Coronavirus în România. 35 de persoane sunt în carantină, iar peste 10.000, în izolare la domiciliu
35 de persoane sunt în carantină în România și peste 10.000 în izolare la domiciliu, suspectate de a fi contractat coronavirusul, însă nu toți acești oameni respectă condițiile impuse de noile reglementări.
Unii dintre cei care ar fi trebuit să stea în casă, au părăsit locuința.
În toată țara, reprezentanții Direcțiilor Județene de Sănătate Publică fac controale prin sondaj la persoanele izolate la domiciliu.
Ei sunt însoțiți de polițișți și, conform procedurilor, poartă echipamente de protecție, mască și mănuși medicinale.
Aceleași norme de siguranță spun că inspectorii nu trebuie să se apropie la mai puțin de doi metri de cei verificați, așa că, de multe ori, îi apelează telefonic și ii roagă să iasă la fereastră sau la ușă pentru a-i identifica.
Autoritățile atrag atenția că aceste verificări sunt foarte serioase și că se pot solda cu dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. La rândul lor, inspectorii Direcțiilor de Sănătate Publică pot aplica amenzi care se încadrează între 10 și 20.000 de lei, pentru nerespectarea regimului de izolare.
Au fost deschise primele dosare penale din această cauză în județele Olt și Slatina.
În prezent, 35 de persoane sunt în carantină instituționalizată, iar 10.094 sunt izolate la domiciliu.
Prin aceste măsuri, autoritățile încearcă să țină sub control răspândirea infecției cu Covid-19, dar sunt și persoane care încalcă regulile.
Un bărbat din Blaj, care s-a întors acum câteva zile din zona Venetto, Italia, a fost amendat de inspectorii Direcției de Sănătate Publică Alba, după ce a fost găsit pe stradă, deși trebuia să stea 14 zile în izolare la domiciliu.
Alexandru Sinea, director DSP Alba: „Inspectorii DSP au aplicat sancțiunea contravențională în cuantum de 10.000 de lei."
O femeie de 41 de ani, din Slatina, este căutată de polițiști, după ce medicii au sesizat că ea a anunțat că se va întoarce în Italia, deși era izolată la domiciliu. Autoritățile au dat-o în consemn la frontieră. Este al patrulea caz de acest tip din Olt.
Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt DSP Olt: „Trebuia să stea izolată la domiciliu până la data de 8 martie a anului 2020."
Între timp, specialiștii extind măsurile de prevenție. Un laborator mobil de analize, care are și teste pentru coronavirus, a fost trimis la Spitalul din Craiova.
Narcis Purcărescu, prefect: „Este un spațiu special amenajat pentru așa ceva. Sunt persoane instruite."
Alexandru Rafila, președinte Societatea de Microbiologie:„OMS nu mai recomandă echipamente foarte sofisticate de protecție, pentru că e un virus care se distruge relativ repede în mediu. Recomandă utilizarea obligatorie a unei măști cu grad de protecție doi sau trei, ochelari sau un scut de protecție, mănuși. Astea sunt absolut obligatorii. Și un halat obișnuit, care este bine să fie de unică folosință.''
Totodată, medicii spun că noul coronavirus este distrus de dezinfectanții cu alcool și de soluțiile care au 0,5% clor în compoziție.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus romania, coronavirus, carantina, persoane infectate,
Dată publicare:
04-03-2020 17:21