Cultivatorii de ciuperci, fără subvenții de peste 10 ani: „Europenii știu să aibă grijă de producătorii lor”
S-a ales praful de încă o afacere care, în urmă cu un deceniu, aducea prosperitate. Statul român nu mai acordă subvenţii pentru cultivarea ciupercilor, aşa că cei din domeniu au renunţat.
I-au forţat şi cumpărătorii, care preferă marfa adusă din străinătate, pentru că este mai ieftină.
Paul Tivadar cultivă ciuperci Champignion de 14 ani. Până în 2007 a beneficiat de subvenţii, însă de atunci se descurcă pe cont propriu. Are trei hale de producţie, într-un sat de lângă Oradea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Paul Tivadar, cultivator de ciuperci: „La început a fost foarte uşor, că a fost lipsă pe piaţă. O apărut mulţi şi o dispărut de pe piaţă. Un singur lucru ştiu, că nu suntem uniţi. Degeaba şi în Bihor au fost mai mulţi producători şi am încercat să fim uniţi, să mergem la piaţă şi să ţinem preţul ca lumea, n-am avut cu cine."
Nicolae Hodișan, director Direcţia Agricolă Bihor: „Dacă în urmă cu 10 ani înregistram peste 15 producători care cultivau ciuperci în spaţii protejate, din păcate azi avem un singur producător în judeţul Bihor."
Şi în judeţul Galaţi, din trei producători a rezistat doar unul. Abia se descurcă, pentru că pieţele şi magazinele sunt pline de mărfuri străine.
Ilie Vintilă, cultivator de ciuperci: „Mai e Polonia care ne aduce marfa în ţară. La ei este subvenţionată marfa; la fel şi-n Ungaria, datorită faptului ăsta, noi suntem sub limita lor."
Paul Tivadar, cultivator de ciuperci: „Din cauza asta ei poate să vândă la un preţ mult mai mic decât producem noi."
Laurențiu Gâdei, primar oraşul Târgu Bujor: „Este foarte bine că europenii ştiu să aibă grijă de producătorii lor, este foarte bine că devenim o piaţă de desfacere şi pentru ciupercile importate. Le dăm în cap alor noştri pentru că noi, în Europa, facem doar circ."
Un kilogram de ciuperci româneşti costă în jur de 7 lei, iar unul din import doar 5 lei. Românii preferă să cumpere astfel de ciuperci: mari, albe, aspectoase. Greşit, spun cultivatorii. Ei le recomandă pe cele mai mici, care sunt pline de vitamine şi sănătoase.
Potrivit asociaţiei de profil, un român consumă, în medie, 1 kilogram şi jumătate de ciuperci pe an, de trei ori sub media europeană.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!