Crima din Capitală. Surse: Victima încă striga după ajutor, polițiștii nu au putut să spargă ușa la timp


Ultimul update: Vineri 16 August 2019 19:18
Data publicarii: Vineri 16 August 2019 19:17
Categorie: Stiri actuale

Ies la iveală informaţii cutremurătoare după ce o femeie din Bucureşti a fost ucisă de fiul ei, cu probleme psihice. Deşi poliţiştii, alertaţi de vecini, au ajuns la adresă când victima încă striga după ajutor, nu au reuşit să spargă în timp util uşa.

Fostă profesoara de limba italiană, femeia în vârstă de 74 de ani locuia cu fiul ei, în Sectorul 1 al Capitalei. Vecinii ştiau că bărbatul are probleme psihice, dar nu era internat într-un spital de specialitate.

Vecin: "Pe geamul de la bucătărie o striga pe vecina mea, spunea că o omoară."

Vecină: "Am făcut 112, o doamnă mi-a răspuns și i-am spus cazul repede repede ca să înțeleagă despre ce e vorba și ce grav este și ce repede așteptam ajutor de la 112 și ea mi-a spus : „Ce vreți să vă dau? Poliția sau salvarea?" Zic: „Doamnă, v-am expus cazul, nu eu decid. Trimiteți ceva mai repede.”

Cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale susţin că apelul a fost transferat în mai puţin de un minut şi către operatorii de la ambulanţă, poliţie, ISU şi jandarmerie.

Conform unor surse din anchetă, când primii poliţişti au ajuns la faţa locului, victima încă mai striga după ajutor din spatele uşii. Pentru că nu au putut să spargă uşa, poliţiştii au cerut ajutorul pompierilor.
 

Vecin: ”Erau vreo 10 poliţişti, nu au reuşit să spargă uşa aşa că au chemat descarcerarea"

 

Vecină: "De când au venit primii poliţiştii şi până când au deschis uşa a durat peste o oră. Încă se auzea vocea ei."

Vecină: "Se auzeau ţipete care deveneau tot mai atroce. La un moment dat erau vreo 10 poliţişti, nu au reuşit să spargă uşa aşa că au chemat descarcerarea."

Aceştia au forţat intrarea însă femeia era deja moartă. Fiul era violent şi a fost cu greu încătuşat.

După o asemenea intervenţie, inevitabil apare şi întrebarea cum de în unele cazuri poliţiştii pot să intre imediat la adresa indicată şi în alte cazuri, nu. În cazul violenţei domestice, poliţiştii au o lege nouă care le permite să intre în orice locuinţă, fără să aibă acordul proprietarilor sau vreun mandat de la judecător.

În cazul altor tipuri de violențe, exemplele ne-au arătat că legea nu mai e aşa clară, cel puţin pentru anchetatori. În cazul Alexandrei Măceșanu, chiar şi după apelurile disperate ale feţei la 112, poliţiştii au aşteptat ora şase dimineaţa ca să intre în locuinţa lui Gheorghe Dincă.

Ion Militaru, avocat: "Dacă aveau informaţii că în acea casă este fata, informaţii coroborate cu ce spusese ea la telefon. Asta este clar că indica că o persoană este în pericol şi următorul pas era să intre cu forţa în locuinţa legal, fără mandat."

În codul de procedura penală, la două puncte din articolul 159, se vorbeşte despre faptul că percheziţia domiciliară poate începe înainte de ora 6 atunci când infracţiunea este în flagrant sau când viaţa unei persoane este în pericol.


ART. 159 din Codul de procedură penală
14) În mod excepțional, percheziția poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziție, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum și fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenței unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:
b) dacă există suspiciunea că în spațiul în care urmează a se efectua percheziția se află o persoană a cărei viață sau integritate fizică este pusă în pericol;

ART. 159 din Codul de procedură penală
3) Percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00, cu excepția infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră.

VIDEO PROTVPLUS.RO