Criză de infirmieri în spitale. Oamenii preferă ofertele de muncă din străinătate, sau pe cele din spitalele private
După exodul medicilor și asistentelor medicale, în mai multe spitale de la noi se găsesc tot mai greu infirmieri, brancardieri sau îngrijitori.
Deși se scot frecvent posturi la concurs, oamenii nu mai par interesați de acestea. Preferă ofertele de muncă din străinătate, sau pe cele din spitalele private - ambele variante fiind mult mai bine plătite.
Numai la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca este nevoie de aproape 40 de infirmieri, brancardieri și îngrijitori. Conducerea spitalului a anunțat că scoate posturile la concurs și speră să apară și doritorii. Tot mai greu este și la Spitalul de Urgență.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Doru Danciu, purtător de cuvânt Spitalul Județean Cluj: „Singura categorie la care atragerea personalului se face încă cu dificultate sunt îngrijitoarele. De exemplu la ultimul concurs am scos 43 de posturi și s-au înscris la examen un număr de patru candidați.”
Anastasia este din Republica Moldova și lucrează de opt luni ca infirmieră la Cluj. Însă vrea să devină asistentă medicală.
Anastasia Bodnaru, infirmieră: „De comunicare, de îngrijire, să merite să lucrezi pe asemenea meserie.”
În schimb, Mihaela a ales să rămână lângă bolnavii dintr-un centru de îngrijre. Nu îi este ușor, dar știe că în acest loc poate să însemne un sprijin real pentru pacienți.
Mihaela Mitran, infirmieră: „Cred că este cea mai mare satisfacție pe care am simțit-o pe pământ. Câteodată nu este chiar ușor, dar balanța se echivalează la finalul zilei, când știi că ai ajutat un om suferind.”
Paradoxal, cursurile de infirmier sunt la mare căutare. Durează cinci luni și costă aproape o mie de lei. Însă cei care obțin această calificare aleg de cele mai multe ori fie să plece în străinătate, fie își găsesc un job la un centru privat.
Bogdan Chiorean, managerul centrului de îngrijiri paleative Sfântul Nectarie Cluj-Napoca: „Unii fac cursul de infirmier, când încep să facă partea de practică și văd despre ce e vorba unii renunță, dar cei mai mulți termină cursul. Munca la patul bolnavului nu e o muncă ușoară, sub nicio formă, mai ales partea infirmierului.”
Dacă în spitalele de la noi infirmierii, îngrijitorii și brancardierii câștigă puțin peste 3 mii de lei, în străinătate salariile pot depăși 2 mii de euro. Iar cererea este atât de mare încât agențiile de recrutare caută inclusiv persoane fără experință pentru spitalele din Europa. Calificarea și relocarea sunt asigurate de către angajatori.