Cozonacii sunt la mare căutare în perioada sărbătorilor. Care este secretul pentru a obține o crustă aurie

×
Codul embed a fost copiat

Dulci, pufoși, cu aromă de vanilie sau portocală, cozonacii își fac loc în casele noastre. Cine se pricepe și are timp îi pregătește acasă.

Cine nu îi cumpără gata rumeniți. În cofetării și patiserii se lucrează de zor pentru că mare parte din comenzi au venit pe ultima sută de metri. Însă anul acesta, clienții au
comandat mai puțini.

Pe Valea Târnavelor, la Cistei, cozonacii se umplu cu nucă, rahat și stafide și sunt rumeniți în cuptor la foc domol de lemne.

Înainte să ajungă la cuptor, cozonacii sunt unși cu gălbenuş de ou ca să prindă o crustă aurie.

La final după ce s-au rumenit, sunt dați și cu un sirop din apă și zahăr.

Citește și
barca decorata de craciun grecia
De ce grecii decorează în mod tradițional o barcă în loc de un pom de Crăciun

Și pe Valea Bârgăului, din Bistriţa-Năsăud, se simte mirosul cozonacilor. Aici, patiseriile au zeci de comenzi pe care trebuie să le onoreze până în ajun. Gospodinele s-au apucat de frământat aluatul în care adaugă nucă, rahat sau mac.

Și la oraș cererea este mare. În această patiserie din Iași s-a muncit non stop în ultima săptămână, pentru că numeroase comenzi au venit pe ultima sută de metri.

Oamenii au comandat însă mai puțini, cu toate că prețul nu a crescut.

Carmen Ciobanu, manager patiserie: "În ultimele 3 zile am făcut 300 de cozonaci, ne-am trezit de dimineață de la 06.00. Avem cerință anul ăsta puțin mai mică, la noi, prețul e același, 70 de lei pe kilogram".

Cozonacul cunoaște multe interpretări în toată Europa. Cel mai cunoscut este pannetone, specific bucătăriei italiene. Aici se folosesc, pentru umplutură, de la rahat până la migdale, stafide, și coji de portocale, alături de un pahar de prossecco.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
De ce grecii decorează în mod tradițional o barcă în loc de un pom de Crăciun
De ce grecii decorează în mod tradițional o barcă în loc de un pom de Crăciun

Grecia are tradiții de Crăciun destul de diferite de restul Europei, iar cea mai vizibilă este decorarea unei bărci în locul bradului clasic. Acest obicei, numit „karavaki”, este strâns legat de istoria navală a țării.

Nicuşor Dan, mesaj de Crăciun: Să ne regăsim liniştea sufletească, puterea de a fi mai buni, mai înţelepţi
Nicuşor Dan, mesaj de Crăciun: Să ne regăsim liniştea sufletească, puterea de a fi mai buni, mai înţelepţi

Oriunde ne-am afla, Crăciunul ne aminteşte de acasă, de magia copilăriei şi ne readuce mai aproape de esenţa valorilor care dau sens vieţii noastre, afirmă preşedintele Nicuşor Dan.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.