Ce avere are primarul PSD din Caracal, tatăl proprietarului stației GPL din Crevedia. Cum a făcut bani
Primarul PSD din Caracal, Ion Doldurea, este tatăl lui Ionuţ Daniel Doldurea, proprietarul stației GPL din Crevedia unde au avut loc, sâmbătă, mai multe explozii soldate cu 58 de victime. Edilul se laudă cu o avere impresionantă.
Firma care deține stația de GPL în care s-au produs exploziile din Crevedia se numește Flagas SRL îi aparține fiului primarului PSD din Caracal. Chiar el a fost cel care a confirmat că depozitul GPL din Crevedia care a explodat îi aparține fiului său, Ionuț Daniel Doldurea.
Conform news.ro, acționarii Flagas SRL sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuţ Stîngă (49%).
Edilul din Caracal e de părere că dezastrul ar fi pornit de la o mașină. La acel moment, Ion Doldurea a subliniat că va continua să își sprinjine băiatul, în ciuda tragediei care a avut loc în Crevedia.
După cele întâmplate, Ion Doldurea s-a autosuspendat din PSD.
Ce avere are Ion Doldurea
Ion Doldurea este la primul mandat de primar în Caracal. Acesta este un cunoscut om de afaceri din Caracal şi, în plus, deține funcția de preşedinte al organizaţiei municipale PSD. Edilul a reușit să strângă o avere impresionantă.
Conform declarației sale de avere, completată în iunie 2023, primarul PSD din Caracal deține în prezent două case – una cu suprafața de 392.16 metri pătrați, iar alta de 98 de metri pătrați. În plus, edilul mai deține 11 apartamente, toate fiind cumpărate în 2019.
Acesta mai deține și opt terenuri, din care șase intravilane. În declarația de avere sunt trecute și două spații comerciale la Caracal, cu suprafețe de 3.804 metri pătrați și 951 metri pătrați, cumpărate în 2018.
Primarul din Caracal are și obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro, pe care spune că le-a dobândit în perioada 1994-2022.
În martie 2023, primarul a vândut către Elena Pîlșan un spațiu comercial de producție, care valorează 120.000 de euro.
Primarul are bani și în conturi. Conform declarației de avere, edilul deține peste 620.000 de euro și 252.000 de lei în bănci.
În anul fiscal precedent, primarul a obținut 273.283 de lei din chirii, 118.632 de lei din salariu și 64.716 de lei pensie.
Primarul a mai precizat în declarația de avere că este acționar la SC ROMBULGAZ SA CARACAL, firmă care are activitate suspendată din 2015.
Stația GPL din Crevedia nu ar mai fi trebuit să funcţioneze
Staţia GPL din Crevedia nu mai avea autorizaţie de mediu de aproape trei ani, conform Agenției Naționale pentru Protecţia Mediului ( ANPM).
Potrivit instituţiei, stația GPL în care a avut loc dezastrul de sâmbătă seară nu ar mai fi trebuit să funcţioneze din data de 14 octombrie 2020, după ce titularul a notificat APM Dâmboviţa cu privire la încetarea activităţii în punctul de lucru din comuna Crevedia.
ANPM precizează că notificarea pentru încetarea activităţii a fost înregistrată cu şapte luni înaintea expirării documentului, dată de la care nu a mai fost solicitată nicio viză anuală şi astfel autorizaţia de mediu pentru acel punct de lucru şi-a încetat valabilitatea încă de atunci.
De asemenea, societatea și-a pierdut autorizația de securitate la incendiu. Patronii și-au continuat activitatea, sfidând legea.
Conform informațiilor Știrile PRO TV, Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului din Caracal, deține 51% din acțiunile firmei care deține stația GPL care a explodat.
Este o societate cu venituri foarte mari. În 2022, a obținut un profit uriaș de peste 32 de milioane de lei, echivalentul a peste 6 milioane 500.000 de euro.
Stația GPL a fost deschisă în Crevedia în octombrie 2011, iar ISU Dâmbovița a autorizat atunci un sistem de alimentare cu gaz lichefiat, cu capacitate de depozitare de 4.000 litri.
În iulie 2020, însă, în urma unei sesizări, aceeași instituție a făcut un control și a găsit nereguli grave: angajații foloseau o pompă neomologată, cu ajutorul căreia transferau gaz lichefiat dintr-o cisternă, în altă.
Totodată, instalația nu mai respectă distanțele de siguranță față de casele din apropiere, așa cum era scris în documente.
ISU Dâmbovița consemnează în documente pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu și amendează societatea cu 10.000 de lei.
Prin urmare, firma ar fi trebuit să înceteze de urgență activitatea. Dar nu a respectat aceasta decizie.
Două luni mai târziu, ISU Dâmbovița a mers, din nou, în control. Angajații au fost surprinși în plină activitate și amendați cu 30.000 de lei.
Nici după cele două controale au pompierilor de la ISU firmă nu s-a conformat și nu a încetat activitatea.
În 2021, de exemplu, la un an după controalele succesive, curtea era plină de cisterne. Porțile sunt deschise, dovadă că nimeni nu se ferea de nimic, deși funcționau ilegal. În 2022 și 2023, este activitate, dar porțile sunt închise și au prelată. Cel mai probabil, să nu se vadă ce se întâmplă în interior.
Potrivit unor surse din rândul autorităților, gazul lichefiat ar fi fost adus cu cisterne din Caracal, de la o altă societate deținută de aceeași familie a primarului Ion Doldurea. Localnicii vedeau însă activitate zilnică.