Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul în scandalul datelor legate de vaccinare. Reacția Ministerului Sănătății

Cîțu Voiculescu
StirilePROTV

Corpul de control al prim-ministrului a sesizat Ministerul Public "in rem" privind accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

UPDATE Ministerul Sănătății a transmis că nu a fost încălcată nicio lege prin transmiterea datelor cu privire la vaccinare obținute de consilierul onorific Ștefan Voinea de pe platforma de vaccinare.

”Corpul de control al Prim-Ministrului a efectuat verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătății.

Au fost verificate în cadrul controlului activitățile specifice mai multor instituții din subordinea Ministerului Sănătății și a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuții legale în privința gestionării Platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și a Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Accesul Ministerului Sănătății în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informații publice, care pot fi accesate de orice persoană.

Citește și
Wuhan
Cum arată acum viața în Wuhan, orașul de unde a izbucnit pandemia de COVID-19
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la natura informațiilor ce au ajuns a fi cunoscute de către consilierul onorific Ștefan Voinea și care mai apoi au fost publicate în format transparent pe pagina data.gov.ro:

Calitatea de consilier onorific este reglementată de Art. 15 din HG 144/2010 iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului.

Ștefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie și vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens.

Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, toate informațiile gestionate de autorități și de celelalte persoane indicate la Art. 2 din lege sunt informații publice. Situațiile în care informațiile nu sunt publice sunt expres și limitativ prevăzute de Art. 12 din Legea 544/2001 și de Legea 182/2002 privind informațiile clasificate, precum și de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România.

Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speță, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică.

Orice informație publică poate fi accesata de catre orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară.

În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil.

Atribuțiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit, și nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziție.

Procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetățean de a avea acces la informațiile publice, fără a justifica un interes. Ministerul Sănătății a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidențial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic și care puteau fi considerate publice”, a transmis Ministerul Sănătății.

 

Sesizare către Ministerul Public

 

Sesizarea vizează accesarea Registrului de către consilieri onorifici ai Ministerului Sănătăţii, Corpul de Cntrol apreciind că ”regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese”, potrivit News.ro

”Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuţii legale în privinţa gestionării platformei naţionale privind vaccinarea - Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV)”, a transmis, vineri, Guvernul, printr-un comunicat de presă.

În urma verificărilor realizate de echipa de control, până în prezent au fost identificate mai multe aspecte:

- Accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username şi parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcţii de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, utilizator Ministerul Sănătăţii (MS), utilizator Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populaţie, singura condiţie de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

- În urma solicitărilor repetate ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătăţii la RENV pentru o interfaţă separată, care conţine doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.

- Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

- La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara graniţelor României (server privat din Germania).

- Regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredinţarea unor atribuţii specifice unui funcţionar public (în sensul larg al noţiunii), respectiv accesul la date sau informaţii din cadrul unei/unor instituţii publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite şi responsabilităţi în domeniul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese.

Scandalul datelor publicate de MS

 

Ministerul Sănătăţii a publicat, la începutul lunii martie, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. De exemplu, s-a prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat. De asemenea, s-au publicat date referitoare la vaccinare.

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.

În replică, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, răspunzând unei întrebări cu privire la publicarea de către Ministerul Sănătăţii a unor date referitoare la vaccinare, că nu a făcut plângere, ci a făcut o informare la solicitarea premierului, legată de datele privitoare la vaccinare, modalitatea prin care sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt prezentate.

Datele au fost publicate de către consilierul onorific al ministrului Sănătăţii Ştefan Voinea. Acesta a precizat că a avut acces la Registrul Electronic Naţional de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate, pentru a transparentiza datele legate de pandemie.

Voinea a explicat că a exportat datele în platforma data.gov.ro, fără a exista informaţii cu caracter personal, secret sau confidenţial.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Spitalul unde ambulanțele așteaptă la rând să predea pacienți. ”Au fost și șapte deodată”
Spitalul unde ambulanțele așteaptă la rând să predea pacienți. ”Au fost și șapte deodată”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca a publicat o imagine surprinsă joi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), în care se văd mai multe ambulanţe care aşteaptă la rând pentru a preda bolnavi.

Cum arată acum viața în Wuhan, orașul de unde a izbucnit pandemia de COVID-19
Cum arată acum viața în Wuhan, orașul de unde a izbucnit pandemia de COVID-19

Orașul chinezesc Wuhan, epicentrul pandemiei de COVID-19, pare că a revenit la normalitate, după ce a fost primul focar din lume.

Covid-19 în lume. În Brazilia se extind cimitirele, iar Germania se pregătește de lockdown
Covid-19 în lume. În Brazilia se extind cimitirele, iar Germania se pregătește de lockdown

Statele Unite și Marea Britanie anunță că vaccinarea „începe să rupă legătura” dintre cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și decese.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.