Copil de trei ani, mort la două zile după internarea în spital. Avea gripă și o infecție bacteriană în sânge
O familie din Brașov este în doliu după ce un copilaş de trei ani și-a pierdut viața. Surse medicale spun că avea gripă, dar și alte complicații, apărute în urmă unei infecții cu o bacterie.
Gripă este o boală care poate fi fatală, atrag atenţia, doctorii. Cele mai expuse sunt persoanele cu imunitatea scăzută, din cauza altor afecţiuni.
Copilul a ajuns la spitalul de Pediatrie din Brașov pe 2 ianuarie. Era în stare gravă. Două zile mai târziu s-a stins. Conform unor surse medicale, testul rapid de gripă a ieșit pozitiv, însă ar fi avut și o infecție bacteriană în sânge. Doar necropsia va arata cauza exactă a decesului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deocamdată este deschisă o anchetă penală, după ce părinții au făcut o plângere la poliție.
Din cauza numărului mare de pacienți cu gripă și alte infecții respiratorii, unitățile sanitare sunt în alertă. Doctorii le recomandă părinților să fie atenți la simptomele celor mici și să nu lase ca situația să se agraveze, mai ales dacă au sub un an.
conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „La urgențe să vină copiii care au trei lucruri importante: deshidratare, desaturare, cei care se simt extrem de rău - dureri mari de cap de oase, care au nevoie de o intervenție, alta decât lichide.”
Pentru celelalte situații un ajutor extrem de important poate veni de la doctorul de familie.
conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Ar trebui măcar telefonic să-și abordeze medicul de familie. Acesta are uriașa calitate că știe istoria acelei familii și știe că acel copil când face febră foarte mare poate avea convulsii. Medicul de urgență, oricât de bine pregătit ar fi și oricâte aparate ar avea în spate, nu cunoaște lucrul cel mai important: eventuale puncte de fragilitate ale copilului și ale familiei.''
În fiecare zi, în unitățile sanitare sunt instituite noi măsuri de prevenție. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost interzise vizitele.
Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: „Îngrijim 98 de pacienți cu afecțiuni virale ale aparatului respirator, dintre care 22 sunt copii. Aproape o treime din pacienții adulți se află sub tratament și îngrijire pentru gripă. În rândul celor mici, din cei 22 de pacienți, 13 au fost deja confirmați cu virusul gripal, iar trei au dezvoltat complicații precum pneumonia.''
Cei mai mulți dintre bolnavii internați nu sunt vaccinați antigripal.
Vaccinul tetravalent, disponibil și în România - gratuit pentru persoanele cu risc mare de îmbolnăvire - protejează împotriva a patru tulpini de virus gripal. Este recomandat începând cu vârsta de 6 luni, astfel:
► La adulţi - se administrează o doză de 0,5 ml.
► La copii și adolescenți - se administrează o doză de 0,5 ml.
► EXCEPȚIE - copii cu vârsta între 6 luni și 9 ani, dacă nu au mai făcut vaccinul gripal au nevoie de a doua doză la interval de cel puțin 4 săptămâni de prima.
► Administrarea vaccinului la femeile însărcinate poate proteja bebelușul până la vârsta de 6 luni.
Conform autorităților, până acum, mai puțin de 1,5 milioane de persoane din categoriile cu risc mare de îmbolnăvire au făcut serul gripal.