Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 22 aprilie. Italia depăşeşte pragul de 25.000 de morţi
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 22 aprilie. Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus, depistate pe tot globul, a trecut de 2,5 milioane, iar peste 175.000 de oameni au murit de Covid-19.
Pandemia care a schimbat radical lumea a făcut aproape 92.000 de victime doar în patru țări europene: Italia, Spania, Franța și Marea Britanie.
Numai în Spania, sunt aproape 22.000, iar premierul a cerut parlamentului extinderea măsurilor de izolare până la jumătatea lunii mai.
„Apoi, în funcție de evoluția pandemiei, vom face pași înainte, sau înapoi, în privința relaxării restricțiilor”, a mai spus șeful guvernului spaniol.
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 22 aprilie
UPDATE 22:10 - Peste 180.000 de morţi în lume
Pandemia de coronavirus a ucis peste 180.000 de oameni în întreaga lume, dintre care aproape două treimi în Europa, de la apariţia sa în China în decembrie, potrivit unui bilanţ AFP stabilit din surse oficiale şi difuzat miercuri la ora 17:40 GMT.
În total, 180.289 de decese au fost înregistrate la nivel mondial (la 2.596.383 de cazuri), dintre care 112.848 în Europa (1.263.802 cazuri), cel mai afectat continent.
În SUA au fost înregistrate cele mai multe decese (45.153), fiind urmate de Italia (25.085), Spania (21.717), Franţa (21.340) şi Regatul Unit (18.100).
UPDATE 21:40 - 21.340 de morţi în Franţa, dintre care 544 de decese în ultimele 24 de ore
Epidemia de COVID -19 a ucis 21.340 de persoane în Franţa de la începutul lunii martie, dintre care 544 de decese au fost înregistrate începând de marţi, dar presiunea asupra spitalelor continuă să scadă, în ultimele două săptămâni fiind raportată o scădere a numărului de pacienţi la terapie intensivă , a anunţat miercuri directorul general al Sănătăţii, Jerome Salomon, relatează AFP.
În total, 13.236 de persoane au murit în spital, cu 336 mai mult în 24 de ore şi 8.104 în azile de bătrâni (EHPAD-Etablissement d'Hébergement pour Personnes Agées Dépendantes) şi în alte unităţi medico-sociale (+208), a declarat oficialul francez în cadrul unei conferinţe de presă zilnice. În prezent, la terapie intensivă se află 5.218, cu aproape 2.000 mai puţin faţă de acum două săptămâni.
UPDATE 20:40 - Iranul a anunţat încă 94 de decese legate de noul coronavirus
Bilanţul deceselor puse în Iran pe seama noului coronavirus a crescut cu 94 în ultimele 24 de ore, ajungând la un total de 5.391 de victime, conform unui anunţ făcut miercuri de un purtător de cuvânt din Ministerul Sănătăţii de la Teheran, transmite Reuters.
Iranul a înregistrat 85.996 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus, iar 63.113 persoane au fost declarate vindecate.
De miercuri, parcurile, grădinile publice şi alte zone recreaţionale au fost din nou deschise pentru public în toate oraşele şi localităţile din Iran. Mall-urile şi bazarele s-au redeschis încă de luni, în pofida avertismentelor unor oficiali din domeniul sănătăţii care au invocat pericolul unui nou val epidemic ce ar putea lovi puternic, din nou, una dintre cele mai grav afectate ţări din lume de această pandemie.
De asemenea, de luni a fost ridicată şi interdicţia privind călătoria între diferite oraşe din Iran.
UPDATE 20:10 - Italia depăşeşte pragul de 25.000 de morţi
Italia a înregistrat 437 noi decese legate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, bilanţul total al morţilor crescând până la 25.085, potrivit datelor actualizate date publicităţii miercuri de Agenţia de protecţie civilă, relatează AFP şi Reuters.
Bilanţul zilnic al deceselor a scăzut faţă de ziua precedentă, când s-a ridicat la 534. Pe de altă parte, numărul zilnic al cazurilor confirmate a crescut cu 3.370, faţă de 2.729 marţi.
Numărul total al morţilor de la izbucnirea epidemiei este acum de 25.085, al doilea cel mai grav bilanţ din lume, după cel din SUA.
Numărul cazurilor confirmate este de 187.327, al treilea cel mai mare din lume după cele din SUA şi Spania.
Numărul persoanelor care suferă în prezent de COVID-19 în Italia a scăzut la 107.699, de la 107.709 în ziua precedentă, a treia scădere zilnică consecutivă.
