Culturile de plante exotice ”înfloresc” în România pe timp de secetă
În timp ce livezile cu fructe românești au fost pârjolite, culturile de plante exotice o duc bine. Plantațiile de banana nordului, fistic, curmal, goji sau smochin, sunt încărcate de rod.
Sunt plante care iubesc temperaturile ridicate și nu suferă la secetă, spun specialiștii de la Dăbuleni, care atunci când își vor încheia cercetarea, le pot recomanda fermierilor să aleagă aceste culturi.
Specialiștii Institutului de Cercetare de la Dăbuleni studiază de câțiva ani cum s-au adaptat la noi plantațiile de fructe exotice: curmal chinezesc, fistic, kiwi, goji sau kaki.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Irina Titiriga, doctor inginer la Institutul de Cercetare Dăbuleni:
„Ne-a făcut să ne gândim către alte specii care înfloresc mai târziu și care scapă de incidența acestor geruri târzii din timpul primăverii și totodată ne-am gândit la specii care merg pentru aride."
Alina Paraschiv, șef de laborator la Institutul de Cercetare Dăbuleni: „Din colecția noastră de plante exotice pe care o avem în acest moment exista specii care suporta, specii care ne demonstrează că pot fi luate în cultură pe soluri nisipoase în special."
Irina Titiriga, doctor inginer la Institutul de Cercetare Dăbuleni: „Recolta bogată la fructele exotice? Destul de bogată pentru kaki, pentru curmal chinezesc și pentru kiwi."
În Sahara Olteniei, cum este denumită zona din sudul României, aflată în proces de deșertificare - sunt și plantații de banana nordului sau măslini care dau rod chiar și pe timp de secetă.
La Șvinița, în Mehedinți, pe Clisura Dunării, plantațiile de smochini înființate în urmă cu mai bine de un deceniu n-o duc deloc rău.
Nicolae Curici, primarul comunei Șvinița: "Cu toată seceta de anul acesta, constat că livezile noastre de smochini de la Șvinița rezistă temperaturilor înalte și lipsei de apă."
Localnică: "în ciuda lipsei de precipitații cu care toată țara se confruntă, avem o recoltă bogată de smochine."
Drept dovadă, la sfârșitul lunii, aici vă fi organizat Festivalul Smochinelor. Atunci localnicii se vor întrece în dulceață și țuică.