Cristi Danilet si Alina Ghica si-au retras candidaturile la functia de vicepresedinte al CSM
Judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica si-au retras candidaturile la functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, inaintea sedintei de miercuri a Plenului CSM in care ar urma sa aiba loc alegerile pentru aceasta functie.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii este convocat astazi, pe ordinea de zi figurand alegerea vicepresedintelui CSM, dar si un punct de vedere al Directiei Legislatie prin care este respinsa o solicitare a UNJR referitoare la suspiciunile privind votul pentru alegerea presedintelui CSM.
In sedinta Plenului CSM ar urma sa se ia act de validarea lui Adrian Bordea in functia de membru al CSM, ales de judecatorii ICCJ ca reprezentant al lor in acest for, in locul Monei Pivniceru. Surse din CSM au declarat ca cel mai probabil Adrian Bordea isi va depune candidatura pentru functia de vicepresedinte al Consiliului.
Alina Ghica si Cristi Danilet isi depusesera candidaturile la functia de vicepresedinte al CSM in 4 ianuarie, dupa alegerea Oanei Schmidt Haineala ca presedinte al Consiliului, ulterior impotriva lor adunarile generale ale judecatorilor de la curtile de apel si judecatorii declansand proceduri de revocare din CSM.
Un numar de 103 judecatorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilica Danilet, rezultatele fiind transmise, miercuri, de Judecatoria Ramnicu Valcea la CSM. In cadrul procedurii, 1.126 de judecatori au votat pentru revocarea lui Danilet, iar 324 au votat impotriva sau s-au abtinut, a anuntat, miercuri, Judecatoria Ramnicu Valcea, intr-un comunicat de presa.
Adresa transmisa de Judecatoria Ramnicu Valcea a fost inregistrata la Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit articolului 55, alineatul 9 din Legea 317/2004, republicata, in termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales.
Pana in prezent, 13 curti de apel au votat pentru revocarea judecatoarei Alina Ghica, intrunind astfel numarul legal de voturi pentru indepartarea ei din CSM. In 7 ianuarie, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Ramnicu Valcea a declansat procedura de revocare din CSM a judecatorului Cristi Danilet.
Un demers similar a fost inceput in 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din functia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curtilor de Apel in Consiliu. Adunarea Generala a Judecatorilor din Ramnicu Valcea a considerat ca Danilet "si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiliului in contra celor insusite in proiectul de candidatura".
Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cererea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand cu doua treimi din randul judecatorilor in functie. Cristi Danilet a fost ales in toamna anului 2010 membru in CSM, ca reprezentant al judecatoriilor, cu 941 de voturi, urmat de Elena Popescu de la Targu Jiu, cu 597 de voturi.
Dupa ce a fost ales in CSM, Danilet si-a dat demisia, in 23 februarie 2011, din functia de vicepresedinte al Judecatoriei Oradea, el avand grad de judecator de tribunal. In acest context, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) afirma ca statutul judecatorului Cristi Danilet este neclar in CSM sub aspectul reprezentativitatii judecatorilor de la instantele de fond, incepand din 23 februarie 2011, cand a demisionat din functia de vicepresedinte al Judecatoriei Oradea.
Concret, Danilet este judecator cu grad de tribunal, nu de judecatorie, astfel ca nu ar avea ce cauta in Consiliul Superior al Magistraturii, acuzat de AMR ca nu a transat aceasta chestiune, "refuzand cu obstinenta sa o puna pe ordinea de zi a sedintelor CSM".