UPDATE 19:40 - Vizitiii trăsurilor din Viena cer donații de la populație
Vizitiii trăsurilor din Viena, afectați de impunerea restricțiilor de izolare, au organizat un mic protest, cerând donații de la populație.
Marea problemă este că vizitii nu mai câștigă absolut nimic în acest moment, dar costul îngrijirii cailor este același ca înainte.
UPDATE 19:30 - Ziua Romei, sărbătorită prin intermediul unei transmisiuni TV
Roma, în continuare „oraș închis”, nu își poate sărbători aniversarea de la întemeierea legendară cu tradiționalele lupte de gladiatori și parade antice recreate în fața Colosseum-ului.
Localnicii trebuie să stea acasă în izolare pentru limitarea răspândirii coronavirusului și nu pot lua parte la niciun eveniment public.
Așa că primarul Virginia Raggi a decis să aducă centrul vechi al Romei în toate casele, prin intermediul unei transmisii TV.
Premierul italian Giuseppe Conte anunța un plan de ridicare graduală a măsurilor de izolare începând cu 4 mai, dar ar fi "iresponsabil" să deschidem totul deodată, a subliniat Conte.
Giuseppe Conte, prim-ministrul Italiei: „Orice imprudenţă în această fază de deschidere, dictată de aşteptări de altfel legitime pentru repornirea economiei, ar putea pune în pericol toate sacrificiile făcute de concetăţenii noştri, care au dat dovadă de responsabilitate şi disciplină până acum.”
UPDATE 19:20 - Un veteran britanic de război a atras donații de peste 27 mil. lire sterline
Veteranul britanic de război care a reușit să atragă donații de peste 27 milioane de lire sterline pentru serviciul național de sănătate, a inaugurat un nou spital de campanie în Yorkshire, care va ajuta la tratarea pacienților pe timpul pandemiei de coronavirus.
Tenacele căpitan Tom Moore - care a adunat bani parcurgând 100 de ture în grădina sa, înainte de a împlini 100 de ani - a fost invitat, prin legătură video, la ceremonia de deschidere a spitalului cu 500 de paturi.
UPDATE 19:10 - Peste 10,2 milioane de oameni în șomaj tehnic în Franța
În Franța, numărul salariaților în șomaj tehnic din sectorul privat a ajuns la 10, 2 milioane.
Perspectiva ridicării măsurilor de izolare, începând cu 11 mai, nu aduce un sentiment de ușurare printre francezi. Conform unui sondaj, două treimi dintre ei se tem că nu este o idee bună.
UPDATE 19:00 - Rata infecțiilor din Londra, în scădere. Capacitatea de testare va crește
La Londra rată infecțiilor este în scădere, dar numărul noilor cazuri din restul Regatului Unit rămâne ridicat.
În Parlament, ministrul Sănătății a fost luat la întrebări despre testarea insuficientă și lipsa echipamentelor de protecție.
Capacitatea de testare a ajuns acum la 45.000 și se lucrează cu mai mulți parteneri comerciali pentru a trece capacitatea de testare.
Într-o zi se fac în medie 19-20.000 de teste, dar aceasta reprezintă abia jumătate din capacitatea de testare. Ministrul Sănătății promitea la sfârșitul lui aprilie 100.000 teste zilnic.
UPDATE 17:20 - Dominic Raab, încrezător că Regatul Unit va putea efectua 100.000 de teste zilnic
Guvernul de la Londra este încrezător că până la finalul lunii va atinge ţinta realizării a 100.000 de teste pe zi pentru noul coronavirus, a afirmat miercuri ministrul de externe britanic Dominic Raab, potrivit Reuters.
Datele oficiale publicate marţi indică faptul că în ziua anterioară în Regatul Unit au fost efectuate 18.206 de teste pentru COVID-19.
„Cred că este important să avem o ţintă şi să ne îndreptăm spre ea. Facem progrese bune, suntem încrezători că vom atinge ţinta”, a spus Raab, care exercită şi prerogativele de prim-ministru în această perioadă întrucât Boris Johnson se recuperează după ce a contractat COVID-19.
„Este vorba despre capacitate, despre distribuţie, vom putea să atingem acea ţintă doar dacă noi toţi ne vom respecta obligaţiile”, a adăugat el.
