Controale pe șoselele din toată țara, după intrarea în vigoare a noilor reguli de limitare a circulaţiei
Au început controale pe străzile din toată ţara, după ce aseară au intrat în vigoare noile reguli de limitare a circulaţiei.
Poliţiştii şi jandarmii au oprit maşinile şi persoanele care au ieşit după ora 22, pentru a vedea cine respectă sau nu noile restricţii impuse de autorităţi.
Zeci de polițiști și jandarmi au împânzit aseară capitala și au oprit toate mașinile și toți pietonii. Dar, spre surprinderea autorităților, majoritatea persoanelor au fost pregătite și au avut la ei documentele necesare.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alții, în schimb, au uitat sau nu au știut de noile reguli și s-au ales cu amendă.
Georgian Drăgan, Purtător de cuvânt IGPR: „În intervalul orar 22 - 06 se recomandă circulația persoanelor în afara gospodăriei sau locuinței doar pentru următoarele motive: deplasarea în scop profesional, de acasă către locul de muncă și, bineînțeles, înapoi. Deplasarea pentru achiziționarea unor bunuri, acordarea de asisitență medicală pentru motive bine întemeiate, respectiv însoțirea sau îngrijirea copiilor, pentru asistență persoanleor vârstince, persoanelor volnave sau cu dezabilități”.
Persoanele care se deplasează în interes profesional au nevoie de o adeverință de la angajator care trebuie completată cu nume, prenume, adresa, data nașterii, locul desfășurării activitățîi profesionale și mijlocul de transport, iar pentru deplasări considerate urgente este nevoie de o declarație pe proprie răspundere care trebuie completată la fel, cu datele personale, iar apoi bifat morivul pentru care ai ieșit din casă.
Și la Iași, polițiștii au ieșit pe stradă să verifice actele celor care circulau cu mașină prin oraș. Un șofer în vârstă de 22 de ani le-a spus inocent că a venit în oraș, cu prietenul său, după... pâine. Asta, deși locuiește în afară Iașului, la 10 kilometri distanță.
Totuși, cei mai mulți șoferi erau pregătiți și aveau la ei documentele necesare pentru circulat pe timp de noapte.
În prima oră de control, polițiștii au dat trei amenzi în valoare de câte 1.000 de lei.
Și în Brașov echipe de polițiști și jandarmi au făcut verificări pe străzi.
Alina Ivan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov: „Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte la cererea autorităților abilitate legitimația de serviciu, adeverință elaborată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere”.
La Craiova mulţi dintre soferi si pasageri nu ştiau de noile reglementări legislative. Cei care nu au prezentat justificarea pentru care se aflau pe stradă la ora aceea au fost puşi să completeze, în faţa poliţiştilor, declaraţii pe proprie răspundere. Oamenii legii vor verifica apoi fiecare persoană pentru a vedea dacă motivele declarate sunt reale.
Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj: „Conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale sunt între 100 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 70.000 de lei pentru persoanele juridice”.
Astfel de controale au fost făcute în toată țara și se vor face în fiecare noapte pentru evitarea răspândirii noului coronavirus.