Grupurile sociale cele mai expuse la coronavirus. Legătura neaşteptată între COVID-19 şi culoarea pielii

coronavirus
Getty

Americanii de culoare sunt afectați mai puternic de coronavirus, arată datele unor instituții oficiale din SUA, analizate de CNN. După opt luni de pandemie, se conturează un tablou îngrijorător al infectărilor.

Experții și reprezentanții minorităților au suspectat de mai mult timp că grupuri de persoane sunt mai puternic afectate de coronavirus, unul din criterii fiind și rasa, iar cifrele par acum să confirme ipoteza.

Potrivit CNN, locuitorii de culoare din SUA, comunitățile latine și nativii americani sunt de trei ori mai afectați de infecția cu COVID-19 decât persoanele albe.

Rasismul a devenit de mult o problemă de sănătate publică în SUA, au recunoscut-o chiar oficialii din instituțiile de sănătate publică, arată sursa citată. Frământările sociale pornite o dată cu uciderea lui George Floyd par să fi amplificat problema.

„COVID-19 nu face decât să sublinieze o problemă deja existentă", a spus dr. Lisa Cooper, directorul Centrului Johns Hopkins pentru echitate în sănătate.

Citește și
credinciosi
Un credincios bolnav de Covid-19, care a mers la biserică, a infectat 91 de oameni
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali


Explicația stă în spatele condițiilor sociale ale persoanelor din diverse rase, și anume câte persoane din mai multe generații stau sub același acoperiș. Cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât și riscul de infectare este mai ridicat.

La fel, în funcție de rasă, inechități sociale și gradul de sărăcie, se diferențiază persoanele care pot lucra de acasă sau sunt obligate să se ducă la locul de muncă, mărind riscul de infectare. La fel, se face diferența intre cei care au acces ușor la facilitățile de testare și tratament și cei care nu se pot diagnostica și trata.

Întrucât SUA se apropie de șase milioane de cazuri de coronavirus confirmate, rasa joacă un rol major în cine trăiește, cine moare și cine primește ajutor, arată analiza CNN.

Rasa și densitatea populației

Regula distanțării fizice este valabilă peste tot în lume, dar nu toți locuitorii din Statele Unite au posibilitatea materială de a o respecta.

Persoanele native-indienii, latino-americanii și indigenii din Alaska au un risc de de 2,8 ori mai mare să fie infectați cu Covid-19 decât persoanele albe, conform datelor recente din Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor.

La fel, oamenii de culoare se confruntă și ei cu un procent de risc crescut cu 2,6%.

Ratele mai mari de infecție în rândul americanilor negri și latino-americani pot fi explicate cel puțin în parte prin condițiile locative, potrivit unui raport publicat săptămâna trecută de National Urban League. Aceste condiții se trag din practicile discriminatorii, cum ar fi redenumirea și segregarea, prezente de zeci de ani.

Tendința este ca americanii de culoare și latino-americanii să trăiască în orașe și cartiere dens populate, care îi expun riscului de transmitere a coronavirusului. De asemenea, de multe ori locuiesc înghesuiți în aceeași casă mai multe generații, și se creează astfel astfel pericolul ca tinerii să-i expună pe vârstnici.

„Vorbim de condiții de locuit precare, case vechi, camere mai mici în case care nu au mai multe băi” a explicat Cooper.

Aglomerație și lipsa apei curente în unele case locuite de minorități

Apoi, americanii de culoare, hispanicii, asiaticii și alte minorități reprezintă aproximativ 40% din populația SUA și însumează 65% din cazurile confirmate de coronavirus.

Situația îngrijorătoare s-a văzut în regiunea Central-Valley din California, regiune preponderent agricolă, care a devenit un focar de coronavirus.

Muncitorii la fermele de acolo sunt hispanici și din alte minorități, stau în locuințe comune și sunt infectați disproporționat, a spus guvernatorul Gavin Newsom luna trecută.


La fel, casele în care trăiesc mai multe generații sunt locuite în mod frecvent de nativii americani și cei din Alaska, a declarat Stacy Bohlen, director executiv al Consiliului Național al Sănătății Indienilor Nativi și membru în conducerea tribului indienilor Chippewa.

Mai exact, în unele situații sunt mai multe generații care trăiesc într-o casă construită, spre exemplu, doar pentru patru persoane, a spus Bohlen. Dacă se mai adaugă și lipsa apei potabile, a canalizării, igiena este dificil de întreținut și astfel crește riscul de îmbolnăvire, a precizat Stacy Bohlen.

Doar 16% din hispanici pot lucra de acasă

O altă măsură de prevenire a infectărilor cu noul coronavirus se circumscrie sintagmei #StayHome, dar aceasta este foarte greu de urmat pentru că majoritatea oamenilor trebuie să meargă la muncă pentru a-și câștiga existența.
Posibilitatea lucrului de acasă „diferă într-o proporție covârșitoare în fucție de rasă și etnie” au atras atenția experți din Institutul Politicilor Economice.
În cazul muncitorilor de culoare și a hispanicilor este „mult mai puțin probabil” să poată lucra de acasă, au scris într-o postare din luna martie economiștii Heidi Shierholz and Elise Gould.

Aproximativ 20% din angajații de culoare ar putea lucra remote, și 16% angajați de origine hispanică, potrivit datelor Biroului de Evidență a Muncii din SUA.

De partea cealaltă procentul este de 30% pentru lucrătorii albi și 37% pentru asiatici.

Discrepanțele au de-a face cu „segregarea ocupațională după rasă și etnie” explica Heidi Shierholz.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
America a depășit pragul de 5 milioane de infectați cu Covid-19, un sfert din totalul de pe glob
America a depășit pragul de 5 milioane de infectați cu Covid-19, un sfert din totalul de pe glob

Mai mult de 5 milioane de americani au fost infectaţi cu noul coronavirus, de la începutul epidemiei, în Statele Unite. Acest număr reprezintă un sfert din totalul înregistrat pe glob.

Un credincios bolnav de Covid-19, care a mers la biserică, a infectat 91 de oameni
Un credincios bolnav de Covid-19, care a mers la biserică, a infectat 91 de oameni

Guvernatorul din Ohio le-a cerut credincioșilor care merg la biserică să poarte măști, după ce o persoană infectată cu Covid-19, care a fost la biserică, a infectat la rândul său alte 91 de persoane din 5 regiuni diferite ale statului american.

Donald Trump, optimist în privința vaccinului anti-COVID. Când crede că va fi finalizat
Donald Trump, optimist în privința vaccinului anti-COVID. Când crede că va fi finalizat

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că este posibil ca SUA să dispună de un vaccin împotriva noului coronavirus înainte de alegerile prezidenţiale programate pe 3 noiembrie.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.