UPDATE 17:10 - Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Olanda a depăşit 4.000
Numărul de cazuri confirmate de COVID-9 din Olanda a crescut cu 708 în ultimele 24 de ore, ajungând la 34.842, au informat miercuri autorităţile medicale, informează Reuters.
Între timp, numărul deceselor provocate de noul coronavirus în această ţară a urcat la 4.054, după recenzarea a 138 de decese noi, a indicat Institutul pentru Sănătate Publică (RIVM) din Olanda în actualizarea sa zilnică.
Potrivit RIVM, cifrele reale sunt probabil mai mari, în contextul în care nu toate cazurile probabile sunt testate.
UPDATE 17:00 - Macron susţine că deocamdată nu este oportună anchetarea modului în care OMS a gestionat criza
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a transmis premierului Australiei, Scott Morrison, că decizia privind deschiderea unei anchete internaţionale independente cu privire la modul în care s-a desfăşurat lupta mondială împotriva pandemiei de COVID-19 şi asupra modului în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a gestionat criza nu este deocamdată oportună.
Liderul francez a subliniat că în prezent urgenţa este de a acţiona împreună pentru stoparea pandemiei şi abia apoi trebuie căutaţi vinovaţii, conform unui oficial citat de Reuters.
„(Macron) A spus că este de acord că au existat nişte probleme la început, însă urgentă este nevoia de coeziune, că nu este timp să discutăm acum aceste chestiuni şi a reafirmat în acelaşi timp nevoia de transparenţă pentru toţi actorii implicaţi, nu doar pentru OMS”, a precizat oficialul de la palatul Elysee.
UPDATE 14:35 - Bilanţul Covid-19 în Rusia creşte cu 57 de morţi şi 5.236 de contaminări
Epidemia noului coronavirus s-a soldat cu 57 de morţi în peste 24 de ore şi 5.236 de contaminări în Rusia, unde bilanţul a crescut la 513 decese şi 57.999 de cazuri, a anunţat miercuri celula de criză însărcinată cu lupta împotriva covid-19, relatează Reuters.
Pe de altă parte, din cauza unor penurii de mijloace de protecţie şi unei depistări la întâmplare, numeroşi medici din Rusia au devenit victime - iar uneori vectori ai covid-19, au declarat sindicate pentru AFP.
La Mîtişci, la periferia Moscovei, un oraş cu 250.000 de locuitori, incidenţa maladiei este mai mare de trei ori decât media naţională - 32,1 la 100.000 de locuitori -, iar 259 de cazuri au fost înregistrate luni - adică 103,6 la 100.000 de locuitori.
Echipamentele de protecţie sunt rare la Mîtişci, declară sub protecţia anonimatului Olga, un medic de la Policlinica din oarş.
”Ni se dă o singură mască de unică folosinţă pe zi, în timp ce ar trebui să fie schimbată la două ore. Suntem obligaţi să ne cumpărărm noi înşine, la fel ca mănuşi. Iar costumele de protecţie - n-am văzut niciodată aşa ceva”, declară ea.
UPDATE 14:30 FT: Bilanţul deceselor din cauza Covid-19 în Marea Britanie ar fi atins 41.000 de morţi și nu 17.337 anunţate de Guvernul Johnson
Bilanţul epidemiei noului coronavirus în Regatul Unit ar fi atins deja 41.000 de morţi, potrivit unei analize realizate de ziarul Financial Times (FT) pe baza ultimelor date comunicate de Institutul Naţional britanic de Statistică (ONS), relatează Reuters.
Această extrapolare efectuată de cotidianul economic are la bază date difuzate marţi de ONS, care iau în calcul morţile din afara spitalelor - spre deosebire de datele prezentate de Ministerul Sănătăţii, care nu le include.
Potrivit ultimului bilanţ comunicat marţi de autorităţile sanitare, epidemia s-a soldat cu 17.337 de morţi în spitalele din Regatul Unit.
Acest bilanţ a crescut cu 828 de decese într-o zi, anunţa marţi Ministerul britanic al Sănătăţii.
Numărul total al contaminărilor a crescut de la 124.743, câte se înregistrau luni, la 129.044.
UPDATE 14:20 Bilanţul Covid-19 în Spania creşte cu 435 de morţi şi 4.211 de contaminări
Noul coronavirus a ucis 435 de oameni în ultimele 24 de ore în Spania, unde s-au înregistrat 4.211 de noi contaminări, iar bilanţul total a crescut la 21.717 de morţi şi 208.389 de cazuri, a anunţat miercuri Ministerul spaniolal Sănătăţii, relatează Reuters.
