Ambasada SUA saluta nominalizarea "procurorilor independenti si calificati" la Parchete
Ambasada SUA la Bucuresti declara ca se bucura pentru ca s-au facut nominalizarile la functiile de conducere din Parchete si precizeaza ca incurajeaza o colaborare intre premier, presedinte si CSM pentru a ajunge cat mai repede la un acord.
"Ambasada SUA a sustinut constant ca este de o importanta vitala sa se nominalizeze procurori independenti si calificati. Ne bucuram sa vedem ca s-au facut nominalizari, iar procesul consultativ poate merge acum mai departe", se afirma intr-o pozitie transmisa vineri agentiei MEDIAFAX de Ambasada SUA.
De asemenea, misiunea diplomatica americana arata ca ii incurajeaza pe cei trei actori implicati in proces sa colaboreze pentru a ajunge cat mai rapid la un acord.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Ii incurajam pe premier (in calitate de ministru interimar al Justitiei), pe presedinte si Consiliul Superior al Magistraturii sa continue sa colaboreze pentru a ajunge cat mai rapid posibil la un acord in ceea ce priveste aceste posturi extrem de importante", se mai arata in pozitia Ambasadei SUA.
Fostul ambasador SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, sublinia in octombrie 2012, importanta procesului de selectie a noului procuror general si a noului procuror-sef al DNA, aratand ca acesta va influenta perceptia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.
"Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selectie va fi un criteriu foarte important, care va influenta perceptia asupra parteneriatului nostru strategic cu Romania", a afirmat Gitenstein.
El a subliniat ca aceasta selectie reprezinta un test si pentru revenirea la o coabitare politica civilizata si stabila, deoarece este vital ca persoanele numite in cele doua functii sa fie sustinute de toate marile partide politice.
"Primul test in acest sens va fi numirea noului procuror general si a noului procuror-sef al DNA. Este vital ca cei numiti in aceste inalte functii sa fie sustinuti de toate marile partide politice, ca ei sa fie procurori independenti, apolitici si, mai presus de toate, sa fie la fel de competenti si curajosi precum predecesorii lor", a spus ambasadorul SUA.
Potrivit legii, ministrul Justitiei este cel care face propunerea de numire a procurorului sef, CSM da un aviz consultativ, iar presedintele tarii este cel care decide si emite decretul de investire in functie.