Unei femei din București i-a fost luat copilul și a fost internată la Psihiatrie după o reclamație a medicului de familie
O femeie din Bucureşti reclamă un abuz, după ce DGASPC Sector 6 i-a plasat copilul de 4 ani la un asistent maternal, ulterior fiind dat în grija bunicilor.
Aşteptând la medicul de familie, copilul, care nu a fost lăsat să se joace cu telefonul, a devenit agitat şi a plâns. Medicul de familie a sesizat DGASPC Sector 6 care a declanşat procedurile. Femeia a fost internată nevoluntar la Psihiatrie. După verificări, copilul a fost dat în plasament la bunicii materini, la 80 de kilometri de Bucureşti.
Organizaţia ”Copiii statului eşuat” a relatat cazul unei femei din Bucureşti, care „trăieşte o adevărată drama după ce Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6 i-a luat copilul în plasament de urgenţă, în urma unei sesizări a medicului de familie”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Copilul de 4 ani a fost dat în plasament într-un sat din judeţul Ialomiţa, la o distanţă de 80 de km de Bucureşti. O neînţelegere petrecută la cabinetul medicului de familie a trimis-o direct la pshiatrie, iar băiatul ei de 4 ani a ajuns în grija asistenţilor maternali. Femeia acuză angajaţii de la Protecţia Copilului Sector 6 de comportament abuziv. Mai ales că a fost depărţită de copil după o evaluare rapidă, după ce medicul ei a reclamat că cel mic era agitat şi că ea ar avea probleme emoţionale”, a transmis organizaţia.
Copilul a ajuns în grija unui asistent maternal după o sesizare a medicului de familie
Reprezentanţii acesteia au relatat că, aşteptând la medicul de familie, copilul, care nu a fost lăsat să se joace cu telefonul, a devenit agitat şi a plâns. Medicul a sesizat DGASPC Sector 6 care a declanşat procedurile.
„Ieri după-amiază, copilul a ajuns în familia extinsă, fiind preluat de bunicii materni, în Calafat – Dolj, în urma unei decizii pronunţate de instanţă, care a dispus, cu recomandarea DGASPC Sector 6, ca măsura plasamentului băieţelului de 4 ani să fie stabilită la aceştia. Precizăm că situaţia minorului a ajuns în atenţia DGASPC Sector 6 în luna mai, în urma unei sesizări făcute de medicul de familie al mamei copilului. Medicul a apreciat atunci că femeia are nevoie de un tratament adecvat şi a semnalat situaţia minorului. În urma evaluărilor de la acel moment, realizate de specialişti medicali, s-a luat decizia internării nevoluntare a femeii în cursul lunii mai, ceea ce a impus stabilirea măsurii plasamentului în regim de urgenţă pentru copil”, a transmis, miercuri, ANPDCA, într-un comunicat de presă.
Anunțul ANPDCA în legătură cu situația copilului
Sursa citată a precizat că, potrivit documentelor puse la dispoziţie de DGASPC Sector 6, bunicii materni ai copilului au fost identificaţi încă de la început.
„Deşi aceştia şi-au exprimat dorinţa de a prelua băieţelul, conform legii minorul a rămas în plasament la asistentul maternal până în momentul în care au fost încheiate toate procedurile de evaluare, prevăzute de legislaţie, pentru a stabili că bunicii materni îndeplinesc garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare creşterii şi îngrijirii copilului. În urma acestor evaluări şi a raportului înaintat instanţei de DGASPC Sector 6, instanţa a admis, în cursul zilei de ieri, cererea de stabilire a plasamentului băietului la bunicii săi”, se mai arată în comunicatul ANPDCA.
„Într-adevăr, preluarea copilului din familia sa este întotdeauna ultima soluţie şi se impune doar în situaţii excepţionale, prevăzute explicit de lege, când altfel nu poate fi apărat interesul superior al copilului. Însă, în funcţie de context, acest lucru poate să fie necesar, pentru a proteja starea fizică şi emoţională a celor mici (...) Decizia preluării copilului din familie, chiar şi pe termen scurt, este mereu una dificilă. Însă, mereu este luată la nivel local dintr-un considerent foarte simplu: evitarea unor pericole la adresa copilului sau chiar a unei posibile tragedii”, a declarat Rareş-Petru Achiriloaie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.