Cultivatorii de ciuperci, fără subvenții de peste 10 ani: „Europenii știu să aibă grijă de producătorii lor”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Martie 2018 19:21
Categorie: Actualitate

S-a ales praful de încă o afacere care, în urmă cu un deceniu, aducea prosperitate. Statul român nu mai acordă subvenţii pentru cultivarea ciupercilor, aşa că cei din domeniu au renunţat.

I-au forţat şi cumpărătorii, care preferă marfa adusă din străinătate, pentru că este mai ieftină.

Paul Tivadar cultivă ciuperci Champignion de 14 ani. Până în 2007 a beneficiat de subvenţii, însă de atunci se descurcă pe cont propriu. Are trei hale de producţie, într-un sat de lângă Oradea.

Paul Tivadar, cultivator de ciuperci: „La început a fost foarte uşor, că a fost lipsă pe piaţă. O apărut mulţi şi o dispărut de pe piaţă. Un singur lucru ştiu, că nu suntem uniţi. Degeaba şi în Bihor au fost mai mulţi producători şi am încercat să fim uniţi, să mergem la piaţă şi să ţinem preţul ca lumea, n-am avut cu cine."

Nicolae Hodișan, director Direcţia Agricolă Bihor:Dacă în urmă cu 10 ani înregistram peste 15 producători care cultivau ciuperci în spaţii protejate, din păcate azi avem un singur producător în judeţul Bihor."

Şi în judeţul Galaţi, din trei producători a rezistat doar unul. Abia se descurcă, pentru că pieţele şi magazinele sunt pline de mărfuri străine.

Ilie Vintilă, cultivator de ciuperci: „Mai e Polonia care ne aduce marfa în ţară. La ei este subvenţionată marfa; la fel şi-n Ungaria, datorită faptului ăsta, noi suntem sub limita lor."

Paul Tivadar, cultivator de ciuperci: „Din cauza asta ei poate să vândă la un preţ mult mai mic decât producem noi."

Laurențiu Gâdei, primar oraşul Târgu Bujor: „Este foarte bine că europenii ştiu să aibă grijă de producătorii lor, este foarte bine că devenim o piaţă de desfacere şi pentru ciupercile importate. Le dăm în cap alor noştri pentru că noi, în Europa, facem doar circ."

Un kilogram de ciuperci româneşti costă în jur de 7 lei, iar unul din import doar 5 lei. Românii preferă să cumpere astfel de ciuperci: mari, albe, aspectoase. Greşit, spun cultivatorii. Ei le recomandă pe cele mai mici, care sunt pline de vitamine şi sănătoase.

Potrivit asociaţiei de profil, un român consumă, în medie, 1 kilogram şi jumătate de ciuperci pe an, de trei ori sub media europeană.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cultura care aduce profituri record: 500 de euro la fiecare hectar
Cultura care aduce profituri record: 500 de euro la fiecare hectar
VIDEO PROTVPLUS.RO
muncitori
Muncitori lăsați fără bani, după ce au modernizat căminul cultural dintr-o comună. ”Nema bani”
Un an de când oamenii din Sibiu ies în stradă zilnic. "I-am întârziat, nu au ordonanţele pe care le voiau”
Hoții români care jefuiau camioane din mers, în arest preventiv pentru 30 de zile
Tot mai mulţi pasageri se trezesc că se anulează zborul sau li se pierd bagajele. Care sunt cele mai afectate linii
Siegfried Mureşan, după atacul din Strasbourg: „Sunt în Parlamentul European. Nu intră, nu iese nimeni”
Autostrada Turda-Gilău, blocată din cauza viscolului. De ce nu au ieşit utilajele de deszăpezire
Pachete in strainatate
Începe ”migrația” pachetelor pentru românii din străinătate. ”Slănină, ceapă, țuică”
Cazul liftierei care ar fi cerut cadourile copiilor cu cancer. Ce riscă și cum s-ar fi justificat
CAMERA ASCUNSĂ. Porci, vânduți din zonele afectate de pestă. ”E injectat, are tot”
România va folosi la summitul de la Sibiu, în premieră europeană, o tehnologie imposibil de păcălit
O mamă româncă riscă închisoarea şi să-şi piardă copilul în urma acuzaţiilor unui italian
Jaf de 19 secunde, la 100 km/h. O singură greșeală poate însemna moartea pentru hoți