Copiii care sunt victime ale abuzurilor vor fi audiați într-un spațiu special amenajat, în Bihor. Avantajul anchetatorilor
Copiii din Bihor, victime ale abuzurilor de orice fel, vor fi audiați de acum într-un spațiu special gândit pentru ca procesul să nu îi traumatizeze și mai mult.
În camera aflată chiar în sediul Direcției pentru Protecția Copilului, minorii vor discuta cu specialiștii, în timp ce anchetatorii vor putea urmări totul de dincolo de perete.
Numărul abuzurilor sexuale asupra minorilor a crescut în ultimul deceniu de șase ori, potrivit unui studiu realizat la nivel național de organizația Salvați Copiii.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Mulți dintre minorii abuzați ajung în grija celor de la Direcția pentru Protecția Copilului. Apoi sunt nevoiți să retrăiască coșmarul prin care au trecut și să stea de vorbă cu polițiști, procurori, avocați și psihologi. Pentru ca acest proces să fie mai puțin dureros, de mare ajutor este această cameră specială. Copiii pot discuta cu psihologul într-un spațiu prietenos, în timp ce, de dincolo de oglindă, celelalte persoane implicate în anchetă pot urmări totul.
Călin Puia, director DGASPC Bihor: "Se va face într-un mod profesional audierea minorilor, datorită faptului că există încă o cameră obscură, care este în cealaltă parte, în care ceilalți evaluatori vor avea posibilitatea să asiste, fără să fie văzuți, la evaluarea minorului".
Camera de audiere este dotată cu aparatură de înregistrare audio-video. Astfel, mărturiile pot fi revăzute ori de câte ori este nevoie.
Mirela Abrudan, sociolog DGASPC Bihor: "Copilul poate să uite anumite lucruri pe care le-a spus prima dată, pentru că și el parcurge, de-a lungul timpului, un proces de vindecare a traumei. Este important să vezi sau să revezi chiar limbajul non-verbal al copilului".
Spațiul, care a prins contur datorită unei asociații non-profit din Arad, respectă standardele internaționale. Banii necesari – aproximativ 15 mii de euro – sunt din donații și sponsorizări.
Anamaria Popa, președintele Asociației "Cetatea Voluntarilor" Arad: "Am înțeles cât de importante sunt aceste camere de audieri, să le avem și în țara noastră, chiar în sistemul DGASPC, pentru tot ce înseamnă audierea minorului, pentru liniștea pe care o are minorul când intră într-o astfel de cameră, pentru a nu fi audiat în spații care îi provoacă frică, care îi provoacă teama de a fi întrebat de lucruri care nu i se potrivesc".
O asemenea cameră va fi gata în curând și în Arad. Altele urmează să fie construite la Timișoara și Sighetu Marmației.
În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice! Numărul de Telverde este 0800 500 333.