exclusiv pe litoral, iar turiștii au alternative de vacanță la munte, în orașele mari ori în satele pitorești.
Dacă până acum luna iulie era considerată vârful sezonului turistic, cu cele mai multe vacanțe planificate, canicula va schimba regula. Îi va lua locul luna aprilie, atunci când temperaturile sunt mult mai prietenoase. De altfel, specialiștii se așteaptă la o creștere de aproape 9% a vacanțelor planificate în această lună de primăvară.
Va fi mai greu, însă, pentru cei care caută băile în mare.
Ciprian Enea, consultant în turism: „Oricât de cald ar fi în Grecia, Turcia sau în oricare loc al mării mediterane, în luna aprilie totuși apa în următorii ani nu cred că va permite acea baie clasică, de pe plajă sărit direct în apă. Uneori avem și temperaturi mai bune în aprilie și în prima parte a lunii mai”.
Există totuși și câștigători, de pe urma caniculei - țările nordice. De această priveliște au avut parte câțiva turiști români care au ajuns în Norvegia în iulie, când România se topea sub coduri roșii și portocalii de caniculă.
De altfel, vacanțele spre destinații precum Damenarca, Finlanda, Norvegia și chiar Islanda au luat un avânt neașteptat în ultimii ani. Și vor crește și mai mult, potrivit analizei europene care arată că mulți turiști se vor îndrepta spre aceste zone unde pot face inclusiv plajă.