Convorbire între Meleșcanu și Szijjarto pe tema situației din Valea Uzului. Ce au stabilit


Ultimul update: Luni 10 Iunie 2019 20:13
Data publicarii: Luni 10 Iunie 2019 20:08
Categorie: Stiri actuale
Scandal la Cimitirul din Valea Uzului - 6

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a avut, luni, o nouă convorbire cu omologul său român Teodor Meleșcanu, pe tema cimitirului din Valea Uzului.

 

În cursul acestei discuţii telefonice Szijjarto a solicitat ca ministerele Apărării român şi ungar să înceapă consultările „în vederea restabilirii ordinii conform obligaţiilor bilaterale şi internaţionale'' la cimitirul din Valea Uzului, potrivit agenției MTI, citată de Agerpres.

Potrivit MTI, cei doi miniştri au insistat asupra unei soluţionări paşnice a chestiunilor ce privesc acest cimitir.

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti judeţul Bacău, pe de altă parte.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.

Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

Guvernul român a anunţat sâmbătă că a căutat soluţii în spiritul asigurării dreptului neîngrădit al fiecăruia de a-şi comemora eroii şi de a cinsti memoria tuturor celor care au apărat libertatea, integritatea şi demnitatea poporului român cu jertfa supremă.

Una dintre propuneri, conform unui comunicat emis de guvernul român, vizează preluarea administrării de către Ministerul Apărării Naţionale a Cimitirului eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale - Valea Uzului şi consacrarea statutului de cimitir internaţional, având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi. Însă orice decizie va fi luată după consultări cu toate părţile implicate, precizează guvernul.

Dar agenţia MTI scrie că o declaraţie a MAE ungar îl citează pe Meleşcanu afirmând că premierul român Viorica Dăncilă a dispus Ministerului român al Apărării să preia administrarea cimitirului şi că partea ungară a fost de acord cu această decizie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO