Dezbatere EURomânia. Pedepsirea consumatorilor de droguri nu funcționează nicăieri. Trebuie o nouă abordare în România?

×
Codul embed a fost copiat

În prima ediție a emisiunii digitale EURomânia, lansată de PRO TV, realizatoarea Camelia Donțu abordează o temă foarte sensibilă în societatea românescă - consumul de droguri. Invitați sunt Vlad Zaha, criminolog și Nicu Ștefănuță, europarlamentar. 

România va trebui să regândească felul în care se raportează la consumul de droguri recreaționale, pentru a-l preveni pe cel de substanțe periculoase, la fel ca în alte țări din lume.

Este opinia criminologului Vlad Zaha, specializat în politici publice privind drogurile. El spune că actuala abordare privind consumul de droguri e greșită, fiindcă urmărește doar pedepsirea mai aspră a consumatorilor, nu oprirea traficanților.

Vlad Zaha este specializat în criminologie publică intervenționistă, în cadrul Universității Oxford, și este implicat într-o gamă variată de cercetări în domeniul substanțelor interzise, la nivel european.

Vlad Zaha a explicat că modelul “pedepsirii consumatorilor”, inițiat de Statele Unite și adoptat la scară largă în lume în urmă cu 50 de ani, “nu a funcționat, și acum este abandonat pe bandă rulantă”, fiind înlocuit cu cel al combaterii traficanților, care sunt adevărata sursă a problemei drogurilor.

Citește și
VIDEO. Soldații nord-coreeni trimiși să sprijine invazia au tras chiar în ruși, spune un soldat rus capturat

El a dat exemplul Regatului Unit, unde, deși legislația e similară cu cea din România, “diferă foarte mult felul în care se aplică”.

Vlad Zaha: “Putem zice că (în Marea Britanie) este o dezincriminare sau o nepedepsire de facto. Adică poliția și procurorii, și toată lumea din sistemul de justiție, realizează că nu are sens să pedepsești penal sau să ameninți cu pedepse penale consumatorii, pentru că acest lucru nu funcționează în descurajarea sau prevenirea consumului. Și toate resursele forțelor de ordine trebuie țintite către marii traficanți de droguri.”

Acest curent se întâlnește peste tot în lume, chiar și în Thailanda, “care de la pedeapsa cu moartea, a legalizat canabisul”, a adăugat el.

„Răspunsul nu poate fi «trebuie să fim și mai duri cu copiii noștri», ci cu traficanții”

Opinia lui Zaha a fost împărtășită și de europarlamentarul Nicu Ștefănuță, care a spus că politica de a „căuta copiii” pentru a-i încrimina pentru posesia unor cantități nesemnificative de droguri nu funcționează.

Nicu Ștefănuță: “Nu este cumva bizar că în țara noastră avem o politică foarte prohibitivă, restrictivă, și în același timp, fenomenul ia amploare? (...) Caută copiii și îi incriminează pentru simpla deținere, și pentru simplul consum. Și cu toate acestea, consumul vedem că crește. Păi înseamnă că politica nu funcționează.

Și atunci răspunsul nu poate fi «trebuie să fim și mai duri cu copiii noștri». Poate răspunsul e «trebuie să fim mult mai duri cu traficanții, să mai interceptăm și noi (droguri) prin portul Constanța, să mai facem niște capturi, să luăm la țintă exact sursa problemei».”

Ștefănuță a subliniat că, în niciun caz nu trebuie încurajat consumul de droguri, și spune că, pe lângă combaterea traficanților, statul ar trebui să pună mai mult accent pe prevenție și pe consilierea tinerilor cu probleme.

În acest fel, spune el, tinerii nu ar mai ajunge în situația de a consuma stupefiante pentru a încerca să-și gestioneze astfel problemele emoționale.

Nicu Ștefănuță: “Dacă noi n-avem un psiholog în școală să vorbească cu copiii, sau copiii care au o depresie nu pot să se ducă la un psihoterapeut, pentru că nu-și permit 200 lei ora de psihoterapie… Statul român trebuie să intervină acolo. (...) Și atunci poate vom reduce consumul de de droguri, dar vă asigur, nu băgând la pușcărie copiii, nu așa rezolvăm chestiunea, și nici blocând judecătoriile cu cazuri banale”.

“Nevoile tinerilor nu sunt să ajungă în închisoare, să aibă dosar penal 5 ani, să nu se poată angaja, sau să nu poată să meargă la studii în străinătate din cauza unui dosar penal. Nevoile lor sunt să fie protejați de către un stat responsabil”, a completat Zaha.

