"Un star s-a stins." Presa din Europa, dupa aflarea vestii ca pianista Mihaela Ursuleasa a murit
Vestea mortii Mihaelei Ursuleasa, pianista de exceptie a Romaniei comparata de publicatia americana Chicago Tribune cu Beethoven nu a lasat indiferenta presa din Europa.
De la ziarul britanic The Guardian, pana la francezii de la La Soleil, nemtii de la Abendzeitung Munchen si austriecii de la Der Standard, presa europeana a publicat in paginile din ultimile zile articole despre artista nascuta in Romania si stabilita la Viena, care a decedat la 33 de ani.
"Starul Mihaela Ursuleasa s-a stins la 33 de ani in Viena" - Der Standard si "O pianista premianta moare la 33 de ani" - The Guardian sunt doar doua dintre titlurile unor articole aparute in ultimele 48 de ore in presa internationala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
CAUZA MORTII: O COMOTIE CEREBRALA
Politia austriaca exclude categoric ipotezele crimei sau sinuciderii, iar impresara artistei a declarat ca medicii legisti au stabilit deja cauza mortii: o comotie cerebrala. Oamenii de arta sunt indurerati de moartea ei subita: la 33 de ani, Mihaela Ursuleasa era considerata o pianista geniala.Joi, in ajunul unor concerte importante, Mihaela Ursuleasa a murit in apartamentul ei din Viena, unde locuia cu mama ei si cu fetita sa de sapte ani, Stefania. Vestea s-a raspandit mai intai pe internet, si toti cei ce au avut sansa sa o vada intr-un concert au inmarmurit: nimeni nu va mai canta ca ea.
A fost un fenomen al muzicii: s-a nascut in familia unor vestiti lautari din Brasov, de etnie roma, si a inceput sa cante la pian de la 5 ani.
Dintr-un joc a inceput cea mai frumoasa poveste. La sase ani dadea primele concerte, iar la 13 ani a avut sansa sa fie remarcata de faimosul dirijor Claudio Abbado, care a insistat sa i se dea o bursa de studii la Viena.
Pentru ea, muzica era totul: "Relatia mea cu muzica este cu mintea, sufletul si chiar corpul, cateodata dau chiar prea mult, dau totul din mine", declara artista.
FELICIA FILIP, DESPRE COPILUL-MINUNE MIHAELA URSULEASA
"Imi este in fata ca un tablou al copilului asezat in fata pianului, atat de mare pentru ea, caruia nu-i atingea pedalele cu picioarele. Aceste existente extraordinare pe care noi le numim copii-minune cred ca sunt alesi ai lui Dumnezeu." - a declarat soprana Felicia Filip pentru Stirile ProTV.CAND AU APARUT PRIMELE SEMNE CA ARE PROBLEME DE SANATATE
Nicolae Licaret, director artistic la Filarmonica George Enescu, a fost una din persoanele cu care Mihaela Ursuleasa a colaborat:
"In luna iunie a cantat cu filarmonica noastra. Din pacate, nu a putut sa sustina ambele concerte cu care era programata. La cel de-al doilea nu s-a simtit bine si nu a mai putut sa-l cante. Acesta a fost un mare semnal de alarma. Regret foarte mult disparitia acestei fete, acestui ‘copil minune’ al muzicii, care a crescut la scoala pianisticii romanesti. A facut o cariera impresionanta, cantand pe cele mai mari scene, cu cei mai mari artisti. Ar fi trebuit sa vina in concert pe data de 1 august la Bucuresti, dar nu a putut sa vina, explicand ca avea probleme de sanatate”.
MIHAELA URSULEASA, IN 2009, DESPRE PRIMA SA PROFESOARA: "APROAPE A DISTRUS EUL, OMUL DIN MINE"
Intr-unul din ultimele sale interviuri, pianista Mihaela Ursuleasa povestea despre prima sa profesoara de muzica din copilarie - un om care i-a "asfixiat" personalitatea si a "distrus-o" ca om.Mihaea Ursuleasa spunea in urma cu trei ani ca talentul sau a ajuns sa fie recunoscut pe plan international datorita primei sale profesoare de la Brasov, Stela Dragulin, care a lansat-o in cariera, dar care i-a "asfixiat" personalitatea - ea fiind la acea vreme doar un copil...
"Prima mea profesoara, dna Stela Dragulin de la Brasov, mi-a dat ocazia unei fantastice experiente de scena, de concert. In schimb insa, mi-a asfixiat personalitatea, a ridicat pianista, dar aproape a distrus eul, omul din mine. Iata greseli care ar trebui evitate, caci pot avea efecte distrugatoare pentru intreaga viata, pentru intreaga cariera viitoare a copilului. Un copil nu trebuie sa fie fortat, nu trebuie sa fie exploatat si impins mereu si mereu inainte, cu orice pret, pentru reusita si glorie. Unui copil talentat un profesor bun ii dezvolta si ii sustine pasiunea pentru muzica si intelegerea pentru arta sunetelor.
Caci acel copil va deveni artistul care, obligatoriu, va trebui sa se descurce mai tirziu singur in viata. Un bun profesor il invata cum sa reuseasca acest lucru." - spunea Mihaela Ursuleasa pentru Observatorul Cultural in 2009.