Cum a început pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, cel mai mare din estul Europei
Sanctuarul din Şumuleu Ciuc, unde Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie, este locul unde, în fiecare an, are loc cea mai mare adunare religioasă din Europa Centrală şi de Est.
Cu o tradiţie de aproape cinci secole, pelerinajul de Rusalile catolice strage sute de mii de oameni din toată lumea. Ei vin să se închine la statuia făcătoare de minuni a sfintei Fecioare Maria, să se roage pentru sănătate şi bunăstare.
În 1567, principele Transilvaniei - Ioan Sigismund Zapolya - a încercat să le impună confesiunea unitariană credincioşilor romano-catolici din zona dar oamenii au înfruntat armata. Se spune că bătrânii, femeile şi copiii s-au rugat atunci Fecioarei să îi ajute în luptă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"A fost o luptă prin care secuii din această zonă şi-au păstrat credinţa catolică şi înainte de această luptă s-au rugat la Sfânta Fecioară Maria, dacă reuşesc să câştige, vor veni în fiecare an în pelerinaj la acest loc. Şi aşa a început acest pelerinaj”, povesteşte unul dintre călugării franciscani.
La început, la acest pelerinaj de la Şumuleu Ciuc veneau doar maghiarii catolici din împrejurimi. Erau câteva sute dar credinţa că statuia îi va ajuta a făcut ca numărului lor să crească de la an la an.
În perioada comunistă, autorităţile au pus piedici adunării religioase dar oamenii au continuat să urce dealul Şumuleului pe ascuns. După 1990, pelerinajul catolic de la Şumuleu Ciuc a devenit cel mai mare din Europa Centrală şi de Est.
Traseul pelerinilor porneşte de la Bazilica Sfânta Maria - unde se afla statuia Fecioarei Maria. După ce se închina ei, oamenii pleacă în procesiune spre dealul unde - în fiecare an - se ţine liturghia de Rusalii.
La eveniment participa oameni de toate confesiunile: catolici, reformaţi, unitarieni şi ortodocşi. Este ceea ce - probabil - apreciază Papa Francisc, care consideră că păcatele diviziunii creştinilor sunt răni pe trupul lui Isus.
Frumuseţea peisajelor şi bogăţia culturală a locului atrag la Şumuleu chiar şi atei.
Melinda Balazs, localnică: "Majoritatea care vin nu sunt botezaţi, nu sunt credincioşi. Vin din vest unde nu are tradiţie religia. Şi acest loc îi mişcă, îi atinge şi încep să creadă. Acum câţiva ani, a venit un cuplu care de vreo 13 ani nu a reuşit să aibă un copil şi după un pelerinaj sus pe dealul Şumuleului şi o rugăciune în biserică, în al doilea an au revenit cu pruncul."
Autorităţile române fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Şumuleu Ciuc în Patrimoniul imaterial UNESCO.
Sursa: Pro TV
Etichete: pelerinaj, sumuleu ciuc, statuie, religie, fecioara maria,
Dată publicare:
01-06-2019 08:46