Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie. Alte 3 decese la Suceava. Noul bilanţ, anunţat de Arafat
Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie. Cu cât trec orele, situaţia îmbolnăvirilor şi deceselor în România provocate de COVID-19 se agravează.
UPDATE 23:45 Au mai fost anunţate 2 decese
Cazul 11: Femeie, 64 de ani, din județul Suceava, internată în stare gravă în Spitalul Județean Suceava - secția ATI, unde a fost intubată. Femeia a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, unde a decedat astăzi. Pacienta suferea de boli asociate (HTA, cardiopatie ischemica, fibrilatie atrială) și a avut istoric de călătorie în perioada 13-29 februarie a.c. în Insulele Mauritius, Seychelles, Dubai.
Menționăm că, dintr-o eroare de raportare, decesul anterior comunicat cu numărul 11 a fost deja raportat ca decesul cu numărul 5, în cursul zilei de ieri, 23 martie a.c.
Cazul 12: Bărbat, 74 ani, din județul Ialomița, internat la Bacău în Spitalul Comănești, secția ATI, unde a primit oxigen pe mască. Bărbatul a manifestat simptome în 19 martie a.c. și a fost internat în 22 martie a.c. în stare gravă. Pacientul suferea de obezitate, HTA, și insuficiență renală cronică.
UPDATE 22:30 În conferinţa de presă în care a fost anunţată Ordonanţa Militară numărul 3, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a făcut public un nou bilanţ. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a precizat că" La ora 20, avem 794 de confirmaţi, 79 de vindecaţi şi 11 decedaţi, din păcate. La acest moment, persoane internate în spital, în secţie, sunt 431 şi la nivelul secţiilor de terapie intensivă - 18 persoane. Persoane carantinate, până la ora 20, 5.556 şi persoane izolate la domiciliu - 87.506". Potrivit lui Arafat, această situaţia a fost transmisă la Ministerul Afacerilor Interne din partea celor de la Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.
16 persoane sunt în secțiile de terapie intensivă, iar 6 dintre ele sunt în stare gravă. Până acum, 79 de persoane s-au vindecat de coronavirus în România. La nivel național s-au efectuat 12.600 de teste.
Și una dintre cele mai grave situații este la Spitalul Județean din Suceava. Potrivit unui comunicat al Federației Sanitas, nu mai puțin de 92 de cadre medicale din unitatea medicală au fost diagnosticate pozitiv cu coronavirus.
Iar la spitalele din Huedin și Turda, județul Cluj, mai mulți angajați au fost testați și trimiși în izolare, după ce pacienții pe care ii aveau în grijă s-au dovedit a avea Covid 19.
Și la Iași, 16 medici și asistenți medicali de la Sf. Spiridon au intrat în izolare. Ei lucrau la secția de gastro-enterologie, unde un pacient a fost testat pozitiv cu coronavirus.
Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie.
UPDATE 21:30 - Au fost înregistrate încă 3 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, numărul deceselor la nivel național ajungând la 11.
Este vorba despre:
- un bărbat, 59 ani, pacient Spitalul Județean de Urgență Suceava, fără posibilă expunere precizată.
Data deces: 22/03/2020
- O femeie, 80 ani, pacientă în Spitalul Județean de Urgență Suceava, fără posibilă expunere precizată.
Data deces: 23/03/2020
- Un bărbat, 71 ani, pacient Spitalul Județean de Urgență Suceava, fără posibilă expunere precizată
Data deces: 23/03/2020
Pacienții au fost confirmați pozitiv la COVID 19 în data de 23 martie 2020, atunci când s-au primit rezultatele probelor de laborator.
Toți cei trei pacienți aveau afecțiuni medicale cronice pre- existente (boli cardiovasculare, diabet).
Decesele au fost raportate la INSP în această seară.
UPDATE 21:00 - Grupul de Comunicare Strategică a furnizat noi statistici privind persoanele infectate cu coronavirus în România.
Potrivit datelor oficiale, din totalul de 762 de persoane infectate, 203 de persoane, respectiv 27 la sută, au vârste cuprinse între 40 și 49 de ani. De asemenea, 174 de persoane (23%) au vârste cuprinse între 30 și 39 de ani.
36 dintre persoanele infectate au vârsta peste 70 de ani.
Vârsta media a persoanelor infectate este de 43 de ani.
UPDATE 17.00: Zecii de mii de măști și costume speciale vor ajunge în România din China. Galați devine centru regional pentru depistarea noului coronavirus.
