Covid-19 este cel mai bine adaptat virus la vorbire. Te poți îmbolnăvi vorbind cu cineva

×
Codul embed a fost copiat

Masca de protecție este la ora actuală singura apărare a omului împotriva unui virus, care, până acum a răpus peste 400.000 de oameni la nivel mondial.

Până la apariția unui vaccin care să ne protejeze de Covid-19, singurele ”scuturi” ale omului împotriva pandemiei sunt regulile de igienă, distanțarea și ... măștile de protecție

Invitat în emisiunea ”Doctor de bine” - difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro, precum și pe paginile de Facebook Știrile PRO TV și PRO TV News, pe canalul de Youtube Știrile PRO TV, dar și pe www.protvplus.ro - medicul pediatru Mihai Craiu a precizat că virusul SARS-CoV-2 este cel mai bine adaptat virus la vorbire.

Cu alte cuvinte, o persoană bolnavă poate infecta pe cineva sănătos și fără să tușească, ci doar ... vorbind, dacă cei doi nu poartă mască de protecție.

Masca este extrem de importantă pentru a opri picăturile de mucus care pleacă împreună cu strănutul, cu vorbitul .. Apropo, dintre toate virusurile umane cunoscute pentru care s-au făcut studii de cinetică, se pare că SARS COV2 este cel mai bine adaptat virus la vorbire. Adică n-are neapărat nevoie de strănut și de tuse. Acele picături care aburesc oglinda - ca în filmele cu cowboy când venea câte unul și punea oglinda la gură să vadă dacă mai respiră - acel condens microscopic cu picături pot transmite până la cei 2 metri, cum suntem noi acum, afecțiunea.

Citește și
masca de protectie
Medic: masca de protecție purtată de un pacient sănătos nu îl ajută cu nimic

Și nu trebuie neapărat să tușești. Așa se explică incongruențele de comunicare ale Organizației Mondiale a Sănătății, care la început a zis: un pacient complet asimptomatic, deci un infectat care n-are semne de boală, încă nu transmite boala. După aia a zis ba transmite. Răspunsul este foarte clar: între 25 și 45 % din pacienții care se dovedesc a fi infectați cu noul coronavirus, aparent nu au luat de niciunde boala. Au luat-o de la cineva care aparent nu are boala, ca și el.” - a spus medicul la Pro TV.

”Pericolul cel mare nu este să iei virusul de la un bolnav de care te ferești”

 

Doctorul Mihai Craiu a mai făcut referire și la concluziile specialiștilor din Coreea de Sud, care, după ce au testat masiv populația pentru noul coronavirus au constatat ceva foarte interesant: faptul că marea majoritate a celor depistați pozitiv nu prezentau semne de boală.

Cu alte cuvinte, spune medicul, ”pericolul cel mare NU este să-l iei de la un bolnav de care te ferești și tu”, ci de la un asimptomatic.

”Sunt foarte interesante rezultatele din Coreea de Sud, care spun așa: în principiu, imensa majoritate a persoanelor găsite pozitiv nu au semne de boală sau chiar dacă au, au ceva foarte ușor. Deci pericolul cel mare nu este să-l iei de la un bolnav de care te ferești și tu, că vezi că strănută. pericolul mare este să iei de la cineva care vorbește liniștit lângă tine și nu tușește. De aceea ne trebuie masca în cazul în care ne ducem într-un loc unde sunt și alte persoane.” - a mai spus medicul pediatru în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată pe www.stirileprotv.ro.

Citește și...
Avertismentul unui medic despre valul 2 de Covid-19, când începe școala: ”Situația e tragică”
Avertismentul unui medic despre valul 2 de Covid-19, când începe școala: ”Situația e tragică”

Dacă Guvernul nu face ceva concret în această perioadă, în care cele mai multe unități de învățământ sunt închise, pentru a remedia situația școlilor cu condiții sanitare precare, atunci situația ar putea deveni tragică la toamnă, când încep cursurile.

Medic: masca de protecție purtată de un pacient sănătos nu îl ajută cu nimic
Medic: masca de protecție purtată de un pacient sănătos nu îl ajută cu nimic

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate corespondentului Pro TV Liliana Curea despre cele mai importante reguli de sănătate care trebuie respectate în această perioadă de părinți pentru copiii lor.

Doctorul Mihai Craiu, despre cum ajung românii la informații nesigure și periculoase
Doctorul Mihai Craiu, despre cum ajung românii la informații nesigure și periculoase

Este o prăpastie de comunicare între medicii şi pacienţii români. Iar asta face ca oamenii să se îndrepte spre alte surse de informaţie, nesigure şi periculoase, dar uşor accesibile.

Recomandări
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă

Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică şi mai acută anul viitor, după ce va utiliza rezervele de gaze naturale pentru a trece de frigul acestei ierni, a declarat miercuri şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), transmite Reuters.

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Un eurodeputat german critică România: „Cum n-a fost nimeni atent când a aderat această țară la UE?”
Un eurodeputat german critică România: „Cum n-a fost nimeni atent când a aderat această țară la UE?”

Guvernele Uniunii Europene vor vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.