Descoperire de o "importanta exceptionala" in regiunea Arctica. Ar putea deveni cea mai mare sursa de petrol din lume
Societatea rusa de stat Rosneft si Exxon Mobil, cea mai mare companie americana in domeniul energiei, au descoperit rezerve mari de petrol in Marea Kara, din regiunea arctica, transmite Bloomberg.
Anuntul a fost facut de Igor Secin, directorul general al Rosneft, care a calatorit doua zile pe o nava de cercetari ruseasca pana la platforma de foraje unde a fost facuta descoperirea. Forajul a descoperit circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologica similara din imprejurimi sugereaza ca rezervele de petrol din zona ar putea fi mai mari decat cele din sectiunea americana a Golfului Mexic, a spus Secin.
"Depaseste asteptarile noastre. Aceasta descoperire are o importanta exceptionala, demonstrand prezenta hidrocarburilor in regiunea Arctica", a spus seful Rosneft.
Descoperirea a fost facuta pe fondul acutizarii dezacordurilor dintre Rusia si Statele Unite legate de actiunile presedintelui Vladimir Putin in Ucraina. Putul a fost forat inainte de termenul limita de 10 octombrie pe care Exxon l-a primit din partea autoritatilor americane, in cadrul sanctiunilor care interzic companiilor din SUA sa lucreze in apele rusesti din regiunea Arctica.
Rosneft si Exxon nu vor mai putea sa efectueze alte foraje, blocand activitatile de explorare si dezvoltare din regiune, in pofida descoperirii anuntate sambata.
"Am descoperit hidrocarburi, dar este prematur sa facem speculatii in legatura cu rezultatul. Obiectivul nostru principal este sa finalizam lucrarile la put si sa oprim operatiunile in siguranta, in conformitate cu licenta data de guvernul SUA", a declarat Richard Keil, purtator de cuvant al grupului american.
Exploatarea rezervelor de petrol din regiunea arctica, activitate care va costa sute de miliarde de dolari, pe parcursul mai multor decenii, este una dintre cele mai mari ambitii ale presedintelui Putin. Pe masura ce actualele exploatari din Siberia isi epuizeaza rezervele, Rusia are nevoie sa dezvolte noi proiecte, care sa ii sustina rivalitatea cu SUA pentru pozitia de cel mai mare producator de petrol si gaze din lume.
Productia la zacamantul din Marea Kara ar putea incepe in cinci-sapte ani, a spus Secin, adaugand ca zacamantul descoperit acolo se va numi "Victoria".
Putul forat in Marea Kara, cel mai costisitor din istoria rusa, a tintit o structura subacvatica numita Universitetkaia, iar succesul acestuia a fost considerat esential pentru strategia Rusiei in regiune. La ceremonia de lansare a forajului, care a atins o adancime de peste 2.000 de metri, a fost marcata de o ceremonie la care au participat Putin si Secin.
Importanta forajelor din Oceanul Arctic a fost unul dintre motivele pentru care explorarea offshore de petrol a fost inclusa in cea mai recenta runda a sanctiunilor americane.
Exxon si Rosneft au au acord de colaborare la explorarile din Oceanul Arctic.
"Ambele parti spera ca pana cand vor fi pregatite sa inceapa forajul la urmatorul put, sanctiunile vor fi ridicate", a declarat Julian Lee, analist in domeniul petrolului la Bloomberg First Word in Londra.
Miza este mare pentru Exxon, cel mai mare producator de energie la nivel mondial, cu o capitalizare de 408 miliarde de dolari.
Presedintele si directorul executiv al Exxon, Rex Tillerson, mizeaza pe descoperirile din Rusia pentru a inversa trendul de stagnare a activitatilor de explorare si cel de crestere a costurilor de extragere a titeiului si gazelor.
Productia de petrol a Exxon a scazut in 2012 si 2013, iar in acest an este asteptata o stagnare.