În această perioadă, când e nevoie acută de echipamente medicale și de protecție, în județul Alba vor ajunge peste 20.000 de măști chirurgicale și 2.000 de costume speciale importate din China.
Echipamentele vor fi distribuite personalului medical din spitalele din județ.
Au fost fabricate în provincia Gansu din China, care a reușit să stopeze răspândirea coronavirusului. În următoarele zile, toate echipamentele vor ajunge la Consiliul Județean, care le va trimite Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, de unde vor ajunge la medici și asistente.
Din 2004, Alba Iulia și provincia Gansu sunt înfrățite la nivel diplomatic.
De marți și orașul Galaţi devine centru regional pentru depistarea noului coronavirus.
Spitalul Clinic de Urgenţă a fost dotat cu aparatură medicală pentru identificarea Covid-19.
Investiția a fost făcută în regim de urgență de Consiliul Județului Galați și s-a ridicat cu toate accesoriile și consumabilele la aproape 350.000 de lei. Aparatura poate fi folosită pentru detectarea unei game largi de virusuri. Medicii specialiști au primit deja 200 de teste, iar în această săptămână vor ajunge la Galaţi alte 1.500.
UPDATE 13.50: Un număr de 103 cadre medicale din România au fost confirmate pozitiv cu Covid-19, potrivit ultimelor date raportate către Institutul National de Sănătate Publică.
Este vorba despre 43 de medici, 45 de asistenți medicali, 14 infirmieri și o îngrijitoare.
La Spitalul Județean din Suceava este o situație disperată, acolo unde au fost confirmate oficial 70 de medici și asistente cu coronavirus. Problema a plecat de la un pacient cu probleme pulmonare, adus inițial la UPU și apoi internat pe secțiile de pneumologie și infecțioase. Nu s-au luat de la început măsuri de protecție pentru că pacientul nu știa că este bolnav. Omul nu călătorise în străinătate și a spus că nici nu a intrat în contact cu vreo persoană bolnavă. Cei de la Federația SANITAS vorbesc chiar despre 92 de medici și asistente infectați.
Și la Iași sunt medici și asistente în izolare 16 persoane, de la Spitalul Sf. Spiridon. Toți lucrau în secția de gastroenterologie, unde un bolnav a fost depistat cu noul virus. Luni seară, când rezultatul pacientului a ieșit pozitiv, bărbatul a fost internat la spitalul de boli infecțioase.
Sunt alerte și în spitalele din Huedin și Turda. Un paceint internat la Turda, care a intrat în contact cu mai mulți medici și asistente de acolo a fost și el confirmat pozitiv. A fost testat târziu pentru că nici el nu îndeplinea definiția de caz.
Situație similară și la Huedin. Starea unei paciente, trimisă acolo de la spitalul din Cluj, s-a agravat și ulterior a fost confirmată cu Covid-19. Acum 9 angajaț ai spitalului au fost izolați și se așteaptă rezultatele testelor.
Și la Spitalul Floreasca din București sunt probleme. Șapte medici și 23 de asistente de la UPU și cardio sunt în izolare la domiciliu, după ce luni au intrat în contact cu un pacient depistat pozitiv.
Iar la o maternitate privată din Capitală au fost suspendate nașterile, pentru că o femeie care a ajuns acolo să nască a fost testată pozitiv la coronavirus. Inițial, tânăra a spus că nu a intrat în contact cu nicio persoană venită din străinătate, apoi a revenit asupra declarației și a recunoscut că a intrat în contact cu o persăană venită din Spania.
Este anchetă epidemiologică și acolo și trebuie să se stabilească cu câte persoane a intrat femeia în contact.
Este o situație îngrozitoare în mai multe spitale din toată țara. Autoritățile trebuie neapărat să ia măsuri, pentru că sunt foarte mulți medici și asistente deja diagnosticate cu noul virus, sau în izolare la domiciliu.
Iar dacă personalul medical va lipsi din spitale, nu va maia vea cine să îngrijească bolnavii.
UPDATE 13.00: Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași).
Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au decedat.
De la ultima informare transmisă luni de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire.
Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani.
La ATI, în acest moment, sunt internați 16 pacienți, din care 6 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.624 de teste, din care 461 în unități medicale private.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.473 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 8.171 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 903 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.
De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 48 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 36 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.
UPDATE 12.20: 92 de cadre medicale confirmate cu COVID-19 la SJU Suceava; încă se testează
Un număr de 92 de cazuri de infecţii cu SARS CoV 2 la personalul medical au fost confirmate la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, a anunţat, marţi, pe pagina de Facebook, Federaţia SANITAS din România.
