Criza politică și schimbările fiscale afectează piața imobiliară. Topul celor mai căutate zone pentru locuințe în 2024
Potrivit datelor oficiale, anul trecut s-au vândut mai multe locuințe față de 2023, însă diferența este de doar 8 mii de unități, până la un total de 643.334 unități vândute, anul trecut.
Nici în prima parte a anului 2025 nu vor fi multe tranzacții din pricina crizei politice și a schimbărilor fiscale, spun specialiștii. Prețul mediu pe metru pătrat la nivel național a crescut cu 14% într-un an.
Cu o suprafață utilă de 85 de metri pătrați, un apartament cu 3 camere își așteaptă proprietarii. Cum anul trecut la nivel național s-au vândut cu doar 8 mii de locuințe mai multe decât în 2023, potrivit Agenției Naționale de Cadastru, dezvoltatorii încearcă să îi convingă pe clienți cu opțiuni suplimentare.
Primele trei zone în care cele mai multe persoane și-au căutat o locuință au fost aceleași ca în 2023: București, Ilfov și Brașov. Constanța a urcat în top pe locul 4 și a depășit Timiș și Cluj.
La polul opus, Teleorman a ajuns pe ultimul loc, cu puțin peste o mie de locuințe vândute.
Gabriel Blăniță, specialist imobiliare: „Ceea ce vedem acum, la început de an față de anul trecut, de exemplu, este un pic mai mult pesimism acum în ceea ce privește costul de finanțare”.
Anul trecut au fost scoase la vânzare și mai puține locuințe decât în 2023, cu 30%. Așadar, cererea mai mare decât oferta a pus presiune pe prețuri.
Bogdan Gubandru, reprezentant companie imobiliară: „Principalul factor fiind un număr mai mic de autorizații de construcții eliberate. Sigur că toate celelalte elemente din piață contribuie, cum ar fi creșterea salariilor din ani precedenți, scăderea ratelor dobânzilor pentru împrumuturile bancare, o creștere constantă a forței de muncă și a materialelor de construcții”.
Andreea Nicolae, manager relații clienți, reprezentant companie imobiliară: „Ne așteptăm la o continuă căutare a locuințelor spre închiriere, a investițiilor mă refer, dar și pentru locuință”.
În ultimul an prețurile au crescut cu 14%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Dragoș Cabat, analist economic: „Au venit mulți investitori străini și atunci și cererea de locuințe atât pe sectorul comercial, cât și pe sectorul rezidențial, a crescut”.
Iar 2025 a început cu un record pe țară. Cluj-Napoca este primul oraș unde prețul mediu a ajuns la 3.000 euro pe metru pătrat. Urmează Brașovul cu peste 2.000 de euro pe metru pătrat, iar pe locul 3, Capitala.