Cozonacul de Crăciun, cel mai bun dulce din punct de vedere nutritiv. De ce trebuie mâncat la 24 de ore după ce e făcut

Cozonacul de Crăciun, cel mai bun dulce din punct de vedere nutritiv. De ce trebuie mâncat la 24 de ore după ce e făcut

Ne pregătim de Crăciun cu cel mai bun mic dejun. Cozonac cu lapte! Vorbim despre dulcele cel mai bun din punct de vedere nutritiv. Dar nu exageraţi cu nuca.

 

Orice masă de sărbătoare se încheie cu un desert, așa că haideți să vorbim despre cozonac! Dacă există un produs care nu are corespondent în bucătăria altor popoare, cozonacul e acela!

Poate au și italienii "panettone" al lor, dar nu seamănă cu cozonacul. Cozonacul nu e nici chec, nici prăjitură, nici tort.

Ce e de fapt cozonacul? O pâine fină și puțin dulce, pufoasă și bine crescută, făcută din cea mai albă făină, înobilată cu multe gălbenușuri, zahăr și unt și umplută din belșug cu nucă, cacao, stafide sau rahat.

Citește și
Cozonac
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor
„Ucrainenii au mușcat momeala rușilor” și au mari probleme pe front, avertizează un expert militar austriac

Spre deosebire de pâine, care are în medie 230 calorii/100g, cozonacul ajunge la 350 calorii. Deci nu putem să-l acuzăm că ar fi un desert periculos, e mai degrabă un produs de panificație/patiserie, decât de cofetărie.

Care sunt neplăcerile și recomandările nutriționale pentru cozonac? Poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor.

 

O singură felie, porția perfectă

 

Așteptați până a doua zi (dacă rezistați), la 24 ore de la dospit drojdia își termină fermentația si nu mai dă arsuri. Tot greu cade și dacă nu e bine crescut sau bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru că îți trebuie un cuptor bun, care să coacă domol, pe îndelete, fără să ardă. La cozonac secretul stă în frământat, dospit și copt.

Atenție si la capitolul umplutură, dacă folosim prea multă nucă, cacao și zahăr putem dubla valoarea calorică. Nu e de mirare că panettone, care e o cocă simplă cu stafide, are sub 300 cal/100g.

La extrema cealaltă se află cozonacul austriac numit Rozen Krantz, la care umplutura este formată din unt și zahăr și care înflorește la copt precum un trandafir- dar și caloriile sunt pe măsură!

Cât despre porția corectă și cantitate, o felie este mai mult ca perfect si arhisuficient. Puneți lângă ea o cană cu lapte și aveți meniul ideal pentru o gustare sau un mic dejun de sărbători.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce scriu spaniolii de la Marca după ce au văzut-o pe Nadia Comăneci lângă Rafael Nadal la ceremonia de deschidere de la Paris 2024
Ce scriu spaniolii de la Marca după ce au văzut-o pe Nadia Comăneci lângă Rafael Nadal la ceremonia de deschidere de la Paris 2024
Citește și...
Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”
Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”

Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor

Între două colinde și o listă interminabilă de cumpărături, pe care trebuie să le bifeze, tot românul poftește iarna la cozonaci. Aveți grijă, însă, ce scrie pe etichetele celor din comerț.

Avertisment al ANPC cu privire la cozonacii din comerţ: „E-uri care au efecte dăunătoare”
Avertisment al ANPC cu privire la cozonacii din comerţ: „E-uri care au efecte dăunătoare”

ANPC a transmis, joi, un avertisment cu privire la cozonacii din comerţ şi sfătuieşte cumpărătorii să fie atenţi la etichetele produselor. Multe dintre sortimentele de cozonac din comerţ conţin E-uri periculoase care ar trebui evitate.

Recomandări
Nadia Comăneci a salvat situația la deschiderea Jocurilor Olimpice. Complet „netulburată” într-o barcă care se clătina
Nadia Comăneci a salvat situația la deschiderea Jocurilor Olimpice. Complet „netulburată” într-o barcă care se clătina

Legendara Nadia Comăneci a apărut complet „netulburată” în timpul unui mic incident la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris: barca care se clătina, iar asta spun jurnaliștii de la „The Guardian”, se datorează pregătirii ei sportive.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Klaus Iohannis și Maia Sandu au participat la ceremonia de deschidere a JO. Preşedinta Republicii Moldova a purtat ie | FOTO
Klaus Iohannis și Maia Sandu au participat la ceremonia de deschidere a JO. Preşedinta Republicii Moldova a purtat ie | FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen au fost prezenţi, vineri seară, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paria. Alături de ei a fost și Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova.