Criză de medicamente în România. Mii de pacienți sunt în pericol. „Ne confruntăm cu o criză fără precedent”
Mii de pacienți din toată țara, care suferă de epilepsie, sunt în pericol din cauza faptului că lipsesc tratamentele necesare. Pentru că erau prea ieftine, unele au fost scoase din producție.
„Ne confruntâm cu o criză fără precedent”, spun doctorii neurologi, în timp ce bolnavii își caută tratamentul la farmacii din străinătate. De atflel, în ultimii ani, mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piața noastră.
Actrița Dorina Chiriac, membră a unei asociații care sprijină copiii cu epilepsie și pe părinții acestora, povestește cât de gravă este situația.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dorina Chiriac, EPIC Family: „Am primit semnale din toată țara. Aceste medicații pur și simplu nu pot să lipsească, nu se poate rata o doză pentru că altfel copilul nu se mai află sub protecție. E ceva de neînțeles, nu știm unde să mai țipăm. Noi îi trimitem pe foarte mulți către farmacii din afara țării.”
Medicii spun că la camerele de gardă ale spitalelor ajung pacienți cu crize epileptice cauzate de întreruperea tratamentului.
Dr. Ioana Mândruță: „Este o criză fără precedent a medicamenelor fundamentale, medicamentelor de uz extins în această boală. Pot surveni crize nașteptate, pot intra într-un status epileptic care pot pune viața pacientului în pericol. De multe ori, și înlocuitorul lipsește sau e greu de procurat. Aceste medicamente sunt aerul și apa pacienților cu epilepsie.”
Schimbarea brusca a tratamentului poate afecta și mai tare situația unor pacienți, spun specialiștii.
Dr. Andrei Dăneasa, medic specialist neurolog: „O renunțare bruscă este complet contraindicată în epilepsie, pot să survină crize necontrolate, poate să se reactiveze o boală care a fost controlată pentru foarte mult timp pentru pacientul respectiv, poate chiar să i se pună viața în pericol.”
Situația este atât de gravă, încât pacienții au început să își fragmenteze pastilele pentru a putea prelungi tratamentul cât mai mult.
Criza fără precedent este provocată, spun producatorii, de prețul mic pe care îl au aceste medicamente, care de multe ori nu acoperă costurile de producție, mai ales că pentru unele materia primă este adusă din China.
O fabrică din România, care asigură o cantitate importantă a unui tratament folosit în epilepsie, a oprit producția după ce, timp de 3 ani, reprezentanții ei au făcut solicitări către Ministerul Sănătății pentru a crește prețul unei cutii de la 5 lei la 7 lei. Abia acum autoritățile au reacționat, iar fabricarea medicamentului va fi reluată în vară.
De altfel, peste 3.000 de tratamente foarte ieftine au dispărut de pe piața din România în ultimii ani, spun producatorii de medicamente generice și doar unele dintre ele au înlocuitori.