Covid-19 este cel mai bine adaptat virus la vorbire. Te poți îmbolnăvi vorbind cu cineva
Masca de protecție este la ora actuală singura apărare a omului împotriva unui virus, care, până acum a răpus peste 400.000 de oameni la nivel mondial.
Până la apariția unui vaccin care să ne protejeze de Covid-19, singurele ”scuturi” ale omului împotriva pandemiei sunt regulile de igienă, distanțarea și ... măștile de protecție.
Invitat în emisiunea ”Doctor de bine” - difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro, precum și pe paginile de Facebook Știrile PRO TV și PRO TV News, pe canalul de Youtube Știrile PRO TV, dar și pe www.protvplus.ro - medicul pediatru Mihai Craiu a precizat că virusul SARS-CoV-2 este cel mai bine adaptat virus la vorbire.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu alte cuvinte, o persoană bolnavă poate infecta pe cineva sănătos și fără să tușească, ci doar ... vorbind, dacă cei doi nu poartă mască de protecție.
”Masca este extrem de importantă pentru a opri picăturile de mucus care pleacă împreună cu strănutul, cu vorbitul .. Apropo, dintre toate virusurile umane cunoscute pentru care s-au făcut studii de cinetică, se pare că SARS COV2 este cel mai bine adaptat virus la vorbire. Adică n-are neapărat nevoie de strănut și de tuse. Acele picături care aburesc oglinda - ca în filmele cu cowboy când venea câte unul și punea oglinda la gură să vadă dacă mai respiră - acel condens microscopic cu picături pot transmite până la cei 2 metri, cum suntem noi acum, afecțiunea.
Și nu trebuie neapărat să tușești. Așa se explică incongruențele de comunicare ale Organizației Mondiale a Sănătății, care la început a zis: un pacient complet asimptomatic, deci un infectat care n-are semne de boală, încă nu transmite boala. După aia a zis ba transmite. Răspunsul este foarte clar: între 25 și 45 % din pacienții care se dovedesc a fi infectați cu noul coronavirus, aparent nu au luat de niciunde boala. Au luat-o de la cineva care aparent nu are boala, ca și el.” - a spus medicul la Pro TV.
”Pericolul cel mare nu este să iei virusul de la un bolnav de care te ferești”
Doctorul Mihai Craiu a mai făcut referire și la concluziile specialiștilor din Coreea de Sud, care, după ce au testat masiv populația pentru noul coronavirus au constatat ceva foarte interesant: faptul că marea majoritate a celor depistați pozitiv nu prezentau semne de boală.
Cu alte cuvinte, spune medicul, ”pericolul cel mare NU este să-l iei de la un bolnav de care te ferești și tu”, ci de la un asimptomatic.
”Sunt foarte interesante rezultatele din Coreea de Sud, care spun așa: în principiu, imensa majoritate a persoanelor găsite pozitiv nu au semne de boală sau chiar dacă au, au ceva foarte ușor. Deci pericolul cel mare nu este să-l iei de la un bolnav de care te ferești și tu, că vezi că strănută. pericolul mare este să iei de la cineva care vorbește liniștit lângă tine și nu tușește. De aceea ne trebuie masca în cazul în care ne ducem într-un loc unde sunt și alte persoane.” - a mai spus medicul pediatru în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată pe www.stirileprotv.ro.