Cozi imense la telescaunul din Masivul Postăvaru. "Am coborât de 3 ori în 3 ore"
Vacanța de iarnă încă nu s-a terminat, astfel că cele câteva partii cu zăpadă din ţara noastră atrag mii de adulţi şi copii la schi.
În Masivul Postăvaru s-au format cozi infernale, adevărate teste ale răbdării. Administratorii domeniului schiabil s-au străduit, să facă ordine şi îi îndeamnă, pe oameni să poarte neapărat măşti de protecţie, mai ales că producătorii de echipamente au scos pe piaţa accesorii cu filtre anti-Covid.
Joi la prânz, la staţia de îmbarcare a telescaunului din Masivul Postăvaru, mii de oameni se înşirau la o codă care se întindea pe aproape 200 de metri şi creştea de la un minut la altul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre ei, Alex Dîrstariu, un schior avansat care îşi propusese să facă cel puţin 20 de coborâri.
Alex Dîrstariu, schior: "Este 11 şi 43 de minute. Acum ne-am aşezat la coadă. Este foarte aglomerat, sunt foarte foarte mulţi copii că este vacanţă."
Alex a ajuns la îmbarcare după 40 de minute de aşteptare. Coborârea pe schiuri i-a luat apoi nu mai mult de 5 minute.
Tânără: "Astăzi am coborât de trei ori în trei ore. Foarte aglomerat."
Alex Serea, instructor de schi: "Lumea vine, se umple, după ora 11 se poate sta 30-40 de minute la coadă."
În staţiunile de pe Valea Prahovei nu este zăpadă, iar pe Platoul Bucegilor joi a bătut vântul şi nu s-a putut schia. Pasionaţii sporturilor de iarnă s-au orientat toţi spre vârful Masivului Postăvarul şi de aici nebunia.
Emil Fărcășanu, instructor de schi: "Avem trei instalaţii mari, de capacitate mare, care toată ziua aduc oameni aicea şi toţi rămân aicea. Am pus garduri, ne tot urcăm cu gardurile, vă daţi seama, cu cât mai mulţi oameni, o să ajungem să plecăm direct de sus. O staţiune pentru o ţară! Am ajuns să fim o staţiune pentru o ţară!"
Administratorii pârtiilor, salvamontiştii şi jandarmii montani patrulează încontinuu şi îi îndeamnă pe schiori să păstreze pe cât posibil distanța şi să se protejeze.
Coada pare să nu se mai termine şi la telescaunul din Buscat - judeţul Cluj. Aici unii au uitat de regulile de bun simţ.
Bărbat: "Sunt care se bagă în faţă, uitaţi acolo, s-au băgat că au venit direct de pe pârtie."
În aglomeraţia care se formează la instalaţiile de urcat pe cablu riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este ridicat. Producătorii de echipamente sportive au scos pe piaţa măşti şi cagule cu filtre de protecţie. Un astfel de accesoriu costă în medie 100 de lei.
Dan Bârsan, distribuitor de echipament sportiv: "Protecţia este dată nu numai de mască ci şi de un filtru care este adiacent, aici vorbim de un filtru cu protecţie 98%. Un filtru care, în mod normal, dacă se poartă o perioadă îndelungată peste zi, se schimbă zilnic."
Ca să nu repete experienţa de joi, administratorii pârtiilor le recomandă schiorilor să meargă să schieze cât mai de dimineaţă.