Record de imunizări într-o zi, deși o defecțiune a Registrului Național de Vaccinare a dus la cozi imense
Ziua a început, cu o eroare a platformei de vaccinare, remediată în trei ore, dar s-a încheiat, cu un record: cel mai mare număr de români imunizați anti-Covid într-o singură zi, 94.354.
Registrul Electronic Național al Vaccinărilor a dat erori şi nu a mai putut fi accesat.
Timp de 3 ore totul fost sistat. Oamenii nu au putut să se vaccineze și nici să primească adeverința. La 11.30 a fost reluat procesul în toată țara.
Romexpo, medic coordonator: ”Având pacienți programați doar cu Pfizer 300 pe oră, era clar că o să se creeze cozi foarte mari, practic 600 de pacienți s-au adunat, pe lângă alți pacienți de la AstraZeneca și Moderna. Platforma nefiind funcțională, nu s-a putut vaccina, nu s-a putut valida".
În alte centre de vaccinare, cadrele medicale s-au descurcat și au trecut pe foaie datele persoanelor care așteptau să se vaccineze.
Mihaela Ștefan, viceprimar Sector 6: ”Au verificat și cu DSP și au primit confirmarea că pot vaccina și pot trece datele vaccinaților pe o foaie, urmând ca înregistrarea efectivă în platformă să fie făcută atunci când platforma se remediază”.
Au fost cozi peste tot în țară. La Spitalul Militar din Iași au așteptat în jur de 100 de oameni.
Femeie: "Cum să nu fiu nemulțumită dacă stau aici în soare, am plecat de acolo din soare că am tensiune și vreau să fac vaccinul ăsta".
”Reporter: Ce vi s-a spus?
Bărbat: Că este platforma blocată. Mai rămân încă doua ore, că sunt programat și la medicul de familie. Dacă nu, și mâine este o zi și poimâine".
Femeie: "Sunt venită pentru rapel, am avut programare și așteptam să se deblocheze sistemul".
Neoficial, o explicație a defecțiunii tehnice ar fi suprasolicitarea Registrului Electronic Național, pentru că tot mai multe persoane merg să se vaccineze.
Florin Cîțu, premierul României: "Este o platformă pe care am făcut-o anul acesta, nu este perfectă, îmi cer scuze pentru cei care au avut de așteptat dar, repet, de vineri nu mai este nevoie de programare și ne putem vaccina în orice centru doar cu buletinul".
A început campania de vaccinare cu Johnson&Johnson
Pe de altă parte, a început campania de vaccinare şi în cabinetele medicilor de familie, cu serul Johnson & Johnoson.
Până acum au fost imunizate doar 45 de persoane.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a anunțat că s-au implicat peste 3 mii de medici de familie, și că 18 mii de doze de ser vor ajunge în jumătate de țară.
Îmbucurător este faptul că, de vineri, oamenii se pot vaccina în oricare centru, fără programare.
Până acum, Bucureştiul are cea mai mare rată de vaccinare din țară: 31 %.
Campania de vaccinare derulată de medicii de familie a fost amânată în mai multe judeţe din ţară, inclusiv în Capitală. În unele locuri nu sunt doritori, în timp ce în altele nu au sosit materialele necesare vaccinării, cum ar fi seringile sau pistolul cu adrenalina, necesar în cazul în care un pacient suferă un şoc anafilactic.
Marina Pârcălabu, medic familie: ”Am primit 25 de doze, am înţeles că fiecare medic de familie care a primit în cabinete vaccinurile au primit acelaşi număr. Nu am primit încă materialele necesare pentru a putea face vaccinare în condiţii de siguranţă, nu am primit epipen.”
18.000 de doze de vaccin Johnson & Johnoson au ajuns în prima etapă a acestei campanii în 20 de judeţe.
Peste 3000 de medici de familie din toată ţara s-au alăturat deja campaniei de vaccinare anti-covid cu serul Johnson & Johnoson. Cei mai mulţi sunt deocamdată din Bucureşti, 225. Însă lor şi se pot alătura, de la o zi la alta, şi alţi colegi. Ce trebuie să ştiţi este că acest ser se administrează în doza unică, tuturor persoanelor de peste 18 ani, deci nu este nevoie de rapel.
Maratoane de vaccinare în marile orașe
Între timp, în 7 spitale militare din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanța, Craiova, Iaşi şi Timişoara a început un maraton de vaccinare cu serul Pfizer, care durează până pe 11 mai.
Până atunci se poate vaccina oricine fără programare chiar şi pe timpul nopţii. Este necesar doar buletinul.
La Iaşi s-au format cozi. 30 de oameni au fost vaccinaţi într-o oră.
Aurelian Moraru, comandantul Spitalului Militar Iaşi: "Se vaccinează non stop, nu rămâne nicio persoană care se prezintă în faţa spitalului nostru sau la centrul de vaccinare, nevaccinată."
De vineri vaccinările se fac fără programare în centrele din toată ţara. Până la ora 14 vor fi primite persoanele de peste 60 de ani, ceilalţi sunt aşteptaţi între orele 14:00 şi 20:00. Prioritate vor avea însă tot persoanele programate prin platformă.
În momentul de faţă, Bucureştiul şi 5 judeţe din ţară au o rată de vaccinare peste media naţională. Pe primul loc este Capitala. Urmează Cluj, Timiş, Braşov, Sibiu şi Constanța.