Coronavirusul ar putea fi transmis prin bancnote. Ce măsuri iau băncile din România și Ungaria

×
Codul embed a fost copiat

Spălatul pe mâini cât mai des ne ferește cel mai bine de coronavirus.

În paralel, Organizația Mondială a Sănătății anunță că sunt slabe șanse ca virusul să poată fi transmis prin intermediul obiectelor, precum coletele venite din Italia. Și totuși, Poșta Română precizează că ia măsuri de precauție, la fel și unele bănci, pentru că bancnotele sunt mari purtătoare de sute de bacterii.

De fiecare dată după ce plătim cu bani gheață, trebuie să ne spălăm pe mâini.

Reporter: „Știți că banii au cele mai multe bacterii.”

Bărbat: „Bine, dar în buzunar bănuiesc că nu.”

Citește și
bursa coronavirus
Bursele, afectate de epidemia de coronavirus. Cât de aproape este o criză mondială
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Luminița Smaranda Iancu, medic-șef Centrul Regional de Sănătate Publică Iași: „Un număr impresionant de specii, respectiv 397, se pot regăsi pe o bancnotă. Spălatul pe mâini este cheia în acest context epidemic.”

Femei: „Spre surprinderea noastră, ieri și astăzi au plătit mai mulți cu cardul. Probabil ăsta a fost motivul."

Un studiu făcut de olandezi, anul trecut, arată că plasticul din care sunt făcute bancnotele românești favorizează bacteriile și ajută la transmiterea lor, mai mult decât în cazul euro.

Atât băncile, cât și Banca Națională verifică, periodic, starea bacnotelor.

Banii tipăriți de Banca Națională intră în circulație, se întorc la bănci prin marii comercianți și alte firme. În bănci sunt verificați cu ajutorul unor lămpi UV. Bancnotele bune reintră în circulație, iar cele murdare sau uzate sunt trimise la Banca Națională. Cele degradate sunt retrase.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: „Odată ce ajung bancnotele la BNR, trece o perioadă de timp până când ele sunt supuse selecției, deci e o perioadă de câteva zile în care, dacă virusul e pe bancnote, el va muri de la sine, pentru că nu sunt utilizate acele bancnote, abia apoi sunt triate și analizate.”

Extinderea coronavirului i-a făcut pe bancheri să fie prevăzători.

Unele bănci au luat deja măsuri de precauție. Au în sucursale substanțe de dezinfectare pentru mâini și îi sfătuiesc pe clienți să evite, pe cât posibil, folosirea bancnotelor și să facă în loc plăți electronice.

Coronavirusul poate ajunge și pe produsele din magazine sau pe coletele care sunt transportate internațional, dar nu rezistă foarte mult, spun specialiștii.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: „24 de ore pe suprafețe. Singura cale de transmitere care este menționată este calea de transmitere aeriană și un contact apropiat, sub un metru distanță, de persoana care este infectată.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este puțin probabil ca virusul să reziste pe obiecte, după ce au fost transportate și expuse la diverse temperaturi și medii. De exemplu, un colet, un plic sau alt tip de marfă care provine dintr-o zonă roșie, cum ar fi nordul Italiei.

Un oficial de la  Poșta Română spune că „am luat măsuri pentru a avea un acces controlat în punctele de acces internațional, în cadrul Aeroportului Otopeni și Biroul de Schimb Internațional, urmând să realizăm dezinfecția acestor zone, iar angajații Poștei, având echipament de protecție.”

Și cei care distribuie pensii sau ajutoare sociale la adresele unde sunt înregistrate persoane aflate în izolare la domiciliu sunt echipați cu măști, mănuși, ochelari și dezinfectanți.

Ungaria va dezinfecta bancnotele şi monedele pentru a evita contagierile
 

Banca Naţională a Ungariei (MNB) a anunţat marţi că va supune unei "carantine" bancnotele de forinţi şi alte monede aflate în circulaţie în ţară pentru a le dezinfecta, potrivit portalului hvg, citat de EFE marţi.

În acest proces, bancnotele învelite într-o peliculă retractilă vor fi înmagazinate într-un container timp de două săptămâni şi apoi vor fi supuse unui tratament termic la temperaturi de între 160 şi 170 grade Celsius.

Ungaria este prima ţară europeană care utilizează această tehnologie, aplicată deja în China şi Coreea de Sud, pentru a evita contagierea cu noul coronavirus prin intermediul banilor.

Un studiu elaborat de epidemiologi ai guvernului chinez asigură că virusul de la Wuhan (COVID-19) poate trăi "mai multe zile" pe suprafeţele infectate cu picături respiratorii, inclusiv pe hârtie, ceea ce sporeşte riscul de contagiere, dacă o persoană le atinge şi duce apoi mâna la gură sau la nas.

Potrivit studiului, timpul în care coronavirusul supravieţuieşte pe o suprafaţă depinde de factori precum temperatura: de exemplu, la 37 de grade poate trăi între două şi trei zile pe suprafeţe ca sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia.

Autorii studiului au concluzionat că virusul poate supravieţui în aer cel puţin 30 de minute şi se poate răspândi la o distanţă de până la 4,5 metri.

În Ungaria au fost confirmate până la această dată 12 cazuri de Covid-19.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
O vedetă YouTube a aflat din presă că are coronavirus. Mesajul primit de la soție
O vedetă YouTube a aflat din presă că are coronavirus. Mesajul primit de la soție

După Italia, Franța este cea mai afectată țară europeană, cu peste 1.200 de cazuri de infectare și mai mult de 20 de decese.

Bursele, afectate de epidemia de coronavirus. Cât de aproape este o criză mondială
Bursele, afectate de epidemia de coronavirus. Cât de aproape este o criză mondială

Epidemia de coronavirus a "infectat" și piețele financiare.

Șeful OMS:
Șeful OMS: "Ameninţarea unei pandemii a devenit foarte reală"

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni că "ameninţarea unei pandemii" cu noul coronavirus a devenit "foarte reală".

LIVE UPDATE. Alte 2 cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus în România, numărul total a ajuns la 17
LIVE UPDATE. Alte 2 cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus în România, numărul total a ajuns la 17

17 cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Autoritățile iau măsuri pentru limitarea numărului de cazuri. În plus, una dintre măsurile propuse este ca unii dintre angajații din sistemul public și privat să lucreze de acasă.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.