IICCMER: „Continuă să existe un curent de opinie menit să relativizeze natura criminală a regimului comunist din România”
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) susține că în România încă există un curent de opinie menit să relativizeze natura criminală a regimului comunist din țară.
Instituția se arată profund indignată de de indolența autorităților locale și a organizațiilor care au permis, timp de un an de zile, ca la Pitești, ,,crucea comemorativă’’ dedicată ,,eroilor” așa-numitului „front nevăzut”, ridicată pe data de 14 septembrie 2022, să nu fie înlăturată.
„Deși IICCMER a transmis adrese oficiale către Primăria Municipiului Pitești, Asociația Națională a Veteranilor de Război, filiala Argeș, către Asociația Națională ,,Cultul Eroilor-Regina Maria”, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și către filiala Argeș a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii – nici una dintre entitățile enumerate nu a dorit să își accepte răspunderea față imoralitatea și impietatea existenței acestui monument cu caracter totalitar”, se arată într-un comunicat al instituției.
Un spectacol grotesc
În societatea românească, în aproape 34 de ani de la Revoluție, continuă să existe un curent de opinie menit să relativizeze natura criminală a regimului comunist din România, pe tot parcursul existenței sale, spune prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, Președinte executiv al IICCMER.
„Asistăm consternați, de un an de zile, la un spectacol grotesc, în care diferite entități ale Statului român, ca și organizații de utilitate publică, girează tacit existența unei ,,cruci comemorative’’ dedicată Securității, adică instituției represive care a avut drept scop apărarea și întărirea comunismului românesc, precum și protejarea familiei dictatorului Nicolae Ceaușescu și a altor demnitari ai regimului”, a declarat el.
În același timp, președintele IICCMER a subliniat că printr-o astfel de manieră nu putem cinsti memoria adevăraților eroi din perioada regimului comunist, adică a ofițerilor, profesorilor, muncitorilor, țăranilor, preoților și studenților ce s-au împotrivit acestui regim totalitar.
„Îndepărtarea acestui monument, construit în orașul celui mai odios experiment pus în practică de regimul totalitar comunist, este imperios necesară într-o țară cu principii și valori fundamental democratice și, ca atare, solicit din nou înlăturarea sa’’, a mai declarat Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru.