Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”
Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”
Brutăriile artizanale s-au inspirat din reţetele altor țări și adaugă în aluatul clasic fructe confiate sau alune de pădure. Și prețul îl încadrează la delicatese, pentru că a crescut în fiecare an.
Migdale, fistic, cardamom, scorțișoară, fructe exotice confiate, coniac sau ciocolată - oricare dintre aceste ingrediente se poate regăsi în noile rețete de cozonac. Patiserii români le-au împrumutat din bucătăria internațională, astfel că vechiul desert de sărbătoare al bunicii are acum influențe evreiești, ungurești, germane, grecești sau ucrainene.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iulian Niță, inginer panificație: „Avem o influență germană, facem și un cozonac clasic Christstollen cu foarte multe fructe confiate. Un cozonac scăldat în unt, cu gust deosebit. Producem până la 10.000-12.000 de bucăți”.
Dimitrios locuiește de mai mulți ani în România și conduce un laborator de cofetărie din Cluj-Napoca. Grecul a fost cucerit de cozonacii românești, dolofani și aromați, dar a ținut să-și pună și el amprenta.
Dimitrios Fountedakis, administrator de cofetărie: „Avem și un cozonac trandafir - se cheamă. E acesta, aici, pe care îl umplem cu cremă de alune de pădure, cu multă, multă nuca și folosim și cireșe roşii confiate. În Grecia e mai uscat cozonacul nostru și mie mi se pare că e puțin mai bun cozonacul de aici. Poate chiar mult mai bun”.
Alexandru Debreczeni, managerul unei patiserii: „Încercam să și inovăm în perioada asta și să venim cu sortimente noi, în trend, așa că am pregătit și un cozonac cu cacao și caramel”.
Și cozonacii dospiți la rece și însiropați cu coniac își găsesc clienți. O patiserie în stil parizian din Brașov folosește ciocolată albă și cocos, ca să dea un alt gust prăjiturii clasice. Cel mai tare se mândrește însă cu umplutură de fistic, colorată în verde.
Ileana Păceșilă, cofetar patiser: „Anul trecut cozonacul cu fistic a fost 90 de lei, anul acesta este 100 de lei. Toate ingredientele pe care le folosim în producerea cozonacilor au crescut. A crescut făina, a crescut prețul la unt, nu mai zic de prețul la curent”.
Toate laboratoarele sunt acum în perioada de preluare a comenzilor și vor închide listele în curând, așa că trebuie să vă grăbiţi, în caz că nu vreți să frământați aluatul cu propriile mâini.