“Consumul de etnobotanice a crescut de opt ori, pe fondul prohibiției extrem de dure a canabisului”

Vlad Zaha a amintit, pe de altă parte, că în România, consumul de stupefiante a crescut cu 70% chiar în timpul Strategiei Naționale Antidrog, derulată între 2013 și 2020:

“Consumul de etnobotanice în România a crescut de opt ori, de la momentul în care România a închis „magazinele de vise”, în 2012. A crescut exact pe fondul prohibiției extrem de dure a canabisului.”

Atât Zaha, cât și Ștefănuță, susțin că statele care au decriminalizat canabisul au făcut-o tocmai pentru a controla consumul acestuia, și pentru a preveni “trecerea” consumatorilor către droguri de mare risc.

Vlad Zaha: “Ne raportăm la o plantă organică al cărei consum, bineînțeles, pe termen lung poate duce la tot felul de probleme, la fel ca orice altă substanță, și creează tot felul de dependențe. Dar realitatea este că nu se moare de la el, comparativ cu etnobotanicele, unde o singură încercare poate crea daune pe viață, sau chiar moarte.”

El spune că se face o confuzie între canabis, care e un drog recreațional obținut din surse naturale, și stupefiantele sintetice, cu adevărat periculoase, care creează dependență și pot provoca decesul.

Vlad Zaha: “Există acest mit în societate, foarte fals, cum că canabisul ar fi un drog de tranziție către alte substanțe. În literatura de specialitate, canabisul este considerat un drog terminus, adică o barieră împotriva altor substanțe. În primul rând pentru că majoritatea consumatorilor de canabis nu ajung să consume alte droguri. Statistic vorbind, este o realitate.”

Articol recomandat de sport.ro
Alegeri prezidențiale SUA | Pe cine susțin cei mai populari sportivi americani + de ce se votează marțea
Alegeri prezidențiale SUA | Pe cine susțin cei mai populari sportivi americani + de ce se votează marțea
Citește și...
Audierile viitorilor comisari europeni în Parlamentul European vor fi între 4 și 12 noiembrie și vor fi transmise online
Audierile viitorilor comisari europeni în Parlamentul European vor fi între 4 și 12 noiembrie și vor fi transmise online

Dacă sunteți în căutarea unui spectacol politic inedit, vă recomandăm să urmăriți audierile pentru viitorii comisari europeni.

Victor Negrescu, vicepreședinte al P.E: Partide anti-europene vor reducerea bugetului UE, pentru o Europă mai puțin eficientă
Victor Negrescu, vicepreședinte al P.E: Partide anti-europene vor reducerea bugetului UE, pentru o Europă mai puțin eficientă

Programe europene de educaţie şi cercetare, precum Erasmus Plus sau Horizon Europe, riscă să primească mai puțină finanțare anul viitor. De exemplu, Erasmus plus ar putea pierde în jur de trei sute de milioane de euro.

Alegerile din R. Moldova sunt cruciale pentru securitatea regiunii. „Scenarii otrăvitoare către societate”
Alegerile din R. Moldova sunt cruciale pentru securitatea regiunii. „Scenarii otrăvitoare către societate”

Republica Moldova își alege duminică președintele. În aceeași zi este organizat un referendum în care cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca țara lor să adere la Uniunea Europeană.

Recomandări
LIVE TEXT | Rezultate alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump este în fața Kamalei Harris la numărul de electori
LIVE TEXT | Rezultate alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump este în fața Kamalei Harris la numărul de electori

Milioane de americani au votat care va fi următorul președinte al Statelor Unite și cel mai puternic om de pe pământ. Kamala Harris și Donald Trump au nevoie fiecare de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția.

Kamala Harris, părăsită în alegeri de o mare comunitate din SUA. Democrata s-a trezit fără un număr considerabil de voturi
Kamala Harris, părăsită în alegeri de o mare comunitate din SUA. Democrata s-a trezit fără un număr considerabil de voturi

Este o noapte decisivă în Statele Unite, unde este în plină desfășurare numărarea voturilor la alegerile prezidențiale. Potrivit rezultatelor parțiale, Donald Trump conduce cu puțin peste 51%, în timp ce Kamala Harris a rămas în urmă cu 47,3 procente.

În localitățile de la marginea orașului Valencia, distrugerile sunt cutremurătoare: ”Mă sunau plângând și îmi spuneau: Murim”
În localitățile de la marginea orașului Valencia, distrugerile sunt cutremurătoare: ”Mă sunau plângând și îmi spuneau: Murim”

Guvernul spaniol anunță măsuri excepționale la o săptămână de la viiturile catastrofale care au îndoliat țara.