Cultivatorii de ciuperci, fără subvenții de peste 10 ani: „Europenii știu să aibă grijă de producătorii lor”

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Martie 2018 19:21
Categorie: Actualitate

S-a ales praful de încă o afacere care, în urmă cu un deceniu, aducea prosperitate. Statul român nu mai acordă subvenţii pentru cultivarea ciupercilor, aşa că cei din domeniu au renunţat.

I-au forţat şi cumpărătorii, care preferă marfa adusă din străinătate, pentru că este mai ieftină.

Paul Tivadar cultivă ciuperci Champignion de 14 ani. Până în 2007 a beneficiat de subvenţii, însă de atunci se descurcă pe cont propriu. Are trei hale de producţie, într-un sat de lângă Oradea.

Paul Tivadar, cultivator de ciuperci: „La început a fost foarte uşor, că a fost lipsă pe piaţă. O apărut mulţi şi o dispărut de pe piaţă. Un singur lucru ştiu, că nu suntem uniţi. Degeaba şi în Bihor au fost mai mulţi producători şi am încercat să fim uniţi, să mergem la piaţă şi să ţinem preţul ca lumea, n-am avut cu cine."

Nicolae Hodișan, director Direcţia Agricolă Bihor:Dacă în urmă cu 10 ani înregistram peste 15 producători care cultivau ciuperci în spaţii protejate, din păcate azi avem un singur producător în judeţul Bihor."

Şi în judeţul Galaţi, din trei producători a rezistat doar unul. Abia se descurcă, pentru că pieţele şi magazinele sunt pline de mărfuri străine.

Ilie Vintilă, cultivator de ciuperci: „Mai e Polonia care ne aduce marfa în ţară. La ei este subvenţionată marfa; la fel şi-n Ungaria, datorită faptului ăsta, noi suntem sub limita lor."

Paul Tivadar, cultivator de ciuperci: „Din cauza asta ei poate să vândă la un preţ mult mai mic decât producem noi."

Laurențiu Gâdei, primar oraşul Târgu Bujor: „Este foarte bine că europenii ştiu să aibă grijă de producătorii lor, este foarte bine că devenim o piaţă de desfacere şi pentru ciupercile importate. Le dăm în cap alor noştri pentru că noi, în Europa, facem doar circ."

Un kilogram de ciuperci româneşti costă în jur de 7 lei, iar unul din import doar 5 lei. Românii preferă să cumpere astfel de ciuperci: mari, albe, aspectoase. Greşit, spun cultivatorii. Ei le recomandă pe cele mai mici, care sunt pline de vitamine şi sănătoase.

Potrivit asociaţiei de profil, un român consumă, în medie, 1 kilogram şi jumătate de ciuperci pe an, de trei ori sub media europeană.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cultura care aduce profituri record: 500 de euro la fiecare hectar
Cultura care aduce profituri record: 500 de euro la fiecare hectar
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Nancy Pelosi
Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi
Ce modificări vor fi aduse OUG 114. Taxa pe activele sectorului bancar va fi schimbată
Alertă alimentară. Motivul pentru care Lidl retrage de pe piață două produse
Reacția Comisiei Europene după ce PE a votat pentru renunțarea la ora de vară
Mesajul lui Mihai Tudose după ce a suferit un infarct. Starea în care se află fostul premier
650.000 de hectare de pădure ar putea fi date Bisericii. Silvicultorii, revoltați
papa francisc, vizita, blaj
Blaj, numit ”Mica Romă”, se transformă radical pentru vizita Papei. Mașinile, interzise
Filmul unei capturi record în România. Ce au pierdut traficanții pe drum
Gestul stupid pe care l-ar fi făcut bărbatul de 35 de ani, ucis de urs
Pădurar şi paznic de vânătoare, arestați în Alba. Ce au găsit polițiștii în mașina lor
A vrut să-și convingă soția să se împace, dar a ajuns la închisoare. Greșeala bărbatului
Și-a riscat viața după ce a fost prins la furat. Ce a făcut de frica polițiștilor