Ministrul Justitiei, balba dupa balba privind modificarea Codurilor penale. Proiectul de lege a fost amanat, pentru moment
Ministrul Justitiei renunta oficial la proiectul de lege prin care intentiona sa modifice Codul penal si cel de procedura penala. Cel putin deocamdata.
Luni dimineata, Florin Iordache a trimis la Consiliul Superior al Magistraturii varianta care copia ordonanta care a scos oamenii in strada. Din primul proiect fusese eliminat pragul de 200 de mii de lei necesar sanctionarii ca infractiune a abuzului in serviciu.
Cateva ore mai tarziu, dupa o serie de balbe, demnitarul a anuntat ca vrea sa adopte un proiect complex si a renuntat la cel trimis dimineata.
Putin dupa ora 9, Florin Iordache anunta cu surle si trambite ca specialistii din minister lucreaza la un proiect de lege care sa inlocuiasca ordonanta de urgenta ce tocmai fusese aborgata.
Demnitarul promitea ca documentul urma sa fie publicat pe site-ul ministerului pentru ca specialistii sa isi spuna parerea. In rest, mister total.
Lucrurile stateau insa cu totul altfel. Iordache trimisese deja proiectul de lege la Consiliului Superior al Magistraturii pentru a primi avizul consultativ. Documentul era datat 5 februarie, ceea ce arata ca era gata inca de duminica si era o copie fidela a controversatei ordonante 13. Singura modificare era ca Iordache renuntase la pragul de 200 de mii de lei prejudiciu pentru ca abuzul in serviciu sa fie o infractiune.
Doua ore mai tarziu, biroul de presa al ministerului a emis la ordinul lui Iordache un comunicat de presa bulversant: ministrul arata ca nu este interesat de modificarea Codurilor penale si ca asteapta o centralizare a deciziilor Curtii Constitutionale de care trebuie sa tina seama.
Putin dupa ora 14, Florin Iordache si-a mandatat biroul de presa sa anunte oficial ca renunta la proiectul de lege trimis la CSM si a aratat ca intentioneaza sa adopte un proiect mult mai complex
De altfel, inca de dimineata seful sau de partid pe care il intalnise, impreuna cu premierul Sorin Grindeanu, anunta ca e nevoie de o dezbatere.
Si, pentru ca nu a fost informat oficial de noile intentii ale ministrului justitiei, CSM a anuntat ca va lua in serios proiectul de lege trimis dimineata si pana pe 15 februarie isi va da avizul cerut.
Desfasurarea evenimentelor de luni livetext:
UPDATE ora 15.30 Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat ca a primit, luni, de la Ministerul Justitiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale si ca urmeaza sa stabileasca data la care va fi luat in discutie pentru avizare.
"Proiectul de lege pentru modificarea si completarea codurilor penale a fost trimis azi de Ministerul Justitiei la CSM pentru avizare”, potrivit reprezentantilor Consiliului.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea OUG 13/2017, trimis tot luni de Ministerul Justitiei pentru avizare, va fi discutat marti in sedinta plenului.
Astfel, pe ordinea de zi a sedintei de marti a plenului CSM se afla si solicitarea Ministerului Justitiei privind avizarea proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru abrogarea OUG 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal si a Legii 135/2010 privind Codul de procedura penala.
Solicitarea de avizare a proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru abrogarea OUG 13/2017 a fost inregistrata la Ministerul Justitiei duminica 5 februarie, in ziua in care OUG 13 a fost abrogata de Guvern.
UPDATE ora 14.30 Ministerul Justitiei renunta la proiectul de lege de modificare si completare a actelor normative privind Codurile penale, inaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece "doreste elaborarea unuia mai complex", a declarat purtatorul de cuvant al MJ, Cristina Lita, conform Agerpres.
UPDATE ora 13.45 Ministerul Justitiei a transmis un comunicat de presa in care anunta ca "nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea" codurilor penale.
"Ca urmare a interesului manifestat de reprezentantii mass media, Biroul de presa al Ministerului Justitiei este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:
Ministerul Justitiei nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala.
