Cozonacii sunt la mare căutare în perioada sărbătorilor. Care este secretul pentru a obține o crustă aurie
Dulci, pufoși, cu aromă de vanilie sau portocală, cozonacii își fac loc în casele noastre. Cine se pricepe și are timp îi pregătește acasă.
Cine nu îi cumpără gata rumeniți. În cofetării și patiserii se lucrează de zor pentru că mare parte din comenzi au venit pe ultima sută de metri. Însă anul acesta, clienții au
comandat mai puțini.
Pe Valea Târnavelor, la Cistei, cozonacii se umplu cu nucă, rahat și stafide și sunt rumeniți în cuptor la foc domol de lemne.
Înainte să ajungă la cuptor, cozonacii sunt unși cu gălbenuş de ou ca să prindă o crustă aurie.
La final după ce s-au rumenit, sunt dați și cu un sirop din apă și zahăr.
Și pe Valea Bârgăului, din Bistriţa-Năsăud, se simte mirosul cozonacilor. Aici, patiseriile au zeci de comenzi pe care trebuie să le onoreze până în ajun. Gospodinele s-au apucat de frământat aluatul în care adaugă nucă, rahat sau mac.
Și la oraș cererea este mare. În această patiserie din Iași s-a muncit non stop în ultima săptămână, pentru că numeroase comenzi au venit pe ultima sută de metri.
Oamenii au comandat însă mai puțini, cu toate că prețul nu a crescut.
Carmen Ciobanu, manager patiserie: "În ultimele 3 zile am făcut 300 de cozonaci, ne-am trezit de dimineață de la 06.00. Avem cerință anul ăsta puțin mai mică, la noi, prețul e același, 70 de lei pe kilogram".
Cozonacul cunoaște multe interpretări în toată Europa. Cel mai cunoscut este pannetone, specific bucătăriei italiene. Aici se folosesc, pentru umplutură, de la rahat până la migdale, stafide, și coji de portocale, alături de un pahar de prossecco.