Coronavirusul a suferit o mutație majoră, inclusiv în România. Cât de repede se transmite
Apar tot mai mulți bolnavi de COVID-19 cu forme medii și severe, inclusiv tineri sau sănătoși, și tot mai puțini asimptomatici - ne avertizează medicii.
De altfel, coronavirusul a suferit o mutație majoră în Europa și s-a răspândit mult mai repede în restul lumii.
Este concluzia celui mai recent studiu publicat într-o prestigioasă revistă de specialitate, la care au lucrat numeroși cercetători europeni și americani. Potrivit acestora, noua variantă a virusului este mult mai contagioasă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Virusul se răspândește mai rapid în România. Pe de o parte, a suferit mutații, așa cum au constatat cercetătorii, pe de alta sunt tot mai multe locuri aglomerate, în care mulți nu respectă măsurile minime de protecție.
Dr. Andreea Moldovan, medic specialist epidemiolog: „Vedem un număr mai mare la tineri și, după părerea mea, și în contextul în care apare această relaxare general valabilă în care tinerii nu mai evită aglomerațiile, nu mai poartă mască și favorizează o transmitere mult mai facilă. Este impresionantă apariția unor cazuri medii spre severe de pneumonie Covid și la pacienții care nu au comorbidități. La început spuneam că vârstnicii cu comorbiditati sunt mai expuși, însă în prezent vedem și cazuri la persoane tinere care nu au tratamente, nu au comorbidități sau alți factori de risc și care totuși dezvoltă acest tip de forme medii spre severe de pneumonie.”
Dr. Horia Traila, manager spitalul Mioveni: „Patologia s-a schimbat, acuma se face foarte mult caz de acești asimptomatici, păi băi, frați creștini, îmi pare foarte rău, sunt din ce în ce mai puțini asimptomatici ! Ne bucurăm când vedem cazuri ușoare, asimptomatici sunt realmente puțini și vedem cazuri medii și cazuri grave.”
Ca orice virus, și Sars-Cov-2 continuă să sufere mutații, iar specialiștii cercetează acum impactul acestora asupra pacienților care luptă cu COVID-19.
Comparând secvențele de genom de la aproape 30.000 de probe din întreaga lume, cercetătorii au reușit să realizeze harta răspândirii diverselor forme ale virusului care arată așa până la 1 martie 2020: cu galben este forma inițială denumită D614, iar cu albastru este mutația produsă în Europa și denumită G614.
Această nouă formă a virusului s-a răspândit apoi mult mai repede și mult mai ușor în toată lumea și iată cum versiunea mutantă Sars-Cov-2 a devenit dominantă pe planetă.
Mutația s-a produs relativ repede, după cum reiese grafic, iar infecția s-a transmis mult mai rapid.
Cercetătorii au descoperit că datorită acestei mutații virusul se atașează acum de celula umană mult mai ușor și la fel de ușor o transformă într-o adevărată fabrică de multiplicare virală.
În cazul noii versiuni a virusului, încărcătură virală descoperită la pacienții incluși în studiu a fost mult mai mare decât în varianta inițială a infecției.
Aceeași cercetători au constatat că rata de multiplicare a noii variante de virus este mult mai mare în tractul respirator superior, adică în gât, nas și sinusuri, ceea ce explică contagiozitatea mai ridicată.
Specialiștii spun că versiunea G614 este de 3 până la 9 ori mai contagioasă decât prima variantă a virusului.