Mihaela Ursuleasa s-a stins dupa o comotie cerebrala. Povestea pianistei care a uimit lumea muzicii
O veste care a socat o lume intreaga: in plina cariera, pianista Mihaela Ursuleasa, cunoscuta pe toate marile scene, a fost gasita fara viata in apartamentul ei din Viena.
Politia austriaca exclude categoric ipotezele crimei sau sinuciderii, iar impresara artistei a declarat ca medicii legisti au stabilit deja cauza mortii: o comotie cerebrala. Oamenii de arta sunt indurerati de moartea ei subita: la 33 de ani, Mihaela Ursuleasa era considerata o pianista geniala.
Joi, in ajunul unor concerte importante, Mihaela Ursuleasa a murit in apartamentul ei din Viena, unde locuia cu mama ei si cu fetita sa de sapte ani, Stefania. Vestea s-a raspandit mai intai pe internet, si toti cei ce au avut sansa sa o vada intr-un concert au inmarmurit: nimeni nu va mai canta ca ea.
A fost un fenomen al muzicii: s-a nascut in familia unor vestiti lautari din Brasov, de etnie roma, si a inceput sa cante la pian de la 5 ani.
Dintr-un joc a inceput cea mai frumoasa poveste. La sase ani dadea primele concerte, iar la 13 ani a avut sansa sa fie remarcata de faimosul dirijor Claudio Abbado, care a insistat sa i se dea o bursa de studii la Viena.
Pentru ea, muzica era totul: "Relatia mea cu muzica este cu mintea, sufletul si chiar corpul, cateodata dau chiar prea mult, dau totul din mine", declara artista.
Soprana Felicia Filip, care a fost acompaniata la pian de Mihaela Ursuleasa inca de cand era un copil, o considera un dar providential: "Imi este in fata ca un tablou al copilului asezat in fata pianului, atat de mare pentru ea, caruia nu-i atingea pedalele cu picioarele. Aceste existente extraordinare pe care noi le numim copii-minune cred ca sunt alesi ai lui Dumnezeu."
Profesorii ei din Brasov i-au pretuit enorm maturitatea artistica, surprinzatoare pentru o fetita. Dupa ce a terminat conservatorul din Viena cu Magna Cum Laude a inceput calatoria in jurul lumii, pe care i-a prezis-o tatal ei: a cantat cu toate marile orchestre ale Europei si a avut un succes urias in China si Japonia. Cand era la pian efectiv traia muzica si ii facea si pe cei din jur sa o asculte cu inima.
In iunie, Mihaela Ursuleasa a avut programate doua concerte la Ateneul Roman, cu Filarmonica "George Enescu", dar la cel de-al doilea a fost inlocuita, in ultimul moment, cu un alt pianist.
Era clar ca avea probleme de sanatate, insa nimeni nu s-a gandit ca sunt atat de grave.
"Nu s-a simtit bine si nu a putut sa-l cante. Probabil acesta a fost un semnal de alarma. Regret enorm, este o mare pierdere, o tanara extraordinar de talentata, un copil minune", a declarat Nicolae Licaret, director artistic al Filarmonicii George Enescu.
Dirijorul Christian Mandeal a declarat ca, atat pentru inmormantare, cat si pentru sprijinul fetitei sale se va organiza o cheta internationala.