Controversa. Cat timp a trecut de la moartea lui Iisus pana la inviere?
In timp ce lumea crestina celebreaza Pastele, o intrebare pare sa macine mintile unor jurnalisti americani. "Daca Iisus a fost crucificat in Vinerea Mare, dupa-amiaza, si s-a ridicat din mormant duminica dimineata, unde sunt cele 3 zile din Scriptura?"
"Dar daca Iisus a murit la ora 3 p.m., vineri, si a plecat din mormant duminica la primele ore ale diminetii - adica vreo 40 de ore mai tarziu - cum se fac "trei zile"?
Aceasta dilema a fost ridicata de jurnalistii de la USA Today, insa ei sustin ca si Papa Benedict al XVI-lea a tratat acest subiect in ultima sa carte, "Iisus: Saptamana Sfanta". "Nu exista un text biblic care sa indice in mod direct ca a existat si a treia zi" - se arata in cartea Papei, conform USA Today.
"Enigma acestei cronologii este ca un puzzle", sustine si Marcus Borg, un profesor scolar de religie si co-autor al cartii "Ultima saptamana", care trateaza subiectul legat de Saptamana Mare. Dar Borg si alti experti sunt de parere ca acest puzzle ar putea fi rezolvat, daca s-ar lua in considerare modalitatea prin care Israelul primului secol tinea socoteala zilelor calendaristice. De asemenea, el spune ca ar trebui acordat celor patru evanghelisti si "un credit poetic" in aceasta problema.
Evreii din perioada in care a trait Iisus respectau un calendar lunar (bazat pe rasaritul lunii), ceea ce inseamna ca zilele incepeau la apusul lunii. Din acest motiv, pentru ei, sambata noaptea insemna de fapt duminica din zilele noastre - o schema care se aplica si in prezent pentru sarbatorile evreiesti religioase, precum Sabatul.In felul acesta, daca se efectueaza o numaratoare in sens invers, de duminica dimineata pana vineri, vor iesi la socoteala trei zile - noteaza jurnalistii de la USA Today.
Pe de alta parte, se pare ca cei patru evanghelisti nu tineau evidenta timpului, literalmente, sustin unii savanti. "Expresii precum 'trei zile' si '40 de zile' sunt imprecise in Biblie" afirma profesorul Borg. "Pentru evanghelisti, 'trei zile' inseamna de fapt o scurta perioada de timp" - a mai adaugat el.
De aceeasi parere a fost si Ben Witherington, specialist in stiintele evanghelice ale Noului Testament de la Seminarul Asbury din Wilmore. Formula "trei zile" este de fapt o expresie uzuala, comparabila cu "directly" ("intocmai", "exact" n.r.), folosita in dialectul sudist, care insemna de fapt "dupa putin timp" - a explicat Ben.
"Ar fi anacronic sa te astepti ca evanghelistii sa monitorizeze timpul ca in zilele moderne de astazi" - a spus Witherington, potrivit sursei citate.
Insa precizia, mai ales cand a venit din partea Bibliei, a fost dintotdeauna o marca de incredere pentru multi crestini - in special pentru cei care faceau o conexiune intre adevar si faptele istorice. Cea mai mare problema pentru acestia a fost reprezentata de propria profetie a lui Iisus, citata in Evanghelia dupa Matei, ca se va ridica din morti dupa "trei zile si trei nopti".
In incercarea de "impacare" a acestei profetii cu calendarul Saptamanii Mari, vechii teologi crestini (precum Gregor din Nisa si Cyril din Ierusalim) au considerat, in calculele lor, ca eclipsa de soare care a avut loc dupa moartea lui Iisus a fost, de fapt, noapte.
Altii, in schimb, au ignorat reviziile istorice si au sustinut ca Iisus pur si simplu a gresit. "Din punct de vedere tehnic, Iisus a facut o falsa profetie, iar acesta nu este un lucru care sa fie acceptat de crestini" a spus Robert Miller, profesor de religie la Colegiul Juniata din Huntigdon, SUA.