Copiii din Galați se joacă printre șobolani în parcuri. Primăria anunță că va face deratizare și va instala capcane
Invazie de șoareci într-un loc de joacă din Galați. Locatarii unui cartier de la periferia orașului au atras atenția autorităților că, într-un parc, printre picioarele copiilor se plimbă nestingherite numeroase rozătoare.
Și nu ar fi singurul loc de acest fel, atrag atenția oamenii. Primăria anunță că va face deratizare și va instala capcane pentru șoareci, dar îi roagă pe cetățeni să nu mai distrugă aceste dispozitive.
O serie de imagini au fost filmate recent în spatele unei bănci, într-un loc de joacă pentru copii din Galați. Printre borduri, dintr-o galerie improvizată, își fac apariția câțiva șoareci. Rozătoarele nu par prea deranjate de prezența oamenilor și își caută de mâncare.
Bărbat: ”E periculos, normal. Păi, dacă sunt purtători de boli!”.
Femeie: ”Probabil de la gălăgie fug, nu știu. De-asta i-am zis și eu să nu se mai joace cu mâinile prin pământ, că... Doamne ferește!”.
Îngrijorător este faptul că oamenilor a ajuns să nu li se mai pară nimic deplasat în aceste imagini. Și nu ar fi singurul parc invadat de rozătoare.
Femeie: ”Mai demult am văzut, cam așa! Și, v-am zis, este și în parcul celălalt, de la piață, este unul pe alee. L-am văzut, e de vreo 3 zile. Chiar i-am spus băiețelului să nu se apropie, să nu pună mânuța, că aduce boli”.
Șoarecii sunt purtători a 35 de boli ce pot fi transmise oamenilor, multe foarte grave
Reprezentanții primăriei spun că vor face o deratizare în parcul respectiv și speră să scape de șoareci.
Petrică Pațilea, purtător de cuvânt al Primăriei Galați: ”Pentru a preveni reapariția acestor rozătoare se vor monta capcane. Subliniez că Primăria Municipiului Galați a montat astfel de capcane în toate parcurile publice și în locurile de joacă pentru copii, dar multe dintre ele au fost vandalizate și nu și-au mai atins scopul”.
Există studii care arată că șoarecii sunt purtătorii a peste 35 de boli ce pot fi transmise omului, unele dintre ele foarte grave.
Acestea pot fi transmise fie direct, prin contactul cu rozătoare, cu urina, fecalele sau saliva lor, fie indirect, prin purici sau căpușe care s-au hrănit cu sângele șoarecilor.