Sindicaliştii de la SANITAS susţin că în rândul personalului medical de la SJU Suceava se testează în continuare.
"Aşa cum anticipam, dimensiunea dezastrului o vom avea zilele următoare! Din păcate se înmulţesc cazurile de îmbolnăvire a personalului medical în tot mai multe unităţi sanitare mari, dar cazul de la Suceava rămâne cel mai afectat! Asiguraţi echipamente de protecţie pentru personalul medical! Testaţi cu prioritate personalul din spitale! Organizaţi spitalele adaptat la situaţia actuală!", a transmis Federaţia SANITAS.
UPDATE 11.50: Pacient infectat cu COVID-19, la Spitalul Floreasca. Personalul medical a fost plasat în izolare
Un pacient care s-a prezentat la Spitalul Floreasca pentru altă patologie a fost depistat cu noul tip de coronavirus, iar personalul medical care l-a îngrijit se află în izolare la domiciliu.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, Bogdan Opriţa, a declarat marţi că a fost făcută o anchetă epidemiologică, pacientul a fost transferat la Spitalul "Victor Babeş" şi s-a realizat şi o dezinfecţie, potrivit Agerpres.
"Ancheta (n.r. - epidemiologică) am făcut-o noi. A făcut-o epidemiologul nostru. A fost un caz care nu avea niciun fel de simptom, care nu avea context epidemiologic pentru epidemia cu noul tip de coronavirus şi care a venit pentru o altă patologie. S-a ridicat suspiciunea că persoana respectivă are infecţia respectivă. A fost izolat, s-a lucrat testul, a ieşit pozitiv. Motiv pentru care pacientul a fost transferat la Spitalul 'Victor Babeş', iar personalul care l-a îngrijit, deşi a purtat echipament de protecţie, a opinat pentru izolare la domiciliu. Toţi cei care erau în UPU au optat pentru autoizolare la domiciliu. Spaţiile au fost dezinfectate", a afirmat medicul.
UPDATE 11.30: Primarul municipiului Sfântu Gheorghe le cere medicilor diagnosticaţi cu COVID-19 să îşi dezvăluie public identitatea
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, le cere medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, diagnosticaţi cu COVID-19, să îşi dezvăluie public identitatea pentru ca cetăţenii care au intrat în contact cu ei în ultimele zile să se poată autoizola şi să limiteze, astfel, propagarea virusului în rândul comunităţii locale, potrivit Agerpres.
"În legătură cu situaţia de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, am solicitat personalului medical în cauză, care a fost testat pozitiv pentru coronavirus, să-şi anunţe numele public. Sper sincer că acest lucru se va face cât mai curând posibil, pentru a elimina temerile oamenilor şi pentru a restabili încrederea comunităţii. Cred că aceasta ar fi atitudinea lor corectă şi responsabilă acum. Combaterea acestei epidemii necesită fapte, fapte precise, clare. Nu căutăm un ţap ispăşitor, dar dorim ca persoanele care au fost în contact cu cei infectaţi să poată să îşi protejeze părinţii, copiii şi pe cei apropiaţi. În mod normal, nu aş cere-o şi nu aş cere-o în mod public, dar acum există o situaţie de urgenţă, iar siguranţa şi sănătatea comunităţii trebuie să fie în primul plan", scrie Antal Arpad, într-un mesaj postat, marţi dimineaţă, pe pagina sa de Facebook.
Până acum, cinci medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe au fost diagnosticaţi cu COVID-19, drept urmare, 60 de persoane, dintre care 39 de pacienţi şi 21 de cadre medicale, au fost carantinate în secţiile Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie şi Blocul de naşteri.
De asemenea, a fost demarată şi o anchetă epidemiologică pentru a identifica, pe cât posibil, toate persoanele care ar fi putut contacta virusul în aceste împrejurări şi, totodată, s-a făcut decontaminarea spitalului.
Managerul instituţiei, Andras Nagy Robert, a declarat că primul medic, diagnosticat duminică, a acordat consultaţii medicale şi în Policlinică în perioada 8-18 martie, respectiv timp de 10 zile.
Potrivit acestuia, încă nu este clar dacă medicul a contactat virusul în Austria, unde a fost în concediu, sau după ce a revenit în ţară.
Autorităţile au făcut apel la cetăţenii care au fost în contact cu personal medical sau pacienţi ai secţiilor menţionate să se autoizoleze şi să anunţe Direcţia de Sănătate Publică sau Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
UPDATE 10.50: Fundaţia Regală Margareta a României lansează Fondul Special pentru Bătrâni
Fundaţia Regală Margareta a României anunţă lansarea Fondului Special pentru Bătrâni, un fond de urgenţă creat pentru a deservi nevoile actuale ale vârstnicilor din România şi gestionarea izolării sociale determinată de coronavirus.
