CSM: Candidatii la functiile din Ministerul Public vor fi intervievati la sfarsitul lui mai
Candidatii la functiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievati la sfarsitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Sectia pentru procurori a CSM a avut pe ordinea de zi a sedintei de miercuri, printre altele, stabilirea calendarului pentru examinarea propunerilor pentru numirea in functiile de conducere din cadrul Ministerului Public.
Potrivit calendarului astfel stabilit, in perioada 3 - 30 aprilie, vor fi solicitate documentele ce trebuie sa insoteasca candidaturile si vor fi procesate aceste documente cerute de lege si regulament.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ulterior, pana in 21 mai, vor fi puse in dezbatere publica proiectele de management ale candidatilor si vor fi facute verificari asupra celor inscrisi in cursa pentru functiile de conducere.
Intre 21 si 28 mai, vor fi analizate rezultatele demersului anterior (dezbatere publica a proiectelor si verificarea candidatilor), iar in zilele de 28, 29 si 30 mai va avea loc intervievarea candidatilor, potrivit calendaruluui.
Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justitiei la 3 iunie, se precizeaza in calendar.
Laura Kovesi a fost propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.
Propunerile au fost avansate miercuri dimineata de catre premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, printr-o scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.
Procedura de selectie pentru functiile de conducere din cadrul Ministerului Public va fi reluata dupa ce Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins, in 22 noiembrie 2012, pe candidatii Tiberiu Nitu si Ioan Irimie, propusi de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de procuror general al Romaniei si sef al Directiei Nationale Anticoruptie, votul fiind previzibil de la debutul sedintei. Ulterior, presedintele Traian Basescu a respins cele doua propuneri.
Procedura de selectie a procurorilor sefi a fost impusa de Comisia Europeana dupa ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-si impune controlul asupra Justitiei.
Potrivit legii, ministrul Justitiei este cel care face propunerea de numire a procurorului sef, CSM da un aviz consultativ, iar presedintele tarii este cel care emite decretul de investire in functie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsa doar o data, conform unei decizii a Curtii Constitutionale.