Covid-19 în lume. În Brazilia se extind cimitirele, iar Germania se pregătește de lockdown

Dată publicare: 09-04-2021 07:59
Dată actualizare: 09-04-2021 09:38


Statele Unite și Marea Britanie anunță că vaccinarea „începe să rupă legătura” dintre cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și decese.

Chiar dacă relaxarea restricțiilor readuce îmbolnăvirile pe trend ascendent, numărul deceselor nu urmează aceeaşi tendință, ci scade.

Până acum au primit măcar o doză de ser anti-COVID 175 de milioane de americani și 32 de milioane de britanici.

În schimb, în țările în care campania de imunizare avansează lent, criza se adâncește.

Responsabilii din Germania plănuiesc să instituie carantină națională pentru cel puțin două săptămâni.

Ulrike Demmer, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel: „Apelurile pentru un lockdown scurt, generalizat, sunt juste. E vital să fie măsuri uniforme în toată ţara. Varietatea de reguli din prezent nu contribuie nici la siguranţă, nici la acceptarea măsurilor”.

În prezent, în Germania, media la 7 zile a numărului de infectări la sută de mii de locuitori este de 110.

Pe de altă parte, după ce Bavaria a discutat un contract preliminar pentru 2,5 milioane de doze de Sputnik, Germania, în întregul ei, este gata să înceapă negocieri cu Rusia pentru achiziţia acestui ser. Totuşi, finalizarea înţelegerii depinde de furnizarea de către Rusia a datelor-cheie către Agenţia Europeană a Medicamentului, în vederea aprobării. Nemţii au decis să acţioneze unilateral, după ce Comisia Europeană a anunţat că nu are intenţia să deschidă discuţii cu Rusia pe această temă.

Al patrulea ministru al Sănătății într-un an, la Praga

 

 

 

După ce săptămâna trecută a dat jos Guvernul slovac, vaccinul Sputnik V i-a învrăjbit şi pe membrii Cabinetului de la Praga. Tocmai a fost instalat al patrulea ministru al Sănătăţii din ultimul an. Predecesorul său, Jan Blatny, a căzut în dizgraţia şefului Andrei Babish, pentru că a refuzat vaccinul rusesc până când nu e aprobat de Uniunea Europeană.

Jan Blatny, fostul ministru ceh al Sănătății: „Înţeleg demiterea mea drept o decizie politică, pe care şeful guvernului avea dreptul s-o ia. Sunt cu conştiinţa împăcată, întrucât am luat decizii bazându-mă pe expertiza mea şi pe datele oferite de specialişti. Demiterea mea poate fi interpretată şi drept un semn că premierul considera apogeul crizei depăşit”.

O veste încurajatoare este ca Delpharm, o companie farmaceutică din Franţa, a început să producă serul celor de la Pfizer, în calitate de subcontractor.

Tulpina britanică, dominantă în SUA

 

 

 

Peste Ocean, Centrul American pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a anunţat că tulpina britanică B117 a devenit dominantă.

Dr. Rochelle Walensky, director al Centrului: „E cea mai întâlnită tulpină. Punct”.

Varianta britanică este responsabilă de creşterea cu peste 20% a numărului de infectări în Statele Unite, în ultimele două săptămâni. Cele mai multe cazuri noi sunt concentrate în cinci state: New York, New Jersey, Pennsylvania, Michigan şi Florida.

Joe Biden, președintele SUA: „Nu am ajuns la linia de finish”.

Unde este, însă, linia de finish?

Dr. Anthony Fauci, consilierul medical șef al președintelui Joe Biden: „O să ştim când se va întâmpla. Vom şti când numerele vor scădea dramatic. Ne îndreptăm într-acolo. Să mai rezistăm puţin!”

Amplă operațiune de extindere a cimitirelor în Sao Paulo

 

 

 

În Brazilia, primăria oraşului Sao Paulo a început o sumbră operaţiune de extindere a cimitirelor. Se sapă câte 600 de gropi pentru morminte, în fiecare zi. Funeraliile au loc şi noaptea.

Totodată, au fost închiriate autobuze şi microbuze şcolare pentru transportul decedaţilor. Dar situaţia nu îl impresionează pe preşedintele ţării.

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei: „Nu va fi lockdown naţional. Armata noastră nu va patrula pe străzi ca să-i ţină pe oameni în case!”

În Brazilia cresc în fiecare zi şi cozile la centrele pentru distribuirea alimentelor, pe măsură ce foametea ameninţă tot mai multe familii.

Localnic: „Nu avem ce munci, pentru că nu se prea găseşte de lucru, nu putem să cerşim. Măcar să apucăm o masă pe zi”.

Pentru prima dată după 17 ani, indică un studiu, mai mult de jumătate din populaţia Braziliei nu are acces la suficientă hrană.


VIDEO PROTVPLUS.RO