Cronologia exploziilor din Crevedia, soldate cu 58 de victime. Imaginile dezastrului sunt greu de privit. Bilanțul tragediei
Au fost deschise trei dosare penale după explozia din Crevedia, unde sâmbăta, o stație GPL care funcționa ilegal, a sărit în aer.
Zeci de oameni au suferit arsuri grave, mulți dintre ei salvatori care interveneau deja la fața locului. Numărul victimelor este copleșitor: doi morți și 56 de răniți.
Opt case au fost distruse de explozii și 11 afectate parțial.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!
Cronologia evenimentelor
Iadul s-a dezlănțuit în jurul orei 18:50. A fost momentul când prima exploziție de la stația GPL a zguduit localitatea Crevedia din Dâmbovița.
Imaginile de la fața locului erau parcă desprinse dintr-un film de groază. În stare de șoc, cu hainele arse și cu răni pe aproape tot corpul, primele victime, șapte la număr, căutau cu disperare ajutor. De pe margine locuitorii priveau împietriți.
Medicii au scos tărgile și au început să le ofere ajutor. În jur se auzeau țipete de durere, iar salvatorii alergau de la un rănit la altul. Sfârșit de puteri, un bărbat s-a prăbușit pe marginea drumului.
Unii răniti nu erau cetățeni români, așa că le era imposibil să comunice cu medicii.
Incendiul care a urmat s-a răspândit și la casele din jur. A fost momentul când oamenii au început să fie evacuați din locuințe.
O dronă a surprins momentul în care flacările puternice ajungeau la case. O ambulanță care se apropia de stația GPL a fost nevoită să întoarcă.
Două ore mai târziu avea să fie și mai rău. Atunci s-a produs a doua explozie.
Imaginile sunt cutremurătoare
Chiar și cei aflați la câteva sute de metri distanță au crezut că nu mai scapă vii. Zeci de jurnaliști, operatori de imagini, pompieri și medici au fost izbiți de suflul puternic al deflagrației.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le-a cerut oamenilor să fugă din calea focului. Este momentul când toți aleargă disperați, în încercarea de a-și salva propria viață.
Zeci de salvatori interveneau chiar în acele momente și au fost surprinși de explozie. Prin clipe de teroare a trecut și echipa Știrilor PRO TV.
Geanina Panait, corespondent Știrile PRO TV: „Ne aflăm la aproximativ un kilometru față de locul unde a avut loc cea de-a doua explozie. Din cauza suflului exploziei, toți am fost aruncați la o distanță de câțiva metri".
Îngroziți la rândul lor, medicii nu mai știau pe cine să îngrijească mai întâi. Suflul puternic al exploziei a făcut de data aceasta cele mai multe victime. Zeci de pompieri au avut nevoie de îngrijiri mediciale și au fost preluați de ambulanțe.
R: Câți oameni au fost evacuați?
Irinel Precup, colonel ISU București: „Estimativ 3.000 de locuitori. Din păcate și eu sunt rănit la mâini, am fost în prima linie".
Flăcările s-au văzut de la zeci de kilometri. Imagini au fost suprinse din cartierul bucureștean Militari.
O jumătate de oră mai târziu, în jurul orei 21:30 , în zonă, spun autoritățile, a avut loc o nouă explozie.
După mai bine de trei ore de la prima explozie flăcările continuau să fie extrem de violente, iar riscul unei a treia explozii se dovedea extrem de mare. Tocmai de aceea salvatorii erau pregătiți să intervină. Însă operațiunea s-a dovedit a fi una extrem de riscantă.
Raed Arafat, șeful DSU: „S-au deplasat forțe de la Dâmbovița, de la București, și pe parte medicală și pe parte de incendii. Inclusiv elicopterul de la București. Inițial era vorba de șase persoane care au fost afectate, civile, din care cinci sau șase intubate. A fost cardiac infarct la o persoană care nu direct corelată cu incendiul, ci mai degrabă o persoană care a făcut infarct”.
După trecerea șocului, la lăsarea nopții, jurnaliștii prezenți la fața locului își aduceau aminte clipele de coșmar pe care le-au trăit. Alții își sunau familiile să le liniștească.
Pe lumină, zona dezastrului părea din alta lume. Stația GPL încă fumega, înconjurată de carcasele mașinilor arse. Oamenii care și-au pierdut casele sunt revoltați.
Martor: „Nu ne-a dat nimeni nicio informație în ce stadiu este casa, dacă a luat foc, nu a luat foc. Stăm la câțiva zeci de metri. Non-stop erau TIR-uri, cisterne care umblau. Suntem mutați de doi ani ani. Nu ne-am gândit că ar putea să fie ceva”.
Incendiul a fost declanșat din pricina unei neglijențe
Din primele informații, incendiul a fost declanșat din princina unei neglijențe grave.
Exista bănuiala că un angajat al stației GPL ar fi încercat să transfere gazul petrolier lichefiat dintr-o cisternă mai mare într-un mai mică, iar în timpul operațiunii s-ar fi produs o fisură la furtun.
Nu este exclus ca în acel moment muncitorul să fi ținut în mână o țigară aprinsă. Sunt ipotezele pe care procurorii trebuie să le investigheze pentru a lămuri cauzele dezastrulului.
Echipa: Geanina Panait, Georgiana Pocol, Ovidiu Oanță, Cristian Buză, Sorin Dobrescu, Gabi Anghelescu.