Cum a reușit un fost angajat al Tesla să câștige un proces de 137 de milioane de dolari împotriva companiei lui Elon Musk
Un fost angajat al Tesla, compania deținută de Elon Musk, a oferit primele reacții după ce a câștigat un proces de 137 de milioane de dolari în fața gigantului auto.
Owen Diaz, fostul angajat Tesla care a dat în judecată compania de automobile electrice pentru acuzații de rasism, a vorbit deschis despre experiența sa.
„Tesla a decis să nu meargă până la capăt, a decis să sisteze investigațiile. Tesla, ca și companie, trebuie să se trezească în acest sens. Știi că nu poți continua să îi tratezi pe angajați în felul acesta”, a declarat Diaz, potrivit ABC News.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Diaz a fost angajat ca operator de ascensor cu contract la fabrica Tesla din Fremont, California. El a lucrat acolo din iunie 2015 până în iulie 2016. Diaz a susținut că colegii de muncă i-au adresat „cuvântul cu 'n' și i s-a spus să „se întoarcă în Africa”.
Diaz a declarat că s-a plâns conducerii Tesla despre tratamentul la care a fost supus, dar șefii săi nu au reușit să oprească abuzurile. El a părăsit compania în urmă cu patru ani, depunând un proces în octombrie 2017, în care a susținut că „imaginea progresistă a Tesla a fost o fațadă care a acoperit tratamentul regresiv și degradant aplicat angajaților afro-americani”.
Tesla: „Nu suntem perfecți”
Acum, după ce a primit unul dintre cele mai mari despăgubiri într-un caz de hărțuire rasială din istoria Statelor Unite, Diaz a declarat că simte că s-a făcut dreptate. Un juriu federal din San Francisco i-a acordat, luni, 137 de milioane de dolari.
„Este dreptatea lui Dumnezeu că acest lucru s-a întâmplat, știți, și mi-a permis să vorbesc pentru oameni care nu pot vorbi pentru ei înșiși. O mulțime de oameni trăiesc din salariu în salariu în salariu. Ei trebuie să aleagă fie să suporte abuzurile pe care le fac aceste companii de miliarde de dolari, fie să își hrănească familiile”, a spus Diaz.
Într-un e-mail intern adresat angajaților, Valerie Capers Workman, vicepreședintele de personal al Tesla, a declarat că Tesla din 2015 și 2016 „nu este aceeași cu Tesla de astăzi”. Tesla a publicat e-mailul lui Workman într-o postare pe blogul său de pe site-ul său în urma verdictului.
„Deși credem cu tărie că aceste fapte nu justifică verdictul la care a ajuns juriul din San Francisco, recunoaștem că, în 2015 și 2016, nu am fost perfecți. Încă nu suntem perfecți. Dar am parcurs un drum lung față de acum 5 ani”, a declarat Workman în e-mailul său.
Compania nu este la primul episod de acest gen
Tesla a răspuns la plângerile lui Diaz privind hărțuirea prin concedierea a doi contractori și suspendarea unui al treilea contractant, potrivit lui Workman.
Aceasta nu este prima dată când Tesla se confruntă cu acuzații de mediu de lucru ostil și rasist. Compania a trebuit să se confrunte în instanță cu procese similare, inclusiv cu un proces de acțiune colectivă privind drepturile civile intentat în 2017 la Curtea Superioară din comitatul Alameda. Acel caz este încă în curs de soluționare.
În august, o instanță a decis că Tesla trebuie să plătească o amendă de un milion de dolari în cazul lui Melvin Berry, un fost angajat afro-american, care ar fi fost supus timp de ani de zile la insulte rasiale din partea colegilor săi. Tesla a negat toate acuzațiile.
Angajații Tesla sunt legați prin contracte de arbitraj obligatorii atunci când își încep activitatea, ceea ce îi împiedică să dea în judecată compania. Diaz a fost un angajat cu contract.