"Pe fondul crizei determinate de coronavirus, 3,7 milioane de vârstnici din România evită riscul de infectare doar dacă stau acasă. Mulţi dintre ei primesc sprijin moral şi material din partea familiei sau a persoanelor din cercul lor social. Alţii însă sunt nevoiţi să iasă din casă pentru a-şi procura alimente, medicamente şi bunuri de strictă necesitate, iar unii sunt pur şi simplu nedeplasabili, ori suferă depresii în singurătate. În special pentru aceste categorii oameni, este necesară crearea urgentă a unei reţele de furnizori sociali şi a unor servicii de suport", se arată într-un comunicat al FRMR, citat de Agerpres.
Acest fond este menit să susţină nevoile vârstnicilor din mai multe zone ale ţării.
UPDATE 8.54: Încă o persoană a murit de coronavirus în România. Bilanțul a ajuns la 8 decese
Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova, confirmat pozitiv în data de 19.03.2020.
Pacientul a sosit pe data de 07.03.2020 din Italia împreună cu fiica sa, care se află în acest test moment în autoizolare.
Bărbatul a fost internat pe data de 19.03.2020 la SCBI Craiova cu insuficiență respiratorie, fiind internat pe sectia ATI a spitalului. Acesta suferea de boli preexistente pentru care urma tratament cu insulină. De asemenea, pacientul avea obezitate grad II.
UPDATE 8.30: Premierul Ludovic Orban, precum și membri ai Guvernului, au primit rezultatul testului pentru noul coronavirus, acesta fiind unul negativ.
În urma acestui rezultat negativ, premierul a epuizat regimul de izolare de 14 zile și își va relua activitatea curentă la Palatul Victoria. În același sens vor proceda și ceilalți membri ai Guvernului care s-au aflat în perioada de izolare.
Situația epidemiei la nivel național
Cum lucrurile se înrăutăţesc, autorităţile au anunţat măsuri fără precedent, în încercarea de a opri răspândirea.
Timp de două săptămâni, în spitale au fost suspendate internările şi intervenţiile chirugicale care nu sunt o urgenţă.
De marți, pacienţii care nu au neapărat nevoie de îngrijiri în instituţiile sanitare, vor fi chiar externaţi, ca să elibereze păturile, în eventualitatea unei explozii a îmbolnăvirilor.
Chimioterapia, radioterapia, examenele CT pentru bolnavii oncologici care nu reprezintă urgenţe, la fel dializa, tratamentul diabeticilor, al celor cu scleroză, hemofilie sau boli rare, vor fi amânate pe cât posibil în următoarele două săptămâni.
Doi dintre românii răpuşi de coronavirus erau internaţi în Spitalul de Urgenţă din Suceava. Ambii aveau peste 70 de ani şi sufereau de boli cronice. Unul dintre ei este posibil să fi luat boala de la o pacientă internată în secţia de cardiologie a unităţii medicale însă - în cazul celuilalt - nu există indicii care ar fi avut contact cu persoane confirmate pozivitiv cu COVID-19.
Spitalul de Urgenţă din Suceava a fost închis temporar după ce 52 dintre cadrele medicale care lucrează acolo au fost confirmate cu COVID-19. Sunt doctori şi asistenţi din secţiile de boli Infecţioase, pneumologie, ortopedie şi urgenţe. Unitatea medicală urmează să fie dezinfectată şi ulterior folosită doar pentru tratarea cazurilor de coronavirus. Cei internaţi pentru alte afecţiuni vor fi transferaţi la alte spitale din zonă.
Laura Morar, subprefect Jud. Suceava: "Exista o analiză în cadrul spitalului, inclusiv o analiză epidemiologică şi se caută cele mai bune soluţii atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi."
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătații: "Speram că în 48 de ore să redeschidem UPU, spitalul din Rădăuţi va prelua UPU, cazurile dificile la Botoşani, Focşani şi la Iași.''
Prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea instituţiei a încercat să explice cum s-a ajuns în această situaţie.
"Ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privinţa istoricului de călătorie sau a contactelor cu persaone venite din zona de risc, cât şi cu o criză mondială în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie (...) Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alții au reziliat contractele deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze", a transmis comitetul director al spitalului.