In prezent, Ministerul Justitiei centralizeaza deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala cu privire la actele normative mentionate, urmand ca acestea sa fie analizate în perioada urmatoare." - se arata in comunicatul de presa al Ministerului Justitiei.
Insa acest comunicat nu are noima, cata vreme proiectul de lege a fost trimis deja catre CSM, spune corespondentul Pro TV Ovidiu Oanta.
"Ca sa nu mai punem la socoteala declaratiile lui Iordache prin care afirma ca proiectul va fi gata astazi si pus pe siteul ministerului pentru a fi supus unei dezbateri publice", mai spune Ovidiu.
De altfel, in aceasta dimineata, chiar ministrul Justitiei Florin Iordache declara ca noul proiect de lege va fi afisat luni pe site-ul Ministerului Justitiei si va ramane in dezbatere publica 30 de zile. VIDEO AICI.
Conform unor surse, acest proiect de lege al Ministerului Justitiei este aproape identic cu OUG 13, cu o singura exceptie, referitoare la infractiunea de abuz in serviciu.
Actul normativ a fost deja trimis la Consiliul Superior al Magistraturii si exista o singura diferenta fata de vechea OUG 13: a fost scos acel prag minim de 200.000 de lei ce aparea in definirea infractiunii de abuz in serviciu.
In rest, actul normativ pe care Florin Iordache spune ca-l va supune dezbaterii publice este identitc cu ordonanta de urgenta 13, iar dezbaterea va fi cu siguranta semnificativa.
Soarta lui Florin Iordache ca ministru al Justitiei va fi eventual decisa miercuri, dupa ce se va intalni cu premierul Sorin Grindeanu.
Deocamdata, se asteapta puncte de vedere ale specialistilor, care pot comenta de acum daca aceste prevederi sunt sau nu binevenite, daca pot fi adoptate in Parlament, asa cum a propus ministrul Justitiei.
Iata ce spunea ministrul Florin Iordache luni dimineata, despre actul normativ pe care - luni la pranz - Ministerul Justitei l-a infirmat printr-un comunicat de presa.
El spunea ca stie ca actul normativ trebuie sa rezolve problemele de neconstitutionalitate pe care le-a tot invocat in ultimele saptamani. La iesirea din Minister, el le-a explicat ziaristilor ce urmeaza sa faca.
"Vom afisa si vom elabora un act. Inainte de a merge cu el mai departe, cu siguranta, toti specialistii si cei care vor sa se exprime vor avea un punct de vedere. Potrivit legii, ea va ramane in dezbatere publica 30 de zile", a precizat Iordache, la Ministerul Justitiei.
El a adaugat ca in proiectul de lege se vor regasi toate acele articole care au fost declarate neconstitutionale.
"Va cuprinde proiectul de lege toate dispozitiile si toate deciziile Curtii Constitutionale pentru acele articole care au fost declarate neconstitutionale. Asa cum stiti, si in ordonanta, dar si in proiectul de lege se vor regasi toate acele articole care au fost declarate neconstitutionale", a spus ministrul Justitiei.
Intrebat daca exista riscul ca OUG de modificare a Codurilor penale sa ramana in vigoare in cazul in care unele din articolele din ordonanta de abrogare ar fi declarate neconstitutionale, el a aratat ca s-a revenit la situatia dinainte de a se emite OUG 13.
"In momentul in care a fost abrogata OUG, s-a revenit la forma initiala. Forma initiala a cuprins (...) foarte multe aspecte neconstitutionale. Deci, in acest moment in Codul penal si Codul de procedura penala sunt foarte multe articole care au fost declarate neconstitutionale. Nu am facut decat sa revenim la situatia dinainte de a emite ordonanta", a afirmat Florin Iordache.
In legatura cu avizele ce trebuiau luate pentru a emite OUG, Florin Iordache a raspuns:
"Se iau avize necesare de la ministere, acelea sunt avizele necesare".
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, proteste, PSD, proiect de lege, ordonanta, oug, florin iordache, gratiere,
Dată publicare:
06-02-2017 12:58