Autorităţile au anunţat marţi 430 de decese şi 3.968 de contaminări.
UPDATE 7:47 Peste 2.700 de morţi în 24 ore în SUA, unul din cele mai grave bilanţuri zilnice
Numărul morţilor în 24 de ore a crescut brusc, marţi, în Statele Unite, cu 2.751 de decese suplimentare legate de noul coronavirus, potrivit bilanţului prezentat de Universitatea Johns Hopkins, unul dintre cele mai grave înregistrate de o ţară în timp de o zi, notează AFP.
În ajun, Statele Unite număraseră cu puţin peste 1.400 de decese în 24 de ore.
SUA, care deplâng 44.845 de morţi de COVID-19 de la începutul pandemiei, a depăşit marţi, de asemenea, pragul de 800.000 de cazuri înregistrate oficial, cu aproape 40.000 de cazuri în plus de luni, orele 20.30, până marţi la aceaşi oră, potrivit datelor prezentate de universitatea americană, actualizate continuu.
---
Mari speranţe vin de la Londra pentru milioanele de persoane infectate cu Covid-19, după ce guvernul britanic a anunţat că un vaccin pentru noul coronavirus este pregătit pentru teste. Guvernul britanic a pus la dispoziţie cercetătorilor de la Oxford 20 de milioane de lire pentru a descoperi un vaccin.
Matt Hancock, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie: "Pot anunţa că vaccinul din partea Proiectului Oxford va fi testat pe oameni începând din această joi. În vremuri normale, ajungerea la această etapă ar fi durat ani de zile, şi sunt foarte mândru de munca depusă până acum.
Savanţii din Oxford care lucrează la acest proiect sunt convinşi că experimentul va avea succes.
Andrew Pollard, profesor la Centrul de Vaccinuri Oxford: "În această etapă nu este vorba despre speranţă. Trebuie să ne dăm seama dacă aceste vaccinuri dau rezultate sau nu. Şi sunt două întrebări importante în timpul testelor. În primul rând, este vorba despre siguranţă. Ce fel de reacţii ar avea loc în urma vaccinului? Ştim despre acest tip de vaccinuri. Unii oameni vor avea febră şi un braţ amorţit. Ne interesează foarte mult să vedem dacă poate preveni sau nu cazurile de coronavirus. De aceea trebuie să mergem înainte şi să începem să testăm pe oameni. Suntem încrezători că testele vor avea succes."
Testele sunt cu atât mai importante cu cât savanţii intră, practic, pe un teritoriu necunoscut în confruntarea cu acest nou virus.
Andrew Pollard: "Nu ştim încă dacă infecţia cu acest nou coronavirus induce o anumită imunitate, iar dacă o face, cât de mult durează. Adesea, vaccinurile induc diferite tipuri de imunitate, chiar din infecţie."
Până la începerea testelor cu vaccinul, mulţi britanici s-au aliniat la cozi uriaşe pentru a afla dacă sunt sau nu infectaţi cu noul coronavirus.
Măsuri dure în Spania
În Spania s-au luat unele dintre cele mai stricte măsuri de izolare de pe planetă. Spaniolii pot ieşi din casă doar ca să-şi cumpere mâncare, ori medicamente sau, în unele cazuri, să meargă la muncă. Nu este uşor să iei pulsul unui oraş cu străzi pustii.
Exerciţiile fizice în aer liber nu sunt permise, distanţarea socială e obligatorie, iar poliţiştii sunt foarte stricţi. Totuşi, în centrul Madridului, oamenii închişi în case de atâta vreme par să fie într-o stare de spirit surprinzător de bună.
În tot acest timp ziarul ''La Republica'' titrează: camera de urgenţe de la spitalul din Bergamo, goală pentru prima dată, după o lună şi jumătate. În Italia numărul celor identificaţi oficial că s-au infectat cu coronavirus a scăzut pentru prima oară de la o zi la alta. O reducere mai degrabă simbolică, dar salutata de autorităţi ca o evoluţie pozitivă.
În Germania, s-au redeschis magazinele. Dar guvernatorul Bavariei a avut de transmis şi veşti mai puţin plăcute - Oktoberfest, faimosul festival la care berea curge în valuri nu se mai ţine anul acesta.
De obicei cam 6 milioane de oameni veneau la Munchen pentru această petrecere anuală.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: Marea Britanie, vaccin, coronavirus, lume,
Dată publicare:
22-04-2020 22:17