Tudor Ciuhodaru, medic primar UPU Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: "Fără protecţia necesară, fără triere epidemiologică clară, fără asigurare de mecanism protecţie, această situaţie se poate repeta oriunde şi oricând şi este greu de crezut că personalul medical contact direct cu un pacient cu coronavirus va avea acele teste negative şi mă aştept că numărul de cazuri să crească de acum încolo".
Cu zeci de cazuri confirmate, Suceava este un punct fierbinte pe harta judeţelor afectate de COVID-19. Inclusiv primăria s-a închis după ce o angajată a fost depistata pozitiv.
Ioan Lungu primar Suceava: "Doamna era internată la Infecţioase de joi. Noi bănuiam ceva pentru că doamna este din Bosanci, unde este un focar de coronavirus. Eu rămân izolat în biroul meu la primărie şi aştept rezultatul testului. Suntem vreo 5 oameni în primărie care asigurăm permanentă.
La aproape o lună de la începutul crizei provocată de COVID-19, România număra - potrivit cifrelor anunţate de autorităţi la ora 13, 576 de persoane infectate, cu 143 în plus.
Ca să prevină răspândirea infecţiei, autorităţile au anunţat noi măsuri, fără precedent.
Timp de două săptămâni, spitalele nu mai internează pe nimeni pentru intervenţii chirurgicale, tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă o urgenţă. În acelaşi timp, în ambulatoriile spitalelor publice şi private, se suspendă consultaţiile.
Fără precedent este şi decizia potrivit căreia, de miercuri, toţi pacienţii care nu reprezintă urgente şi care nu au nevoie obligatoriu de îngrijiri în spital vor fi externaţi.
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: ''Toata patologia cronică de boli coexistente, care nu au faza acută în acest moment. În acest moment, fiecare unitate îşi face evaluarea cazurilor care pot fi externate şi în 48 de ore vom avea un număr stabilit de paturi, având în vedere că nici nu mai internăm.''
Măsurile sunt luate în contextul în care în spitalele din România pot fi trataţi 120.000 de oameni, iar în secţiile de terapie intensivă pot primi îngrijiri puţin peste 2.600. În ATI avem însă doar 1.300 de ventilatoare.
Managerii spitalelor pot reorganiza programul personalului medical, astfel încât doctorii şi asistentele să lucreze în ture. Se reduce astfel posibilitatea că mai mulţi doctori dintr-o secţie să se infecteze în acelaşi timp. În unele spitale, în care încă nu sunt internaţi pacienţi infectaţi cu noul virus, o astfel de măsură se aplică deja: rezidenţii au fost chemaţi câte 1 sau 2 pe săptămână.
Pe de altă parte, Casa Natioanla de Asigurări de Sănătate a pus în transparenţă un ordin care aduce modificări importante pentru bolnavii cronici.
Cei care au deja o schemă de tratament vor primi rețeta on-line, fără a mai fi reevaluaţi, aşa cum se întâmpla până acum. În plus, în perioada stării de urgență nu mai este oblogatorie folosirea cardului de sănătate şi transmiterea datelor în platformă informatică, iar termenul de valabilitate al biletele de trimitere va fi prelungit cu 90 de zile.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în România, cei mai mulţi dintre cei infectaţi cu COVID-19 au între 40 şi 49 de ani. 165 de cazuri număra această categorie - adică 29% din totalul celor confirmaţi pozitiv.
Îngrijorător este că sunt şi 10 copii de până-n 9 ani care au fost infectaţi.
Statistica indică şi că virusul a afectat într-o proporţie mai mare femeile decât bărbaţi. 53% din cazurile confirmate sunt în rândul persoanelor de sex feminin, în timp ce procentul în rândul bărbaţilor este de 43%.
Dintre românii infectaţi, 15 sunt internaţi la terapie intensivă. 7 sunt în stare gavă.
Pe de altă parte, ca să oprească răspândirea bolii, autorităţile au trimis în carantină peste 5.000 de persoane.Alte peste 72.000 sunt în izolare la domiciliu.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a decis să lărgească categoriile de persoane care vor fi testate de COVID-19.
Cine va fi testat:
1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională;
2. Contacți apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
4. Cazuri de SARI (infecții respiratorii acute) fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele;
5. Persoane instituționalizate simptomatice.
Urmează să fie testaţi - în plus - toţi pacienţii internaţi în spitale cu simptome de infecţii acute respiratorii dar şi personalul medical care intra în contact cu cazuri confirmate de coronavirus.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat - de asemenea, - că, în acest moment, în România, nu există dovezi de transmitere intra-comunitara susţinută a virusului COVID-19.