Guvernul nu a alocat niciun leu pentru construirea de inchisori in 2017. Singura solutie gasita de ANP

Ultima actualizare: 25-02-2017 07:03
inchisoare

Anul acesta nu va fi construita nicio inchisoare noua, chiar daca restul puscariilor sunt aglomerate. Bugetul primit de Administratia Nationala a Penitenciarelor nu cuprinde si bani pentru ridicarea unor noi constructii.

In aceste conditii, sefii inchisorilor spun ca trebuie gasite solutii pentru cei 8.500 de condamnati care sunt “in plus”. Datele ANP arata ca la ora actuala sunt 27.500 de detinuti in toata tara, potrivit legii fiecare ar trebui sa beneficieze de cel putin patru metri patrati. De aici rezulta un deficit de 8.500 de locuri. Un deficit pe care se pare autoritatile au fost si sunt incapabile sa-l corecteze.

De acum doi ani autoritatile se laudau ca vor construi inchisori noi in Olt si Prahova, dar nu s-a intamplat nimic. Nu exista nici macar studii de fezabilitate pentru puscarii noi. In schimb avem o explicatie.

Comisar sef Marius Vulpe, director general ANP: "E clar ca cele doua penitenciare nu vor rezolva problema supraaglomerarii. Fiecare are in parte cate 1.000 de locuri. Cand vorbim de un deficit de 8.500, 2.000 nu vor rezolva. Clar nu vor rezolva aglomerarea din toata tara, ci doar in Sud."

Este adevarat, insa autoritatile ar putea construi si alte inchisori sau extinde pe cele existente. Nici spatiul din comuna Pantelimon, unde a fost ridicat la rosu un arest pentru DNA, preluat pentru a fi transformat in inchisoare, nu e finisat.

Comisar sef Marius Vulpe, director general ANP: "Acum trebuie sa gasim bani pentru revizuirea proiectului, ca a stat pana acum in ploaie si va dati seama ca s-a deteriorat."

Culmea este ca nici proiectul de lege privind gratierea detinutilor nu pare o solutie.

Comisar sef Marius Vulpe, director general ANP: "Pe acest proiect, azi nu se pot elibera din inchisori 8.500 de persoane."

Anul trecut, guvernul Ciolos a deschis discutiile la Comisia Europeana si a cerut ca programul de accesare a fondurilor europene sa fie modificat si sa cuprinda si renovarea si construirea de inchisori. UE a raspuns ca este de acord, dar vrea sa vada proiectele. Acestea nu au fost trimise deocamdata.

Asadar, anul acesta inchisori noi in Romania nu vor fi construite, legile aflate acum in dezbatere pe aceasta tema nu salveaza situatia, iar singura solutie spre care inclina reprezentantii ANP e... sa le dea drumul mai repede puscariasilor care stau inghesuiti. Un astfel de proiect de lege se afla deja in dezbatere la comisia juridica a Senatului.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO