Noi detalii în cazul hărțuirilor sexuale de la SNSPA. Cristian Pîrvulescu spune că „este vorba de câteva zeci” de victime
„Sociologul Alfred Bulai avea un limbaj sexist și homofob față, de studenți”. Este marturisirea făcută de analistul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Stiințe Politice de la SNSPA.
Pîrvulescu a fost chemat la audieri în calitate de martor. Acesta a declarat că știe că au existat zvonuri, dar sustine că nu i-au fost prezentate și dovezi care să demonstreze că Bulai le-ar fi agresat sexual pe studente. Dovezi au căutat si polițiștii care au descins la trei sedii ale SNSPA. Au ridicat mai multe documente care au legatura cu Alfred Bulai și Marius Pieleanu, celalalt profesor acuzat de hărțuire sexuală.
Polițiștii Secției 2 au descins la ora 08:00 la sediul principal al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative de pe bulevardul Expoziției din Capitală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Au ridicat documente oficiale dar și alte înscrisuri ce pot fi probe în dosarul de agresiune sexuală deschis din oficiu de poliție și instrumentat de procurorii parchetului de pe lângă judecătoria sectorului 1. Potrivit anchetatorilor, cercetările l-au vizat atât pe profesorul de sociologie Alfred Bulai cât și pe colegul său Marius Pieleanu, ambii sunt acuzați de hărțuire sexuală.
Polițiștii au descins la alte două sedii ale Universității SNSPA din Capitală. Una dintre clădiri este în sectorul 2 iar înăuntru se află un cămin studențesc, o cantină dar și o casă de oaspeți pe care profesorii de sociologie Marius Pieleanu și Alfred Bulai ar fi vizitat-o destul de des, spun procurorii. Anchetatorii vor să vadă cine a locuit aici în ultimii patru ani și dacă ar fi avut loc abuzuri în cursul anului universitar.
Cristian Pîrvulescu, audiat ca martor în cazul Bulai
În fața procurorilor a ajuns și analistul Cristian Pîrvulescu, decanul facultății de Științe Politice de la SNSPA. Acesta a fost audiat în calitate de martor.
Reporter: „S-a plâns cineva la dumneavoastră?”
Cristian Pîrvulescu, decanul FSP-SNSPA: „Nu a existat nici o plângere formală în ceea ce privește situația domnului Bulai”.
Reporter: „Dar existau zvonuri? Se vorbea între studente?”
Cristian Pîrvulescu: „Nu știu dacă studentele vorbeau între ele că nu vorbeau cu mine dar ceea ce pot să spun absolut sigur este că zvonuri au existat. Nu au existat dovezi!”
Procurorii verifică acum această informație mai ales că la una dintre întâlnirile periodice pe care Pârvulescu le-a avut cu studenții, aceștia s-ar fi plâns de comportamentul deplasat al lui Alfred Bulai.
Reporter: „Ce spuneau exact? Ce fel de zvonuri erau?”
Cristian Pîrvulescu: „Erau referitoare mai ales la ceea ce spuneau și colegii mei în scrisoarea de acum trei săptămâni referitoare la limbaj”.
Reporter: „Avea un limbaj nepotrivit domnul Bulai?”
Cristian Pîrvulescu: „Avea un limbaj care la facultatea de științe politice de la SNSPA era puțin ieșit din comun”.
Reporter: „Avea conotații sexuale, domnule decan?”
Cristian Pîrvulescu „Nu știu dacă am putea spune asta. Înseamnă că era sexist, că era homofob”.
Conducerea SNSPA nu știa cum se desfășoară stagiile de practică ale profesorului Bulai
În biroul anchetatorilor, Cristian Pîrvulescu a fost întrebat cum se desfășurau orele de practică la care participa și profesorul Alfred Bulai în cadrul cărora o studentă ar fi leșinat într-un experiment condus de sociologul Bulai.
Cristian Pîrvulescu: „De exemplu, nu știam ca una dintre studentele noastre a fost înfometată în timpul practicii si a avut nevoie de asistență medical. Întotdeauna, experimentele se desfășurau în zona rurală. Este singurul stagiu de practică pe care îl aveam la facultate și la care nu găsim în momentul de față rapoarte”.
Reporter: „Știți numărul total de victime?”
Cristian Pîrvulescu: „Cred că este vorba de câteva zeci”.
Procurorii fac cercetări pentru agresiune sexuală și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, dar deocamdată își construiesc probatoriul cercetând doar faptele, nu o persoană anume. Este și motivul pentru care profesorii Bulai și Pieleanu nu au ajuns în fața procurorilor până acum.
Pe de altă parte, la comisia de etică a SNSPA au fost depuse și alte sesizări care indică posibile fapte de abuz și hărțuire sexuală.