Ponta va participa la sedinta CSM: "Nu lasati pe nimeni sa politizeze disputa dintre membrii CSM"

22-01-2013 08:20

CSM

Premierul Victor Ponta a declarat ca va transmite, marti, membrilor CSM sa nu politizeze actuala disputa dintre membrii Consiliului.

Premierul va participa, marti, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind invitat la reuniune de catre Sectia de procurori a CSM in contextul discutiilor privind reglementarea statutului procurorilor.

"In primul rand, o sa spun inca o data "Nu lasati pe nimeni, presa, partide de opozitie, comentatori, sa politizeze ceea ce acum este o disputa intre membrii CSM". In al doilea rand, sa spun inca o data, sa se auda pana la Bruxelles, ca ideea cum ca Pivniceru si USL pot strange judecatorii de la toate curtile de apel care voteaza revoarea unor membri este o prostie. Si in al treilea rand, sa spun "Stimati magistrati, daca apar probleme privind statutul, haideti sa le lamurim in Constitutie", a spus Ponta luni seara, conform Mediafax, care citeaza Antena 3.

El a aratat ca, din punctul sau de vedere, ceea ce ar trebui clarificat la statutul procurorului este ideea de subordonare ierarhica fata de procurorul general, in conditiile in care acesta ar trebui sa fie independent.

Premierul a adaugat ca a discutat cu ministrul Justitiei despre desemnarea procurorului general si al sefului DNA, propunand reluarea procedurii pana la un rezultat.

Ministerul Public a informat recent ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) va cere Guvernului detalii privind Programul de guvernare la masurile legislative pentru "Clarificarea statutului procurorilor si rolul Ministerului Public raportate la dispozitiile constitutionale".

Premierul Victor Ponta declara ca va raspunde in scris privind clarificarea statutului procurorilor si aratand ca procurorii trebuie sa fie independenti si sa nu se mai subordoneze ierarhic, precum judecatorii si mentionand ca in aceste conditii nu va mai conta cine e procuror general.

In data de 11 ianuarie 2013, a avut loc o intalnire a prim-procurorilor parchetelor de pe langa tribunale, procurorilor generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel, procurorii sefi ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), conducerea PICCJ si membrii Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), "in contextul ingrijorarii exprimate de marea majoritate a corpului profesional al procurorilor cu prilejul consultarii din data de 10 ianuarie 2013 fata de declaratiile aparute in spatiul public cu privire la iminenta unor modificari referitoare la pozitia si rolul procurorului", se arata in comunicatul Ministerului Public remis presei.

"Participantii au hotarat in unanimitate, in baza mandatului incredintat de corpul profesional al procurorilor, ca PICCJ si Sectia pentru procurori a CSM sa adreseze o solicitare Guvernului Romaniei de a detalia referirile din Programul de guvernare la masurile legislative pentru «Clarificarea statutului procurorilor si rolul Ministerului Public raportate la dispozitiile constitutionale»", se precizeaza in comunicatul citat.

Daniel Morar - care detine interimatul la conducerea Ministerului Public, in urma incheierii mandatelor procurorului geneal al Romaniei, Codruta Kovesi - a declarat ca "temerea tuturor procurorilor este ca ei sa fie trecuti in bransa executiva".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26